Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016

ΡΥΖΟΝΑΤΟ ΤΟΥ ΨΑΡΑ: Συνταγές από τον Ηπειρώτη chef Τάσο Τόλη.


Υλικά για 5-6 άτομα
1 φλ. τσ ρύζι Καρολίνα
1 κ. διάφορα όστρακα (κυδώνια, γυαλιστερές, μύδια) ή ένα από αυτά
6 γαρίδες μέτριες
2 ντομάτες ψιλοκομμένες
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 φινόκιο, ψιλοκομμένο
2 σκ. σκόρδο
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1-2 κλωτσούλες κρόκο Κοζάνης
1 ποτήρι . λευκό κρασί
3 φλ.τσ. ζωμό λαχανικών ή νερό
3-4 ελιές πράσινες η μαύρες
5 κ.σ. . ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής
Πλένουμε τα όστρακα και τις γαρίδες και τ' αφήνουμε να στραγγίζουν. Βάζουμε τον κρόκο Κοζάνης σε μισό φλ.τσ. ζεστό ζωμό ή νερό.
Σε μεγάλο, βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και μία σκελίδα σκόρδο, κομμένη στη μέση και τις ελιές..
Προσθέτουμε το φινόκιο τη ντομάτα και το ρύζι και ανακατεύουμε μέχρι το ρύζι να γίνει σχεδόν διάφανο. Ρίχνουμε το κρασί και περιμένουμε να το πιεί.
Προσθέτουμε ένα φλ.τσ. ζεστό ζωμό και αφήνουμε ν' απορριφθεί, σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά. Προσθέτουμε δεύτερο φλ.τσ. ζωμό και προχωράμε με τον ίδιο τρόπο.
Όταν το ρύζι έχει αρχίσει να μαλακώνει προσθέτουμε τα όστρακα, τις γαρίδες (αν τις βάλουμε), καθαρισμένες αλλά με τα κεφάλια τους και το ζωμό με τον κροκό Κοζάνης και αφήνουμε μέχρι να μαλακώσει όσο πρέπει το ρύζι, παραμένοντας al dente. Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται αλάτι, γιατί τα όστρακα έχουν αλμυρό ζωμό.
Αν χρειαστεί, προσθέτουμε επιπλέον ζωμό ή νερό, ώστε το φαγητό να είναι σχετικά ρευστό. Βγάζουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε μέσα μία σκελίδα σκόρδο τριμμένη, τον μαϊντανό, δυο κ.σ. καλό ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Σερβίρουμε αμέσως.








Τάσος Τόλης
Επίτιμος Πρόεδρος Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος











romiazirou.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: