Σάββατο 2 Ιουνίου 2018

Μελέτη διάσωσης για τα δύο γεφύρια στο Τσεπέλοβο!



 Η δημοσιοποίηση εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Τσεπελόβου και του Δήμου Ζαγορίου των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν δύο σημαντικά πέτρινα γεφύρια της περιοχής, τα γεφύρια Χάτσιου και Κοβάτσαινας, τα οποία απειλούνται με κατάρρευση, βγήκε τελικά σε καλό!
Η καθ’ ύλην αρμόδια Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου κινητοποιήθηκε, συνέταξε μελέτη για την επείγουσα αποκατάσταση των μνημείων που έχουν υποστεί ζημιές από την κακοκαιρία του περασμένου χειμώνα και αναμένεται πλέον η διάθεση πίστωσης από την Περιφέρεια Ηπείρου για την υλοποίηση των αναγκαίων παρεμβάσεων. 
Για άμεση αποκατάσταση των δύο γεφυριών κάνει λόγο και η Υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα που είχε καταθέσει ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς.

Επείγουσες οι εργασίες
Έτοιμη έχει η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων τη μελέτη αποκατάστασης για τα γεφύρια Χάτσιου και Κοβάτσαινας στην περιοχή του Τσεπελόβου που κινδυνεύουν με κατάρρευση λόγω των φθορών που υπέστησαν στη διάρκεια του χειμώνα που μας πέρασε.
Σχετικό έγγραφο και τη μελέτη διαβίβασε ήδη στο Δήμο Ζαγορίου, όπως και στην Περιφέρεια Ηπείρου, προκειμένου να προχωρήσει η εκτέλεση του έργου. Από την  Περιφέρεια, η οποία έχει στο παρελθόν χρηματοδοτήσει σειρά τέτοιων έργων σε άλλα γεφύρια, αναμένεται η έγκριση της αναγκαίας πίστωσης. Σημειώνεται ότι οι προτεινόμενες στη μελέτη εργασίες είναι επείγουσες και αναγκαίες, ώστε να αποκαταστήσουν την στατική επάρκεια των γεφυριών, όπως επισημαίνει η Υπηρεσία στο έγγραφό της προς το Δήμο και την Περιφέρεια.
Ο Δήμαρχος Ζαγορίου
«Πρόκειται, αναμφίβολα,  για θετική εξέλιξη, αφού η άμεση ανταπόκριση της αρμόδιας Υπηρεσίας με την σύνταξη της μελέτης και το έργο που θα υλοποιηθεί, με πιστώσεις της Περιφέρειας Ηπείρου, θα συμβάλλει στην διάσωση των δυο αυτών σημαντικών γεφυριών του Τσεπελόβου», αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου.  
Ωστόσο, επισημαίνει  πως ο Δήμος εμμένει στην πρόταση που κατέθεσε πρόσφατα στην Υπουργό Πολιτισμού για την έγκριση και υλοποίηση ενός συνολικού προγράμματος καταγραφής της υπάρχουσας κατάστασης των 106 πέτρινων γεφυριών του Ζαγορίου και της υλοποίησης των αναγκαίων παρεμβάσεων για τη διάσωση και ανάδειξή τους. Αξίζει να αναφερθεί ότι η πρόταση αυτή προς το Υπουργείο Πολιτισμού έχει βρει ήδη υποστηρικτές, όπως την Περιφερειακή Μονάδα Ηπείρου του ΙΓΜΕ η οποία έχει προτείνει την ανάληψη προγράμματος καταγραφής της κατάστασης, Πανεπιστήμια, Πολυτεχνικές Σχολές, αλλά και το Ελληνικό Δίκτυο Πόλεων με Ποτάμια, του οποίου ο Δήμος Ζαγορίου είναι μέλος.
Η Λυδία Κονιόρδου
Απαντώντας σε σχετική αναφορά του Χρήστου Μαντά η Λυδία Κονιόρδου, ενημερώνει για την σύνταξη της μελέτης για τα δυο γεφύρια του Τσεπελόβου και παραπέμπει στην Περιφέρεια για τη χρηματοδότηση του έργου.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «η Υ.Ν.Μ.Τ.Ε Ηπείρου, Βορείου Ιονίου και Δυτικής Μακεδονίας μετά από την καταγραφή των φθορών, στα εν λόγω γεφύρια, έχει συντάξει σχετικές μελέτες για την άμεση αποκατάστασή τους, ώστε μετά τις σχετικές εγκρίσεις, να εκτελεσθούν οι απαραίτητες εργασίες για την διάσωσή τους με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Ηπείρου». Η Υπουργός προσθέτει πως «η Υπηρεσία συνεχώς καταγράφει αιτήματα πολιτών και φορέων που αφορούν όχι μόνο τα γεφύρια της Ηπείρου, αλλά και της Δυτικής Μακεδονίας» και υπενθυμίζει ότι «την τελευταία διετία, στην περιοχή Ζαγορίου έχουν αποκατασταθεί το γεφύρι στη Σκάλα Βραδέτου και στο ρέμα του Αϊ Γιάννη Φραγγάδων Δήμου Ζαγορίου, με φορέα υλοποίησης την Υ.Ν.Μ.Τ.Ε Ηπείρου και χρηματοδότηση από το ΥΠΠΟΑ». Ιδιαίτερη μνεία κάνει δε και στη στερέωση του γεφυριού Καμπέρ-Αγά στους Μηλιωτάδες. 
Έσκαψαν για… χρυσό!
Σα να μη φτάνουν τα προβλήματα στατικότητας που αντιμετωπίζουν πολλά πέτρινα γεφύρια στο Ζαγόρι, λόγω των καιρικών συνθηκών και της φθοράς του χρόνου, υπάρχουν και οι επίδοξοι… χρυσοθήρες οι οποίοι κατά καιρούς προκαλούν ζημιές αναζητώντας θησαυρούς στα βάθρα  ή στο σώμα των μνημείων! 
Τελευταίο κρούσμα στο δίτοξο γεφύρι του Μίσιου που χρηματοδοτήθηκε το 1748 από τον άρχοντα του Μονοδενδρίου Αλέξη Μίσιο. Το γεφύρι ενώνει τα χωριά Βίτσα και Κουκούλι, είναι χτισμένο στην είσοδο της χαράδρας του Βίκου και  αποτελεί συνέχεια της Σκάλας του Βραδέτου.
Άγνωστοι ξήλωσαν από την πλευρά του Κουκουλίου πέτρες από το καλντερίμι που οδηγεί στην αρχή του σώματος του γεφυριού, σε έκταση περίπου δυο τετραγωνικών μέτρων, προφανώς, αναζητώντας κάτι πολύτιμο. Η «επέμβαση» αυτή εκτιμάται ότι έγινε το τελευταίο δεκαπενθήμερο και διαπιστώθηκε την περασμένη Κυριακή κατά την επίσκεψη του δημοτικού συμβούλου Ηλία Ράπτη, ο οποίος ενημέρωσε σχετικά το Δήμαρχο Β. Σπύρου. Για το γεγονός αυτό ενημερώθηκε η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Ηπείρου. 
Οι πέτρες έχουν επανατοποθετηθεί πρόχειρα στο σημείο από όπου ξηλώθηκαν και είναι άγνωστο αν βρήκαν κάτι εκείνοι που έψαχναν για λίρες ή άλλα πολύτιμα αντικείμενα.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: