Κυριακή 23 Απριλίου 2017

Δείτε φωτο και βίντεο από την αναβίωση του παραδοσιακού έθιμου-χορού ''Καγκελάρι'' από τον Σύλλογο Ηπειρωτών Χαϊδαρίου , στον υπαίθριο χώρο, στο Παλατάκι Χαϊδαρίου σήμερα Κυριακή 23 Απριλίου2017





Την ονομασία του Καγκελάρι  ή Μπαϊραχτάρης την οφείλει ή στη λέξη κάγκελο, επειδή οι χορευτές είναι τοποθετημένοι και συνδεδεμένοι όπως τα κάγκελα ή στα καγκέλια ή καγκελίσματα,τα διπλώματα του κύκλου που κάνουν οι χορευτές. 

Κατά τη διάρκεια του χορού, ο πρώτος του χορού, γυρνά αριστερά, δημιουργώντας έτσι ένα δεύτερο, μικρότερο κύκλο. Το σφιχτό πιάσιμο των χεριών  και τα έντεχνα στριφογυρίσματα  επινοήθηκαν  στα χρόνια της σκλαβιάς, για να ανταλλάσουν οι Ηπειρώτες κάποια μηνύματα και πληροφορίες, χωρίς να παίρνουν είδηση οι Τούρκοι.

Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια ενός γέρου Ηπειρώτη από τους Παπαδάτες Πρεβέζης που χόρεψε το χορό αυτό στο χωριό του πριν από 1912:

''Για μας τότε το Καγκελάρι ήταν ξέσπασμα. Με τα σφιχτοδεμένα χέρια μας, ήτανε σαν να δίναμε ο ένας στον άλλο θάρρος. Και το πάτημά μας στον σκοπό του χορού ήταν δυνατό και οργισμένο. Έμοιαζε σαν να πατούσαμε την τυραννία...''

Τα τραγούδια δεν συνοδεύονταν από μουσικά όργανα, αλλά ακούγονταν αυθεντικά πηγαία από τους ίδιους τους χορευτές, που με τα συνθηματικά λόγια μετέφεραν στόμα με στόμα την ανάγκη της επανάστασης και της αποτίναξης του οθωμανικού ζυγού.

Παρά τον εορτασμό της Κυριακής του Θωμά και του Αγίου Γεωργίου, η προσέλευση του κόσμου κρίνεται ικανοποιητική στον υπαίθριο χώρο, στο Παλατάκι Χαϊδαρίου, για να παραστούν στην αναβίωση του πασχαλιάτικου ηπειρώτικου παραδοσιακού χορού  ''Καγκελάρι'' . Ο καλός καιρός βοήθησε τα μέγιστα, αλλά και η πίστη των Ηπειρωτών του Χαϊδαρίου, για την διατήρηση της ηπειρώτικης παράδοσης ήταν άριστος συνεργάτης, για να δημιουργηθεί ηπειρώτικη ατμόσφαιρα και να αναβιώσει με επιτυχία το έθιμο-χορός.

Δείτε το βίντεο



Εκεί ήταν ο Δήμαρχος Μιχάλης Σελέκος. συνοδευόμενος από τους Αντιδημάρχους του και πολλούς δημοτικούς συμβούλους όλων των παρατάξεων, ο πρώην υπουργός Μιχάλης Καρχιμάκης, πολυμελής αντιπροσωπεία της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, αποτελούμενη από τους Αντιπροέδρους  Κώστα Κωνή και Κώστα Ζηκόπουλο, τον Έφορο Τύπου Αντώνη Κοντό,  και τα μέλη του Δ.Σ.  Ελευθερία Σιαμέτη και Μαρία Καραγιώργου , ο πρόεδρος της Ένωσης Ηπειρωτών Περιστερίου Ζήκος Κόντης, η πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Αγίων Αναργύρων Αθηνά Ζάγκα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Άνω Λιοσίων Χρήστος Ρούσσας ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηπειρωτών Ιλίου Χρήστος Γκόνης και Δημήτρης Δάλλας αντίστοιχα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μουργκάνας Αλέξης Τσέκας, η πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Καλλιθέας  Γεωργία Κίσκου εκπρόσωποι αποδημικών Συλλόγων άλλων περιοχών της Ελλάδας που δραστηροποιούνται στον Δήμο Χαϊδαρίου, εκπρόσωποι Ηπειρώτικων Αδελφοτήτων της Αττικής καθώς και εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων που δραστηροποιούνται στην περιοχή.






Η εκδήλωση άρχισε με σύντομο χαιρετισμό του Προέδρου του Συλλόγου των Ηπειρωτών του Χαϊδαρίου Δημήτρη Σούκη και στη συνέχεια χαιρέτισε ο δήμαρχος Μιχάλης Σελέκος και ο αντιπρόεδρος της Π.Σ.Ε. Κώστας Κωνής.

Ακολουθεί μεγάλο φωτογραφικό
αφιέρωμα 










































































































































































































































































Φωτο - βίντεο: Χριστόφορος Ευθυμίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: