Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Σωματείο Ελληνικών χορών «Παραδοσιακή Φλόγα». Ο ζωντανός θεσμός του ελληνικού χορού από το 2001, που εδρεύει στο Ίλιον Αττικής. Απολαύστε τα video.



Απολαύστε τα video.







Το Σωματείο ελληνικών χορών «Παραδοσιακή Φλόγα» δεν χρειάζεται συστάσεις γιατί αποτελεί θεσμό στο χώρο του ελληνικού χορού και της λαογραφίας από το 2001.

Μέλη του σωματείου είναι επίλεκτα άτομα που με την επιστημονική, επαγγελματική ή άλλη τους ιδιότητα έχουν προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στο σωματείο. Τα μέλη, όπως και όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, δεν αμείβονται για τις υπηρεσίες τους. Μεταξύ των μελών συγκαταλέγονται ερευνητές με ιδιαίτερο κύρος στον χώρο της μελέτης του παραδοσιακού πολιτισμού, στην πλειοψηφία τους ερευνητές, χοροδιδάσκαλοι, λαογράφοι, καθηγητές. Το σωματείο διοικείται από 7μελές διοικητικό συμβούλιο που εκλέγεται κάθε 3 χρόνια. Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. ασκεί την καθημερινή διοίκηση, εκπροσωπεί και δεσμεύει το σωματείο.

Το σωματείο από την ίδρυση του μέχρι σήμερα απαριθμεί πάνω από 2000 μέλη ενώ οι μαθητές της σχολής κάθε χρόνο κυμαίνονται από 300 έως 500 χορευτές όλων των ηλικιών και όλων των επιπέδων. Ένα μεγάλο καύχημα του σωματείου παραδοσιακή φλόγα είναι το μόνιμο χορευτικό συγκρότημα που αποτελείται από 40 μόνιμους χορευτές νεαρής ηλικίας (20 άντρες 20 γυναίκες) που διαρκώς ανανεώνονται με σταδιακή επιλογή, είτε από μαθητές της σχολής μας είτε από πεπειραμένους χορευτές από όλη την Αττική. Το μόνιμο χορευτικό συγκρότημα είναι και αυτό που μας ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα συνοικιακά χορευτικά των δυτικών προαστίων, τα οποία δίνουν όλο το χρόνο 5-6 παραστάσεις ενώ το σωματείο μας ξεπέρνα τις 100. Έτσι μέσα από τις παραστάσεις οι χορευτές μας χορεύουν πολλαπλάσιο χρόνο από οποιονδήποτε άλλο χορευτή και μάλιστα με τις πιο υψηλές απαιτήσεις ποιότητας.

Το μέγεθος του ρεπερτορίου είναι τεράστιο σε σύγκριση με κάθε άλλο συγκρότημα. Το σωματείο παραδοσιακή φλόγα μπορεί να παρουσιάσει 80 διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας με τις αντίστοιχες ενδυμασίες τις κάθε περιοχής, δίνοντας πάντα έμφαση στη λεπτομέρεια της ενδυμασίας των κοσμημάτων και στην πιστότητα, φροντίζοντας να μην απομακρυνθεί από το παραδοσιακό πρότυπο.













Κατόρθωμα της παραδοσιακής φλόγας αποτελεί η συλλογή φορεσιών. Παρά τις δυσκολίες των εποχών το σωματείο ξεκίνησε να μαζεύει και να αγοράζει από τα χωριά αυθεντικές φορεσιές καθώς και να κάνει πιστά αντίγραφα των πρωτοτύπων για ορισμένες περιοχές της Ελλάδος τα οποία χρησιμοποιούνται σε επιλεγμένες παραστάσεις - εμφανίσεις του σωματείου. Κύριες δραστηριότητες του σωματείου είναι τα σεμινάρια ελληνικού χορού τα οποία διεξάγονται όλο το χειμώνα από κορυφαίους του χώρου καθηγητές λαογράφους καθώς και ντόπιους από τα χωριά. Ακόμα η ερευνητική ομάδα του σωματείου έπειτα από πολλές και χρόνιες επιτόπιες έρευνες έχει συγκεντρώσει πολύτιμο λαογραφικό υλικό σε φωτογραφίες, βίντεο, χειρόγραφα κλπ τα οποία χρησιμοποιούνται στα μαθήματα για την καλύτερη επιμόρφωση μαθητών και χορευτών.

Στον ελληνικό παραδοσιακό χορό τα βήματα είναι σχετικά απλά, η ουσία βρίσκεται στο ύφος, το οποίο διαφέρει σημαντικά από τόπο σε τόπο και είναι δύσκολο να αποδοθεί. Ένας προικισμένος χορευτής πρέπει να χορέψει με καλή μουσική και με χορευτές που κατέχουν το ύφος, για να εμποτιστεί με αυτό.

Αυτός που σέρνει το χορό έχει τον πιο σημαντικό ρόλο γιατί βρίσκεται σε επαφή με τους οργανοπαίχτες και ερμηνεύει το κομμάτι μεταδίδοντας στους άλλους το ιδιαίτερο χρώμα της εκτέλεσης.








►ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ
►ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
►ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ - ΧΟΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΧΟΡΟΥ ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΠΟΤΣΑΡΗΣ & ΒΑΡΒΑΡΑ ΜΠΟΤΣΑΡΗ
►ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΑΠΟ 11 ΕΩΣ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
►Έναρξη μαθημάτων 22 Σεπτεμβρίου 2014
►ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΑ ΤΗΛ:
210 5059084 / 6972056781 / 6977884021
►Η έδρα του σωματείου βρίσκεται στην οδό Ζίτσης 2, Ίλιον Αττικής.



Δεν υπάρχουν σχόλια: