Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015

Xειμαδιό (Τοπόλα) Πρέβεζας, ένα χωριό που αγναντεύει απο ψηλά την παραλιακή ζώνη της Πρέβεζας. Απολαύστε τα video.



Απολαύστε τα video.























Χειμαδιό Πρέβεζας

Το Χειμαδιό (Τοπική Κοινότητα Χειμαδιού - Δημοτική Ενότητα ΖΑΛΟΓΓΟΥ), ανήκει στον δήμο ΠΡΕΒΕΖΑΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΠΡΕΒΕΖΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Ηπείρου, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα "Καλλικράτης".


Η επίσημη ονομασία είναι "το Χειμαδιόν". Έδρα του δήμου είναι η Πρέβεζα και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Ηπείρου.

Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο "Καποδίστριας", μέχρι το 2010, το Χειμαδιό ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Χειμαδιού, του πρώην Δήμου ΖΑΛΟΓΓΟΥ του Νομού ΠΡΕΒΕΖΗΣ.

Το Χειμαδιό έχει υψόμετρο 304 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 39,1635774076 και γεωγραφικό μήκος 20,5952089789. 


Οδηγίες για το πώς θα φτάσετε στο Χειμαδιό θα βρείτε εδώ.





















Παραλία Χειμαδιού Πρέβεζας. Η παραλία του Χειμαδιού (τοποδείκτης) βρίσκεται λίγο πιο νότια από τη Λυγιά, σε λιγότερο από 2 χιλιόμετρα απόσταση από την κεντρική διασταύρωση του χωριού όπου υπάρχει και πινακίδα που σας καθοδηγεί αριστερά όπως θα κατεβείτε από την εθνική Ηγουμενίτσας - Πρέβεζας.
Νομίζω ότι το έχω αναφέρει, αλλά δεν είναι κακό να το επαναλάβω ότι πολλές από τις παραλίες της  περιοχής παίρνουν το όνομά τους από το χωριό που βρίσκεται συνήθως αρκετά χιλιόμετρα ψηλότερα στο βουνό. Γι' αυτό λοιπόν προσοχή στις πινακίδες. Άλλο "Βράχος" κι άλλο "Παραλία Βράχου". Άλλο "Χειμαδιό" κι άλλο "Παραλία Χειμαδιού". Αν και κανένας πια δεν κάνει τη διάκριση στον καθημερινό διάλογο μιας και οι παραλίες επισκίασαν τα χωριά που τις βάφτισαν. Έτσι όταν ο άλλος λέει "στο Βράχο" εννοεί την παραλία. Οι επίσημες πινακίδες όμως κρατάνε ακόμα τα προσχήματα (συνήθως). 





Στο Χειμαδιό πινακίδα υπάρχει και κοντά στο καλύτερο σημείο της παραλίας όπου ακριβώς δίπλα στο δρόμο υπάρχει ένα καφε - μπαρ, το Αγνάντι, με ξαπλώστρες και ομπρέλες στην παραλία για τους πελάτες του. 








Το μοτίβο με τα βράχια στο νερό το συναντάμε συχνά σε όλες τις παραλίες από τα Ριζά μέχρι τη Λυγιά. Η παραλία του Χειμαδιού που βρίσκεται ανάμεσά τους φαίνεται να έχει ένα αρκετά καθαρό τμήμα με λίγα σκόρπια βράχια κάτω από το μαγαζί με τις ομπρέλες. Ο γιαλός είναι αμμουδερός με ψιλή άμμο και γενικά το περιβάλλον σε προδιαθέτει θετικά για κολύμπι.





Ίσως βρείτε ακόμα καλύτερα κομμάτια πιο δεξιά ή πιο αριστερά, δεν έψαξα όλη την παραλία. Ο δρόμος περνάει ακριβώς δίπλα της οπότε παρκάρετε όπου βρείτε και δοκιμάζετε. Συνεχίζοντας το δρόμο πιο νότια, λίγο πιο κάτω θα συναντήσουμε τα κάμπινγκ Ακρογιάλι και Corali που θα αναφερθώ σε ξεχωριστά μηνύματα και ακόμα πιο κάτω τα Αρτολίθια που τα έχω παρουσιάσει ήδη. Στημένες ομπρέλες με ξαπλώστρες από εδώ και κάτω θα βρείτε μόνο στην Καστροσυκιά που είναι ακόμα πιο νότια.




Ιερά Μονή Αγίου Πνεύματος Λεκατσά




Βρίσκεται στη θέση Κόρτος, που βλέπει την παραλιακή ζώνη της Πρέβεζας, σε απόσταση 4 χλμ βορειοδυτικά του οικισμού Μυρσίνης. Κοντά είναι και τα χωριά Χειμαδιό, Ριζά, Βράχος, Λυγιά, Μεγαδένδρο, Καστροσυκιά και Εκκλησιές. Πιθανώς ιδρύθηκε τον 17° αιώνα. Το καθολικό της μονής είναι μονόχωρος, ξυλόστεγος ναός μεγάλων διαστάσεων. Κτίστηκε το 1744 και επισκευάστηκε το 1870. Αρχικά ο ναός ήταν θολωτός. Ο πυλώνας της μονής βρίσκεται στην ανατολική πλευρά. Έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και χρήζει ειδικής κρατικής προστασίας.
























Πέτρος Ντούσκος.

Ο Πέτρος Ντούσκος γεννήθηκε στο χωριό Χειμαδιό του Δήμου Πρέβεζας, κι από το 1992 είναι επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Είναι πτυχιούχος Πολιτικός Μηχανικός και πτυχιούχος Πολιτικός Επιστήμονας. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοικητική των Επιχειρήσεων και είναι επίσης διδάκτωρ των Οικονομικών Επιστημών. Δίδαξε σε σημαντικό αριθμό Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και υπηρέτησε σε πολλές επιστημονικο-διοικητικές και ερευνητικές θέσεις, μεταξύ των οποίων ως Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αναπληρωτής Πρόεδρος του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, Μέλος του Εθνικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Έρευνας της Ελλάδας, Αναπληρωτής Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Κοινωνιολογίας και Πολιτικής, Μέλος της Διοίκησης του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών, Μέλος της Διοίκησης του Ελληνοσοβιετικού Συνδέσμου Φιλίας κ.ά. Είναι μέλος του Συλλόγου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Περιόδου 1967-1974. Έχει τιμηθεί με επίσημες διακρίσεις, κοινωνικού και κρατικού χαρακτήρα, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.



1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Τοπολα μόνο ρεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε Χειμαδιο μόνο