Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

Η εκλογική περιφέρεια της 'Άρτας, στο στόχαστρο των κομμάτων. Μποναμάς η 3η έδρα!


Το «χρυσόμαλλο δέρας» της τριεδρικής Άρτας αναστατώνει το τοπικό προεκλογικό τοπίο


Ποια ονόματα ακούγονται για τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ.

Ένα όνειρο στοιχειώνει τον ύπνο των υποψήφιων βουλευτών της Άρτας, των (εκάστοτε) μεγάλων κομμάτων, αλλά από το 2012 και μετά και των μικρών. Κι αυτό δεν είναι άλλο από τη τρίτη έδρα, που οδηγεί στη Βουλή και που αποτελεί το «χρυσόμαλλο δέρας» κυρίως για τα μικρά κόμματα, που λόγω των μεταλλάξεων του εκλογικού νόμου, είδαν πως στην τριεδρική Άρτας, η «τρίτη έδρα», δεν αποτελεί πλέον προνόμιο του πρώτου κόμματος, όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά με ένα καλό ποσοστό και την εύνοια της εκλογικής καραμπόλας, μπορεί να «κάτσει» και σε κάποιο μικρότερο κόμμα.


Ειδικά τώρα που ο νέος δικομματισμός δεν φαίνεται τόσο θεριεμένος, όπως τον παλιό καιρό, όλοι προσδοκούν: ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ''ΠΟΤΑΜΙ'', θέλουν να είναι τρίτοι, ώστε η μία έδρα της Άρτας να πάει σε' κείνους.

Όλα αυτά, χωρίς να υπολογίζεται η ΧΑ, αλλά και το όποιο κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου, που έτσι κι αλλιώς θα έχει τα χαρακτηριστικά του «προσωπικού κόμματος», ώστε να δώσει το «άλλοθι» σε όσους αισθάνονται «Παπανδρεϊκοί», να εκφραστούν στην κάλπη.
Τα «ιμάτια» της τριεδρικής Άρτας, διανέμονταν μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, τουλάχιστον από τις εκλογές του 1981 και εντεύθεν. Τα δύο κόμματα ελάμβαναν από μία έδρα και όποιο έβγαινε πρώτο κέρδιζε και το «έπαθλο» της δεύτερης. Και γι' αυτή τη δεύτερη έδρα έχουν γίνει ομηρικές μάχες μεταξύ πολιτευτών και των δύο κομμάτων, ενώ υπήρξαν και φορές που τα ψηφοδέλτια «στήνονταν» ώστε να υπάρχουν μόνο δύο διεκδικητές.

Αντίθετα όποιες φορές υπήρξε υποψήφιος βουλευτής που «διέλαθε» της προσοχής των κομματικών «διχτυών», ο λαός δια της ψήφου έστειλε μηνύματα ανατροπής και ενίοτε τιμωρίας.

Η τρικυμία
Όλα αυτά ήταν δεδομένα μέχρι που ο Γ. Παπανδρέου, έστησε το σώου στο Καστελόριζο κι άνοιξε ορθάνοιχτα τις πόρτες στους «βαρβάρους» της τρόικα. Από τον Απρίλιο του 2010 και μετά η χώρα βρέθηκε σ' ένα πέλαγος νόμων, αποφάσεων, αλλά και αντιδράσεων, διαγραφών και ανεξαρτητοποιήσεων βουλευτών, μέχρι και παραιτήσεων πρωθυπουργού και υπουργών. Και το τοπίο άλλαξε.
Οι βουλευτικές εκλογές του Μαΐου 2012 διεξήχθησαν από την Κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου την Κυριακή 6 Μαΐου. Τα αποτελέσματα των εκλογών έδειξαν σημαντική άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ (δεύτερο κόμμα), μικρή άνοδο του ΚΚΕ, σημαντική πτώση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, η οποία παρόλα αυτά αναδείχθηκε σε πρώτο κόμμα, και είσοδο στη Βουλή των κομμάτων Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή και Δημοκρατική Αριστερά.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα η ΝΔ καταλαμβάνει, σε επτακομματική πλέον Βουλή, την πρώτη θέση με 18,85% και 108 έδρες, ενώ ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έρχεται δεύτερος με 16,78% και 52 έδρες. Το ΠΑΣΟΚ καταγράφει σημαντική μείωση των ποσοστών του με 13,18% και 41 έδρες. Στους κερδισμένους συγκαταλέγονται και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με ποσοστό 10,60% και 33 έδρες και ακολουθούν το ΚΚΕ με 8,48% και 26 έδρες, η Χρυσή Αυγή με 6,97% και 21 έδρες και η Δημοκρατική Αριστερά με 6,11% και 19 έδρες. Επιπρόσθετα, εκτός Βουλής έμειναν οι Οικολόγοι Πράσινοι με 2,93%, ο ΛΑΟΣ με 2,90% (ο οποίος είχε παρουσία στην προηγούμενη βουλή) και η Δημοκρατική Συμμαχία (Ντόρα Μπακογιάννη) με 2,55%.
Στην Άρτα η ΝΔ λαμβάνει 14910 ψήφους, ποσοστό 28,28% και 1 έδρα, ο ΣΥΡΙΖΑ 11422 και 21,67% (1 έδρα) το ΠΑΣΟΚ έρχεται τρίτο με 7596 και ποσοστό 14,41% και παίρνει τη τρίτη έδρα.
Οι βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2012 διεξήχθησαν στις 17 Ιουνίου από την υπηρεσιακή κυβέρνηση Παναγιώτη Πικραμμένου επειδή στις προηγούμενες εκλογές τον Μάιο του ίδιου έτους δεν έγινε δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της βουλής. Στις εκλογές του Ιουνίου πρώτο κόμμα ήλθε η Νέα Δημοκρατία, δεύτερο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστά 29,7% και το 26,9% αντίστοιχα, ενώ τρίτο κόμμα ήλθε το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 12,3%. Τα υπόλοιπα κόμματα που εκλέγουν βουλευτές είχαν ποσοστά μικρότερα του 8% και είναι τα: Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή, Δημοκρατική Αριστερά και Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Μετά τις εκλογές τα κόμματα Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά συγκρότησαν την Κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά.
Στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 στην Άρτα, η ΝΔ λαμβάνει 18283 ψήφους και με ποσοστό 35,83% έρχεται πρώτη και κερδίζει 1 έδρα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεύτερος με 14875 και 29,15% κερδίζει 1 έδρα ενώ το ΠΑΣΟΚ υποχωρεί με 6545 και 12,83%, αλλά κερδίζει την 3η έδρα!
Όπως προαναφέρουμε, μέχρι τις εκλογές του 2012, όμως η 3η έδρα της Άρτας ήταν προνόμιο του πρώτου κόμματος, που στην εποχή των αυτοδύναμων κυβερνήσεων, είτε ήταν το ΠΑΣΟΚ, είτε η ΝΔ. με τον τρόπο αυτό δίνονταν η δυνατότητα να εκλεγούν δύο βουλευτές απ' ευθείας, δηλ. οι δύο πρώτοι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ενώ ο δεύτερος είτε απ' το ένα είτε απ' το άλλο, εκλέγονταν εφόσον κέρδιζε τις εκλογές το κόμμα του.
Στην Περιφέρεια Ηπείρου λοιπόν, η τριεδρική της Άρτας αποτελεί πεδίο μαχών, αφού οι διεδρικές σε Πρέβεζα και Θεσπρωτία, μοιράζονται ενώ η πενταεδρική στα Ιωάννινα, έχει άλλη εκλογική συμπεριφορά.
Αλκυονίδες εκλογές
Οι εκλογές που θα γίνουν στις 25 Ιανουαρίου, φέρνουν προσδοκίες στο ΠΑΣΟΚ, εφόσον δεν υπάρξει διασπαστική κίνηση από τον Γ. Παπανδρέου, αλλά και στο ΚΚΕ και το ΠΟΤΑΜΙ. Η ΧΑ στην Άρτα δεν έχει δυναμική, οι ΑΝΕΛ φυλλορροούν. Στις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014, ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την πρωτιά στην Άρτα με 14548 ψήφους και ποσοστό 32,68%, ενώ στη δεύτερη θέση ήταν η ΝΔ με 12310 ψήφους και ποσοστό 27,66%. Τρίτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ-ΕΛΙΑ με 3741 ψήφους και ποσοστό 8,4%, λίγο πίσω το ΚΚΕ με 6,26% και πιο πίσω η ΧΑ με 6,23%. Το ΠΟΤΑΜΙ πήρε στην Άρτα 4,34% και 1933 ψήφους.
Όμως τα αποτελέσματα αυτά εάν επιβεβαιωθούν και στις εθνικές εκλογές δεν πρόκειται να δώσουν δύο έδρες στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ, αφού τα υπόλοιπα δεν αρκούν. Αντίθετα εάν το ΠΑΣΟΚ κρατήσει τις δυνάμεις μπορεί να κερδίσει ξανά την 3η έδρα.

Τα ονόματα
Βέβαια σε περιόδους εκλογικής ανατροπής, όπως είναι αυτές που διανύουμε, με τον κόσμο απογοητευμένο, δίβουλο, φοβισμένο και χτυπημένο από την οικονομική κρίση, την περίοδο που οι ιδέες και τα οράματα έχουν εξασθενίσει, οι πολίτες και οι ψηφοφόροι αναζητούν διέξοδο ελπίδας και στα πρόσωπα. Είναι κάτι που όλα τα προηγούμενα χρόνια, αποτελούσε θέμα συζήτησης στα τοπικά πολιτικά στέκια. Ότι δηλαδή η συγκρότηση των ψηφοδελτίων, είναι ζήτημα που αφορά την κοινωνία. Ουδείς διαφωνεί ότι στις Εθνικές εκλογές ρόλο παίζουν και τα ονόματα των υποψηφίων.
Η τριεδρική λοιπόν της Άρτας, βρίσκεται στο μικροσκόπιο των κομμάτων και τα ονόματα των υποψηφίων ήδη συζητούνται.
Στην Άρτα την 3η έδρα, την έχει βάλει στο μάτι ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως όλα δείχνουν το ψηφοδέλτιο που συγκροτείται, με την Όλγα Γεροβασίλη, τον Βασίλη Τσίρκα και τον Κώστα Γκούντα, αλλά και με τους άλλους δύο που αναμένεται να επιλεγούν, αν όχι μόνο χτυπήσει αλλά και διευρύνει την πρωτιά δεν αποκλείεται να κερδίσει τις 2 έδρες. Όλα τα στοιχεία συνηγορούν γι αυτό.
Επίσης και η ΝΔ ενδιαφέρεται να πάρει τη «ρεβάνς» αφού η Άρτα θεωρούνται ως «κάστρο» της δεξιάς. Αυτή τη φορά το ψηφοδέλτιο της ΝΔ -και με στόχο τις ψήφους των ΑΝΕΛ αλλά και της ΧΑ- στελεχώνεται με δυνατά ονόματα αφού πέραν των πρώην βουλευτών Γ. Στύλιου και Κ. Παπασιώζου, θα συμμετέχει επίσης ο πρώην βουλευτής (με ΑΝΕΛ και μετά ανεξάρτητος) ο Γιώργος Νταβρής, μεταγραφή εκ Πατρών, ενώ θα κάνει την παρθενική του εμφάνιση σε εθνικές εκλογές και ο έμπειρος στην αυτοδιοίκηση Χρήστος Παπάζογλου.
-Από το ΠΑΣΟΚ αναμένεται η συμμετοχή πέραν του Χρ. Γκόκα και των Παν. Καραγιώργου, Δημ. Χαμπίπη, Ανδρέα Οικονόμου.
-Στο ΚΚΕ τα ονόματα που προκρίνονται είναι του προέδρου της ΟΑΣΝΑ Βαγγέλη Μπέτσα, του προέδρου του ΕΚΑ Ιωάννη Γάλλιου, αλλά και της Ρίτας Ζορμπά.
-Τέλος στο ΠΟΤΑΜΙ δεν υπάρχουν προς το παρόν εκείνες οι υποψηφιότητες που θα συγκινούσαν τον κόσμο, ενώ λέγεται πως εάν κάνει κόμμα τελικά ο Γ. Παπανδρέου, οι υπεύθυνοι επιζητούν σε κάθε νομό να υπάρχει υποψηφιότητα ενός πρώην βουλευτή, ενός νεολαίου και ενός Δημοτικού ή Περιφερειακού Συμβούλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: