Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Το Κράτος της τρέλας και του μεγαρόσημου

Όλοι μας ποθούμε και ονειρευόμαστε μια σύγχρονη ευνομούμενη Ελλάδα , όπου το κράτος θα σέβεται τον  πολίτη και δεν θα τον ταλαιπωρεί !!!!!.


Βρέθηκα στην Αθήνα και απέκτησα εμπειρίες από δοσοληψίες μου με το κράτος στον χώρο της δικαιοσύνης στα δικαστήρια Ευελπίδων.
Ο λόγος  η επιστροφή μιας εγγύησης.
Τι συμβαίνει όταν για ειδικό σκοπό καταθέτεις τα χρήματά σου ως εγγύηση στο κράτος  και μετά  από δικαστική απόφαση  αθώωσης  πρέπει να  τα  πάρεις  πίσω;
Τα παίρνεις εύκολα όπως τα κατέθεσες;
Δυστυχώς  όχι!!!
      Πράγματα που είναι εύκολα για τον νομικό κόσμο είναι ιδιαίτερα δύσκολα για τον πολίτη που τα μαθαίνει αφού ζήσει το πρόβλημα.
Κατ αρχήν για να πάρεις το ποσό της εγγύησης πρέπει να επισκεφθείς τα δικαστήρια Ευελπίδων στην Αθήνα .

1. Να επισκεφθείς τον γραμματέα ο οποίος θα σε καθοδηγήσει  για τις παρακάτω κινήσεις .
2. Θα σε στείλει με την απόφαση του συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών που έχεις στα χέρια σου να πάς σε ειδικό γραφείο για να το σφραγίσει.
3. Στην συνέχεια αφού επιστρέψεις θα σε στείλει στον(στην ) εισαγγελέα για να αποφασίσει για την επιστροφή των χρημάτων.
4. Η Εισαγγελέας έχει την διακριτική ευχέρεια να το κάνει αλλά θα σου ζητήσει να της φέρεις την πρωτόδικη απόφαση αθώωσης που χρειάστηκε, για να βγει η δεύτερη απόφαση του συμβουλίου Πλημμελειοδικών και για να την βρεις πρέπει να πας στο νεόχτιστο κτίριο του Αρείου Πάγου στην λεωφόρο Αλεξάνδρας.



5. Φτάνεις εκεί με ταξί και χάνεσαι!!!... Ειναι ένα κτίριο πολυδαίδαλο με τεράστιους διαδρόμους που το επισκέπτονται καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι .  Επισκέπτεσαι τον 4ο όροφο και πρέπει να κατέβεις στον 3ο από ειδική σκάλα για να βρεις το αρχείο .

6. Ειδικός υπάλληλος ψάχνει και βρίσκει την πρωτόδικη απόφαση  αλλά  για  να σου την δώσει πρέπει να είναι γραμμένο το όνομά σου που  δεν είναι, αλλά αποδεικνύεται ότι τα στοιχεία σου είναι γραμμένα στην δεύτερη απόφαση . Ρωτά την προισταμένη  . Τι να κάνει;;; Παίρνει την απάντηση να την δώσει αφού τα στοιχεία του αιτούντος είναι γραμμένα στην δεύτερη απόφαση . Ένα μεγαρόσημο και το παίρνεις .
7. Ξαναεπιστρέφεις με ταξί στην Ευελπίδων και πας στον γραμματέα που σε στέλνει στην Εισαγγελέα η οποία τελικά την υπογράφει .
8. Στην περίπτωση αυτή και σε κάθε περίπτωση  δεν βλέπεις την εισαγγελέα αλλά αστυνομικά όργανα που κάνουν τη δουλειά και μετά από παρέλευση ικανής ώρας σου δίνουν την απόφαση της Εισαγγελέως υπογεγραμμένη .
Ξαναπάς στον γραμματέα ο οποίος συντάσσει έγγραφο και σου το δίνει να το πας στο πρωτόκολλο για την πρωτοκόλληση.
9.
Επιστρέφεις  στον γραμματέα ο οποίος σε στέλνει στο γραφείο εγγυοδοσίας  μέγαρο 9 για να εκδοθεί σχετική απόφαση . Σου ζητούν 4 μεγαρόσημα  και με πολύ ευγένεια συντάσσει ο υπάλληλος το σχετικό έγγραφο σου δίνει αντίγραφο και σου εξηγεί ότι όλα αυτά  τα έγγραφα θα τα στείλει στην ΔΟΥ της περιφέρειάς σου  για να εισπράξεις το ποσό ενδεχομένως μετά από 20- 30 μέρες .
Ο χρόνος πολύτιμος σε κάθε γραφείο ενδεχομένως έχει ουρές πρέπει να είσαι υπομονετικός, ευγενής  να μην αυθαδιάζεις, να μην ζητάς την διακριτική ευχέρεια του καθενός και φυσικά να μην αποτιμάς τον χρόνο σου σε χρήμα.
Θα μπορούσε το κράτος να κινηθεί εκ των ενόντων και αφού έχει τα στοιχεία σου να κάνει όλα τα παραπάνω από μόνο του και να σου επιστρέψει  τα χρήματα ;;;.

Στην περίπτωση αυτή δεν θα πήγαινες στην Αθήνα, δεν θα πήγαινες σε ξενοδοχείο, σε εστιατόρια, δεν θα έπαιρνες ταξί, μεγαρόσημα, εισιτήρια  καθόδου ανόδου η τα έξοδα του αυτοκινήτου σου με 56 ευρώ μόνο για διόδια  κ.ο.κ.
Αν μπορούσε όλα αυτά να τα κάνει το κράτος ίσως δεν θα φτάναμε εδώ που φτάσαμε !!!
Τίποτε δεν είναι τυχαίο ..

   Του Γιώργου Παναγιωτίδη
Ο Γιώργος Παναγιωτίδης είναι πολιτικός επιστήμονας

Δεν υπάρχουν σχόλια: