Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

Γιώργος Στύλιος, βουλευτής Άρτας. ''Χαράτσι και γραφειοκρατία προσθέτει ο νέος νόμος για τους δασικούς χάρτες''

stylios-giorgos


Δείτε σε video την ομιλία του Γ.Στύλιου στην ολομέλεια της Βουλής



Ο Γ. Στύλιος μιλώντας στη Βουλή με αφορμή το σχετικό σχέδιο νόμου αναφέρθηκε για τα προβλήματα στη δασική νομοθεσία. Ενώ το τοπίο είναι σύνθετο, η Κυβέρνηση, αντί να απλοποιήσει τις διαδικασίες, περιπλέκει ακόμα περισσότερο την κατάσταση φέρνοντας ένα σχέδιο νόμου χωρίς ουσιαστικά να έχει προηγηθεί διάλογος. Οι Έλληνες παραγωγοί,αντί να βοηθηθούν, θα κληθούν να πληρώσουν ένα ακόμη χαράτσι. Σε όλη τη Χώρα, πάνω από  ένα εκατομμύριο στρέμματα αγροτικής καλλιεργούμενης γης, συμπεριλαμβάνονται στους αναρτημένους δασικούς χάρτες έως δασικές εκτάσεις, ενώ είναι καλλιεργούμενες  γεωργικές εκτάσεις. Πολίτες  που έχουν τίτλους ιδιοκτησίας στα χέρια τους, που είτε αγόρασαν τα κτήματα, είτε τα κληρονόμησαν,υπάρχει, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, τεράστιος κινδύνους να κληθούν να  πληρώσουν συνολικά έως και 250 εκατ. ευρώ, ως τίμημα για εξαγορά και αλλαγή χρήσης.
Το σύνολο των ενστάσεων και διαφωνιών θα κληθούν να τις λύσουν τα υποστελεχωμένα δασαρχεία που έχουν ήδη να διαχειριστούν τον όγκο εργασίας που προκύπτει από τους δασικούς χάρτες. Την ίδια στιγμή, η γραφειοκρατία αυξάνεται με το πλήθος των απαιτούμενων δικαιολογητικών να πολλαπλασιάζεται.
Το νομοσχέδιο, ούτε  λύνει αδικίες ούτε αντιμετωπίζει προβλήματα, ενώ η αντίληψή είναι καθαρά φοροεισπρακτική αναφέρει ο κ. Στύλιος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι εκτάσεις που διατέθηκαν για καλλιέργεια,  βόσκηση  και  για διάφορες  άλλες κοινωφελείς χρήσεις. Οι ιδιοκτήτες εποικιστικών εκτάσεων που θα θελήσουν να υποβάλλουν αντίρρηση κατά των Δασικών χαρτών, αναγκαστικά θα εμπλακούν και σε χρονοβόρες και δαπανηρές διαδικασίες αποτύπωσης της ιδιοκτησίας τους.Αν σημειώνονταν στους δασικούς χάρτες έστω και μόνον  τα περιγράμματα των Αγροκτημάτων  που έχει διανείμει το Ελληνικό κράτος θα ελαχιστοποιούνταν η ταλαιπωρία των πολιτών αυτών.
Ο κ. Στύλιος, καταλήγοντας ανέφερε ως θετικά σημεία του σχεδίου νόμου τα ακόλουθα: Την παραχώρηση του Πάρκου Πυρσινέλλα στο Δήμο Ιωαννιτών,  την τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα  ανέγερσης του γηπέδου της ΆΕΚ, καθώς επίσης και την καταβολή των  υπερωριών και νυχτερινών στους δασοφύλακες.



Δεν υπάρχουν σχόλια: