Τετάρτη, 26 Απριλίου 2017

Συνταγές από τον Ηπειρώτη chef Τάσο Τόλη : ΛΑΖΑΝΙΑ ΩΓΚΡΑΤΕΝ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ


ΥΛΙΚΑ για 4-6 άτομα
3 κ.σ. ανάλατο βούτυρο
4 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 φλιτζ. γάλα
½ κ.γλ.μοσχοκάρυδο
600 γρ. λαζάνια
4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
40 γρμ. σέλινο, ψιλοκομμένο
600 γρμ. σπανάκι, βρασμένο και στραγγισμένο καλά
1 κ.σ . φρέσκο άνηθο
2 κ.γ. φρέσκο δυόσμο
300 γρ. ανθότυρο
200 γρ. τριμμένο κεφαλοτύρι
2αυγά χτυπημένα
Αλάτι και φρεσκοτριμένο μαύρο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Ρίχνετε 3 κουταλιές ελαιόλαδο στο τηγάνι, προσθέστε το κρεμμύδι και το σέλινο και σοτάρετε σε χαμηλή φωτιά, για 10 λεπτά.
Ανακατέψτε το σπανάκι τα κρεμμύδια και το σέλινο, τον άνηθο, το δυόσμο και το ανθότυρο και μισό φλιτζάνι τριμμένο τυρί σε ένα μεγάλο μπολ. Ρίχνετε μέσα και τα αυγά, αλάτι, πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.
Για τη κρέμα .
Ζεσταίνετε το βούτυρο σε μέτρια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά.
Μόλις αρχίζει να αφρίζει, προσθέστε το αλεύρι και ανακατεύετε 5 λεπτά σιγά - σιγά, ρίχνετε το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς για 5-7 λεπτά μέχρι να πήξει.
Σε ρηχό σκεύος, το οποίο έχετε ελαφρώς λαδώσει, στρώστε τα λαζάνια, προσθεστε την γέμιση ,στρώστε το 1/3 από τη κρέμα, απλώστε τη μισή σάλτσα πάνω από τα λαζάνια, επαναλαμβάνετε με τα υπόλοιπά λαζάνια,

Απλώστε την υπόλοιπη κρέμα πάνω από τα λαζάνια και πασπαλίστε με το τριμμένο τυρί. Ψήστε για 45-50 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Το βγάζετε από το φούρνο, το αφήνουμε 30 λεπτά και μετά το σερβίρετε.








Τάσος Τόλης
Επίτιμος Πρόεδρος Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος








Δεν υπάρχουν σχόλια: