Σάββατο 9 Ιουνίου 2018

Η έλλειψη ρευστότητας των κτηνοτρόφων χτυπάει στη ζήτηση για μηδική, σε ποια επίπεδα θα κυμανθούν οι τιμές για το τρίτο χέρι


Στα επίπεδα των 14-16 λεπτών ανά κιλό προβλέπεται ότι θα κυμανθεί η τιμή του παραγωγού για το τρίτο χέρι της μηδικής, που σε λίγες ημέρες ξεκινά να κόβει η πλειοψηφία των αγροτών στις περισσότερες παραγωγικές ζώνες της ελληνικής επικράτειας. Αυτό πάντως το χαρακτηριστικό, που αναμένεται να κρίνει την έκβαση της φετινής εμπορικής χρονιάς, όσο περνά ο καιρός, δεν είναι άλλο από την έλλειψη ρευστότητας των κτηνοτρόφων.
Oι οποίοι αν κι έχουν μεγάλες ανάγκες για ζωοτροφές, προκειμένου να ταΐσουν τα ζώα τους, δεν διαθέτουν ρευστό για να πληρώσουν, με αποτέλεσμα, οι τιμές να αναμένεται πως θα κυμανθούν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα. Σημειωτέον, ότι στις πιο βόρειες περιοχές της χώρας η συγκομιδή ξεκινά αργότερα.
Όπως εξηγούν μιλώντας στον ΑγροΤύπο αρκετοί παραγωγοί αλλά και έμποροι μηδικής, «η αγορά λειτουργεί ως αλυσίδα. Όταν τα λιανεμπορικά δίκτυα καθυστερούν τις πληρωμές στα τυροκομεία και εκείνα δεν πληρώνουν στην ώρα τους, τον κτηνοτρόφο, είναι φυσικό και επόμενο, να μην υπάρχει ροή χρήματος στην αγορά και οι τιμές να παραμένουν στα περσινά επίπεδα, παρά το γεγονός, ότι υπάρχει ζήτηση και τα αποθέματα από πέρσι είναι στεγνωμένα».
«Σε λίγες ημέρες κόβουμε το τρίτο χέρι. Δεν πιστεύω ότι οι τιμές θα ξεπεράσουν τα περσινά 14-15 λεπτά, γιατί οι συνθήκες στην αγορά είναι ζόρικες. Μάλιστα, όποιος από τους κτηνοτρόφους έχει την τύχη να έχει ρευστό αυτή την περίοδο, μπορεί να προμηθευτεί το προϊόν και σε ακόμα πιο χαμηλές τιμές από τις τρέχουσες», εξηγεί μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Δημήτρης Κουτρούλης, γεωργο-κτηνοτρόφος και έμπορος μηδικής από το Πεντάλοφο Μεσολογγίου.
Στην περιοχή της Θεσσαλίας, τώρα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως ορισμένοι παραγωγοί έχουν ξεκινήσει να κόβουν το τρίτο χέρι μηδικής. Μάλιστα όπως τονίζουν μιλώντας στον ΑγροΤύπο «οι τιμές δεν είναι χαμηλότερες, όπως λένε κάποιοι, αλλά κυμαίνονται για την καλής ποιότητας μηδική στα 16 λεπτά το κιλό στο χωράφι, ενώ η τιμή είναι τουλάχιστον 2 λεπτά ανώτερη για παράδοση στο στάβλο».
«Δεν συμφέρει να πουλήσω τώρα, οπότε αποθηκεύω και πουλάω αργότερα, όταν οι τιμές είναι πιο υψηλές. Τώρα οι τιμές για το δεύτερο χέρι κυμαίνονται στα 13-14 λεπτά το κιλό», δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Παναγιώτης Τσουρούτας, παραγωγός από την περιοχή της Αμαλιάδας.
«Σε ένα μήνα υπολογίζουμε να κόψουμε το τρίτο χέρι», μας ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Απόστολος Κατηνιός, αγρότης από το Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.
«Εδώ ακόμα υπάρχει στην αγορά το τρίτο χέρι με τις τιμές να κυμαίνονται από 12-14 λεπτά το κιλό», κατέληξε ο ίδιος, μιλώντας στον ΑγροΤύπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: