Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Στην ...κόψη του ξυραφιού η Αλβανία.


Ο χρόνος για τις βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία (18 Ιουνίου 2017) μετρά ήδη αντίστροφα, ωστόσο κάθε μέρα που περνάει το κλίμα οξύνεται ακόμη πιο πολύ και η χώρα κυριολεκτικά βρίσκεται στην «κόψη του ξυραφιού».
Τα κόμματα της Αντιπολίτευσης κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, ζητούν παραίτηση του Έντι Ράμα και συγκρότηση υπηρεσιακής κυβέρνησης, δηλώνοντας χωρίς περιστροφές ότι σε διαφορετική περίπτωση το «οργανωμένο έγκλημα» είναι εκείνο που θα καθορίσει το αποτέλεσμα.
Ο Αλβανός Πρωθυπουργός, απτόητος εξαπολύει επιθέσεις κατά της Αντιπολίτευσης, οξύνει το κλίμα με την Ευρωπαϊκή Ένωση (με την πλέον πρόσφατη ανιστόρητη απειλή του περί δημιουργίας της Μεγάλης Αλβανίας αν οι Ευρωπαίοι δεν δεχθούν την άνευ όρων ένταξη της Αλβανίας) και ταυτόχρονα επιδίδεται σε μια άνευ προηγουμένου παροχολογία και παραχωρήσεις εκτάσεων σε ημετέρους.
Την Κυριακή ο Αλβανός Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το ελληνικό χωριό Αλίκο, στο οποίο διένειμε τίτλους ιδιοκτησίας σε κατοίκους της περιοχής. Η επίσκεψη του συνοδεύτηκε ωστόσο από αρκετά παρατράγουδα, ένδειξη τόσο του αρνητικού κλίματος που υπάρχει για τον ίδιο, όσο – κι αυτό είναι ίσως το χειρότερο- των μεθοδεύσεων που ακολουθεί για την πληθυσμιακή αλλοίωση της περιοχής.
«Δικτάτορας και Σουλτάνος»!
Την προηγουμένη της άφιξης του Ράμα, σε τοίχο στο κέντρο του χωριού στα ελληνικά είχε γραφτεί με μεγάλα γράμματα «Κάτω η δικτατορία του Σουλτάνου Έντι Ράμα», σύνθημα που σβήστηκε για να μην … ενοχληθεί ο Αλβανός Πρωθυπουργός.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του το «χαρούμενο» κλίμα που είχαν επιχειρήσει να δημιουργήσουν τα μεταφερόμενα στελέχη του Σοσιαλιστικού κόμματος, που ήταν περισσότερα από τους παριστάμενους κατοίκους, το επισκίασε η δημόσια παρέμβαση Ελληνικής καταγωγής κατοίκου του χωριού Κωστάρι, ο οποίος απευθύνθηκε στον Πρωθυπουργό περιγράφοντας δημόσια και χωρίς φόβο την πραγματική εικόνα της πολιτικής του στο χώρο της Ελληνικής Μειονότητας.
Του τα είπε «χύμα»!
«Από τη μία- του είπε- μας δίνετε τους τίτλους ιδιοκτησίας και από την άλλη γκρεμίζετε τις εκκλησίες μας όπως τον Άγιο Αθανάσιο στους Δρυμάδες. Ήρθατε εδώ για να μας δείξετε ότι είστε φιλέλληνας αλλά κοιτάτε πως να αφανίσετε τον Ελληνισμό εδώ γι' αυτό και ενώσατε το Βρανίστι με τον Δήμο Χιμάρας».
Τότε, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα «Ελεύθερος Λόγος» επενέβη η προσωπική φρουρά του Έντι Ράμα, τον απομάκρυνε από το σημείο που ήταν ο πρωθυπουργός πριν αναφέρει περισσότερα ενοχλητικά και τον πήγε λίγο πιο πέρα, ζητώντας επίμονα τα στοιχεία του. Το περιστατικό επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο κάτοικος Κωσταρίου σε χθεσινοβραδινές δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA.
Νομιμοποίησε εποίκους!
Η μεθόδευση αφορά το γεγονός, ότι ενώ οι τίτλοι ιδιοκτησίας στους Ελληνικής καταγωγής δημότες του Αλίκου δόθηκαν δημόσια και πανηγυρικά από τον Ράμα, μετά το πέρας της εκδήλωσης δόθηκαν άλλοι δέκα τίτλοι εν κρυπτώ σε δέκα αλβανούς μουσουλμάνους νομιμοποιώντας την παραμονή τους στην ελληνική περιοχή και προωθώντας έτσι τη δημογραφική αλλοίωση της Βορείου Ηπείρου.
Ένταση στα Τίρανα
Μετά την Κυριακάτικη «φιέστα»- έστω και με αποδοκιμασίες- στο Αλίκο, η χθεσινή ημέρα ήταν ιδιαίτερα φορτισμένη στα Τίρανα, με την αντιπολίτευση να κλιμακώνει τις διαμαρτυρίες της με ωριαίο αποκλεισμό όλων των κεντρικών οδικών αρτηριών της χώρας, ζητώντας την παραίτηση Ράμα και το σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης. Ο Έντι Ράμα, επιχείρησε να περάσει στην αντεπίθεση, αναφέροντας ότι όλα αυτά θυμίζουν τις ταραχές του 1997 και μάλιστα εμφανίστηκε… προστάτης της Δικαιοσύνης και των Μεταρρυθμίσεων.
Ο επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Λιουλεζίμ Μπάσα από τη σκηνή της διαδήλωσης διαμαρτυρίας, που συνεχίζεται επί 65 ημέρες, δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν θα υπάρξει βία εκ μέρους των οπαδών του, τους οποίους κάλεσε «μαζί με κάθε Αλβανό» να ενωθούν στην κίνηση κλιμάκωσης των ενεργειών της αντιπολίτευσης «για ελεύθερες εκλογές στη χώρα», όπως η αντιπολίτευση επιμένει.
Η Κυβέρνηση για να αποτρέψει τις κινητοποιήσεις χρησιμοποίησε και την Αστυνομία, που χαρακτήρισε παράνομο το κλείσιμο των δρόμων, με την Αντιπολίτευση να απειλεί ότι θα προσφύγει στον Εισαγγελέα κατά όποιου αστυνομικού «αγγίξει» τους διαδηλωτές. Η σκληρή αυτή κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης έγινε την παραμονή άφιξης στα Τίρανα αντιπροσωπεία της Ευρωβουλής σε μια προσπάθεια να μεσολαβήσει μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ώστε να εξευρεθεί «κοινή γλώσσα» στο θέμα των επικείμενων εκλογών.
Σημειώνεται ότι η αντιπολίτευση (στο μπλοκ της οποίας μετέχει και το ΚΕΑΔ) αποφάσισε να μην πάρει μέρος στις εκλογές της 18ης Ιουνίου, ισχυριζόμενη ότι με τη σημερινή κυβέρνηση δεν θα είναι δίκαιες και ελεύθερες, αλλά θα επηρεαστούν από το οργανωμένο έγκλημα. Από τη δική του πλευρά, ο Ράμα πάντως επιμένει ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά, απορρίπτοντας κάθε ενδεχόμενο αλλαγής της νυν κυβέρνησης με υπηρεσιακή.


Δεν υπάρχουν σχόλια: