Σάββατο 29 Απριλίου 2017

Η Αδελφότητα Πηγιωτών Άρτας διοργάνωσε εκδήλωση μνήμης στις 21-4-2017, για το Ολοκαύτωμα των Σουλιωτών στο Σέλτσο.


Συμπληρώθηκαν εφέτος 213 χρόνια από εκείνο το ανείπωτο ολοκαύτωμα των Σουλιωτών στο Σέλτσο τον Απρίλιο του 1804. Ο δήμος Γ, Καραϊσκάκη σε συνεργασία με την Αδελφότητα Πηγιωτών ΄Αρτας- όπως έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια και για το τρίτο δεκαήμερο του Απριλίου- διοργάνωσαν μια λιτή εκδήλωση-τρισάγιο στις 21-4-2017 ημέρα Παρασκευή και ώρα 10.30 Π.μ για τις ψυχές αυτών που χάθηκαν στο Σέλτσο. 
Επισημαίνουμε ότι η ημέρα αυτή είναι ανεξάρτητη του πατροπαράδοτου επίσημου πανηγυρικού εορτασμού 23ης Αυγούστου ‘’Ημέρα Μνήμης’’ της Θυσίας του Σέλτσου και εορτής της Μονής Για αυτήν, την 23η Αυγούστου έχουμε ζητήσει να καθιερωθεί με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ως η Επίσημη Αργία του Δήμου. 
Το Πρωί της Παρασκευής 21-4-2017 έγινε Αρχιερατική λειτουργία με Αρτοκλασία στον Ιερό Ναό Γεννήσεως Θεοτόκου Πηγών χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη ΄Αρτας κ. Καλλίνικου μετά του Αρχιμανδρίτη της Ι.Μητρόπολης κ.Ντούβαλη και των συγχωριανών μας ιερέων Παπαγιώργη και Παπαλάμπρου. Σημειώνεται ότι ήταν η πρώτη επίσκεψη του Μητροπολίτη ΄Αρτας στις Πηγές από της αναλήψεως των καθηκόντων του. Την θεία λειτουργία παρακολούθησε πλήθος πιστών. 









Παρέστησαν ο Δήμαρχος Γ.Καραισκάκη με τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου Ντίνος Παπαδημητρίου με τον Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Δημήτριο Βαρέλη , Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκος Μίγδος, οι Αντιδήμαρχοι Βασίλειος Χήτας Νίκος Κουφούλης και Δήμος Καυκιάς, ο Πρόεδρος της Τοπικης Κοινότητας Πηγών Ηλίας Δήμος ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ραδοβιζινών Γιώργος Κουρτέσας ο πρώην δήμαρχος τετραφυλίας Μιχάλης Γκο ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Πηγιωτών Χρήστος Καπερώνης η Πρόεδρος του Συλλόγου γυναικών Λένω Μπότσαρη Αθηνά.Παπαδόγιαννη, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γρεβιωτών Γιάννης Πουρνάρας, Απόγονοι της φάρας των Σουλιωτών Κουτσονικαίων που πολέμησαν και έπεσαν στο Σέλτσο Αιμίλιος και Νίκος Κουτσονίκας. Επίσης ο απόγονος της φάρας των Σουλιωτών Ζερβαίων Ηλίας Ζέρβας,από την Ναύπακτο ο οποίος παρέστη φορώντας μαζί με το 16χρονο υιό του τη Σουλιώτικη στολή και εντυπωσίασαν με το παράστημα τους όλους τους παρευρισκομένους . Παρών στη εκδήλωση και ο αεικίνητος λάτρης του Σέλτσου και των Πηγών Ο Αρτινός Φωτογράφος ο ξεχωριστός Βασίλης Γκανιάτσας με το φακό του για να αποτυπώσει την εκδήλωση, δημιουργός εκτός των άλλων και του ντοκιμαντέρ ‘’ΣΟΥΛΙ –ΣΕΛΤΣΟ ΤΟΠΟΙ ΘΥΣΙΑΣ’’ 




Μετά το πέρας της λειτουργίας όλοι μαζί μετέβησαν οδικώς στην Ι.Μονή Σέλτσου όπου μέσα σε ένα ανοιξιάτικο τοπίο και πάνω από το χάος του βαράθρου της Γκούρας τον ΄΄Πέτακα΄΄ μέσα σε στιγμές συγκίνησης και κατάνυξης τελέστηκε από τον Σεβασμιότατο Άρτης κ. Καλλίνικο τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των υπέρ αγώνων πατρίδος πεσόντων. Ακολούθησε ρίψη δάφνινων στεφάνων από τους παραπάνω αναφερομένους στο βάραθρο του θανάτου τον ΄΄Πέτακα΄΄ με την ιαχή ΑΘΑΝΑΤΟΙ να αντηχεί στο φαράγγι της Γκούρας σκορπίζοντας ρίγη συγκίνησης στους παρευρισκομένους .



Ακολούθησε σύντομη ομιλία του Προέδρου της Αδελφότητα Πηγιωτών Χρήστου Καπερώνη για το Ολοκαύτωμα των Σουλιωτών ,ως επίσης και του Προέδρου της Ομοσπονδίας Ραδοβιζινών Γιώργου Κουρτέσα. Ακολούθως έλαβε τον λόγο ο απόγονος των Κουτσονικαίων ο Νίκος Κουτσονίκας από το Αγρίνιο, ο οποίος επισκέφθηκε-όπως και οι υπόλοιποι- για πρώτη φορά τα Άγια χώματα του Σέλτσου, τόπο θυσίας των προγόνων του. Με συναισθήματα έντονης συγκίνησης εξιστόρησε την πορεία των Σουλιωτών και της οικογένειάς του από το Σούλι μέχρι το Σέλτσο λέγοντας ότι εκεί στο Σέλτσο, ξεκληρίστηκε σχεδόν η οικογένειά του όπως και αυτή των Μποτσαραίων, αφού εκεί μεταξύ των άλλων έπεσαν πολεμώντας γενναία, ο αρχηγός της φάρας Νέστωρ γέρο-Κουτσονίκας με τους δύο γιούς του Αθανάσιο και τον Ιωάννη ενώ πλήθος γυναικόπαιδων της οικογένειας σφαγιάστηκαν άλλα δε ακολούθησαν στο θάνατο τα υπόλοιπα στο γκρεμό ή στον Αχελώο και πνίγηκαν.
Στη συνέχεια διάβασε απόσπασμα από το βιβλίο του Πολέμαρχου Σουλιώτη Λάμπρου Ιωάν. Κουτσονίκα ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΟΥΛΙΟΥ ο οποίος ήταν 4 χρονών στο Σέλτσο το 1804 , αιχμαλωτίστηκε με την μητέρα του και αργότερα απελευθερώθηκε. Είναι η αφήγηση για το χρονικό της Θυσίας και της Εξόδου από το Σέλτσο μετά την προδοσία . Άγνωστο σε όλους μας, Ακούστηκε για πρώτη φορά στο Σέλτσο και Ήταν συγκλονιστική. Σαν να αφηγούνταν ακριβώς την έξοδο του Μεσολογγίου.
Κλείνοντας την εκδήλωση ο δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη Περικλής Μίγδος με σύντομο χαιρετισμό, τόνισε την σημασία της Ιστορίας του Σέλτσου και τις ενέργειες του Δήμου για την ανάδειξη αυτού του Ιστορικού μνημείου του Δήμου μας. 



Η εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό ύμνο που εψάλη από όλους. Ακολούθησε μοίρασμα γλυκών σε όλους (προσφορά της Αρτοποιίας Λάμπρου Η. Φώτου) καθώς και χυμών νερών και αναψυκτικών προσφορά της Αδελφότητας, ενώ ο Σεβασμιότατος επισκέφθηκε τα αναστηλωμένα κελιά και θαύμασε το εσωτερικό της Μονής που για πρώτη φορά την επισκέπτονταν.
Κατά την εκεί παρουσία του η Αδελφότητα του προσέφερε το Βιβλίο του Αριστείδη Σχισμένου Το Ολοκαύτωμα των Σουλιωτών στο Σέλτσο , το βιβλίο του συγχωριανού μας αείμνηστου Ναπολέοντα Οικονόμου Ο Χαλασμός των Μποτσαραίων στο Σέλτσο, ένα σπάνιο δοκίμιο του Μητροπολίτη Φαναριοφαρσάλων Ιεζεκιήλ΄΄ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΕΛΤΣΟΥ΄΄ που εξιστορεί την επίσκεψή του στο Σελτσο το 1929, το Χρονικό της εξοδου των Σουλιωτών από το Σέλτσο (απόσπασμα) του πολέμαρχου Λ. Κουτσονικα αποτυπωμένο σε πάπυρο, το βιβλίο του Φ. Καρατζένη ΄΄Η Μάχη του Σέλτσου΄΄ από τον Νικόλαο Π.Ζήση καθώς και ενημερωτικό υλικό ο οποίος τα απεδέχθη με ευχαρίστηση.




Στην επιστροφή στο κέντρο των Πηγών και στην Αίθουσα του Κοινοτικού Γραφείου της Τοπικής Κοινότητας Πηγών, στην Ιστορική έδρα του δήμου Γ, Καραϊσκάκη πραγματοποιήθηκε η τιμητική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου σε απαρτία όπως προβλέπεται από τον νόμο, με θέματα ημερήσιας διάταξης. Ακολούθησε παράθεση γεύματος σε κατάστημα του χωριού μας.


Η ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ αισθάνεται την ανάγκη να τονίσει την άψογη συνεργασία που είχε με τον δήμο Γ. Καραϊσκάκη τον Δήμαρχο Περικλή Μίγδο τους αιρετούς και διοικητικούς υπαλλήλους του, για την προετοιμασία και πραγματοποίηση αυτής της πετυχημένης εκδήλωσης. 


Ευχαριστεί τον νέο Μητροπολίτη Άρτας Σεβασμιότατο κ. Καλλίνικο και τους συνοδεύοντες αυτόν. Εύχεται υγεία και δύναμη στο ποιμαντορικό του έργο. Οι εντυπώσεις που άφησε στο χωριό μας ήταν Άριστες. 

Ευχαριστούμε όλους όσους παρευρέθησαν στην εκδήλωση τιμής για τους 1.300 και πλέον εθνομάρτυρες του Σέλτσου. Επίσημους, μέλη του δημοτικού Συμβουλίου του δήμου συγχωριανούς μας,συνδημότες, προσκυνητές, επισκέπτες, μέλη πολιτιστικών Συλλόγων και τον Βασίλη Γκανιάτσα για την φωτογραφική κάλυψη της εκδήλωσης.

Ξεχωριστά ευχαριστούμε τους απογόνους των Σουλιωτών Κουτσονικαίων και Ζερβαίων που επισκέφτηκαν για πρώτη φορά το Σέλτσο .Μας έδωσαν μεγάλη χαρά που μας τίμησαν με την παρουσία τους. Αισθανθήκαμε την Σουλιώτικη λεβεντιά τους. Μας συγκίνησαν ιδιαίτερα ! Τους νοιώθουμε και εμείς πλέον σαν δικούς μας ανθρώπους. Απέδειξαν ότι ξέρουν να κρατούν ασβέστη τη Σουλιώτικη φλόγα που άναψε τη δάδα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 






Είναι όμως καθήκον μας εμείς σήμερα να κρατήσουμε άσβεστη τη φλόγα της Μεγάλης θυσίας των Σουλιωτών στο Σέλτσο όπως οι πρόγονοί μας το έκαναν τόσα χρόνια όταν το Σέλτσο βρισκόταν στην αφάνεια και οι μάρτυρες του ήταν «αγνοούμενοι της ιστορίας¨». Αυτή την κληρονομιά πρέπει να την αφήσουμε και εμείς αμείωτη στις μελλοντικές γενιές ως μέρος της συλλογικής μνήμης. 

Εξάλλου με την Επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας του κ. Προκόπη Παυλόπουλου πέρυσι στις εκδηλώσεις της 23 Αύγουστου 2016 οι μάρτυρές του, παύουν πλέον να είναι οι «Αγνοούμενοι της Ιστορίας». Το Σέλτσο μπαίνει σε μια νέα πορεία αναγνώρισης. Ανοίγει μια νέα σελίδα και παίρνει επιτέλους με τον ποιο πανηγυρικό και επίσημο τρόπο την θέση του στις ένδοξες σελίδες δόξας της Ιστορίας του έθνους μας . Στέκει πλέον δίπλα στο Μεσολόγγι, στο Κούγκι, στο Ζάλογγο στη Ρηννιάσα, στην Αραπίτσα και το Αρκάδι. Ένα θρησκευτικό μνημείο που έγινε συνάμα και ιστορικό. Ως Αδελφότητα Πηγιωτών αισθανόμαστε την ικανοποίηση ότι βάλαμε και εμείς ένα λιθαράκι στην ανάδειξη της Ιστορίας του. Το Σέλτσο διάλεξε η Ιστορία να γίνει η Κιβωτός της θυσίας των «Ελεύθερων πολιορκημένων» του Σουλίου. Ένα Μεσολόγγι της Ηπείρου. Με μία αιματηρά έξοδο. Ένα ανοιχτό και απέραντο κενοτάφιο με 1.200 και πλέον άταφους νεκρούς. Ένας «Μέγας Χαλασμός» που όμοιό του σπάνια έζησε Ελληνικός τόπος . 




Να αντιληφθούμε όλοι ότι το ΣΕΛΤΣΟ δεν είναι απλώς ένα ακόμη μοναστήρι, αλλά το Λίκνο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Ανεκτίμητο πετράδι της ιστορίας της πατρίδας μας. Ζητάμε άμεση φροντίδα για την προστασία και την ανάδειξη του. Απομένει σε εμάς να κρατήσουμε τη σημαία του Σέλτσου ψηλά. Η διατήρηση της μνήμης του ας είναι ιερή παρακαταθήκη και μέλημα όλων μας. Ένδοξος και ο τόπος της Ιστορικής Βρεστενίτσας που ποτίστηκε με των Ηρώων Σουλιωτών το αίμα . Αιωνία τους η μνήμη!!!

ΓΙΑ ΤΟ Δ. Σ 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 
ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ


ΧΡΗΣΤΟΣ Β.ΚΑΠΕΡΩΝΗΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια: