Κυριακή 10 Ιουνίου 2018

Εξειδικευμένοι επιστήμονες λύνουν τις απορίες για τους υδρογονάνθρακες


Μια ακόμη ενημερωτική εκδήλωση για τις έρευνες υδρογονανθράκων θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, (ώρα 8 μ.μ.) στον Πολυχώρο «Δημ. Χατζής», με ομιλητές διακεκριμένους επιστήμονες της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών. 

Στην εκδήλωση αναμένετται να δοθούν και πάλι τεκμηριωμένες απαντήσεις  στα ερωτήματα και τις απορίες, που τίθενται καλοπροαίρετα από πολίτες της Ηπείρου, που τον τελευταίο καιρό γίνονται αποδέκτες ενός «βομβαρδισμού» κινδυνολογίας από ομάδες που αντιστρατεύονται όχι μόνο την εξόρυξη, αλλά και τις έρευνες. 

Συμπίπτει μάλιστα να διοργανώνεται λίγες ημέρες μετά την επίθεση του «Ρουβίκωνα» κατά του Ηπειρώτη καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Δημήτρη Καλιαμπάκου, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ομάδας επιστημόνων που εκπόνησε την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και  η οποία περιλαμβάνει- κατά δήλωσή του- πολλές ασφαλιστικές δικλείδες προστασίας του Περιβάλλοντος. 

Ομιλητές υψηλού κύρους
Κύριος ομιλητής θα είναι ο κ. Ηλίας Κονοφάγος, μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας, ο οποίος θα περιγράψει τις νέες τεχνολογικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται στις έρευνες για την ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε μεγάλα θαλάσσια βάθη και έχουν ως συνέπεια την αύξηση των πιθανοτήτων ανακάλυψης αξιοποιήσιμων ποσοτήτων φυσικού αερίου και θεωρείται σίγουρο ότι θα αναφερθεί και στις σύγχρονες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται και για την ανεύρεση κοιτασμάτων στην ξηρά. 
Παρών στην ενημερωτική εκδήλωση, θα είναι και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας, Ακαδημαϊκός κ. Λουκάς Χριστοφόρου, που θα αναφερθεί στο έργο της Επιτροπής που καλύπτει όλες τις πτυχές του ενεργειακού προβλήματος. Εισήγηση θα κάνει και το μέλος της Επιτροπής κ. Ραφαήλ Μωϋσής, στην οποία θα αναφερθεί στο ριζικό μετασχηματισμό που η Επιτροπή προβλέπει ότι θα συντελεστεί στο παγκόσμιο και ελληνικό ενεργειακό τοπίο στις προσεχείς δεκαετίες. 
Εποικοδομητικός διάλογος
Η εκδήλωση οργανώνεται από τον Όμιλο Πολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού Ιωαννίνων, ο οποίος σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι «αυτή έχει ξεχωριστή σημασία αφού η ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας αποτελεί εθνική προτεραιότητα και απαιτεί ενδελεχή γνώση όλων των παραμέτρων- πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων – σε εθνικό επίπεδο. Η παρουσία της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών με εξειδικευμένους επιστήμονες αποτελεί τιμή για την πόλη μας και εγγυάται έναν εποικοδομητικό διάλογο». 
Αναμφισβήτητα ο διάλογος λύνει απορίες και απομακρύνει φοβίες και ανησυχίες που σκόπιμα καλλιεργούνται από ορισμένες μειοψηφικές ομάδες, οι οποίες και για αυτό το λόγο επιδιώκουν να μονοπωλούν τις συζητήσεις, όπως επιχειρήθηκε στις δύο ημερίδες που είχαν γίνει στους δήμους Ζαγορίου και Ζίτσας. 
* * *
Με δεδομένο μάλιστα ότι προ δύο περίπου εβδομάδων το θέμα είχε συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, με τη Δημοτική Αρχή να προτείνει ενημερωτική συζήτηση με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, η εκδήλωση της Δευτέρας αποτελεί μια «χρυσή ευκαιρία» να ενημερωθούν σε βάθος για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, τόσο οι Δημοτικοί άρχοντες και οι σύμβουλοι της μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων, όσο και των άλλων Δήμων στους οποίους πρόκειται να γίνουν (ή και γίνονται ήδη) έρευνες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: