Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014, η πρώτη φετινή Πέμπτη Πολυφωνίας. Ξεκινούν τα σεμινάρια Ηπειρώτικου Πολυφωνικού Τραγουδιού στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων, Διογένους 1, Αέρηδες, Πλάκα!


Σμίγουμε φωνές και ψυχές στα χνάρια της παλαιότερης μουσικής κληρονομιάς με την τόσο επίκαιρη, συλλογική έκφραση και ήθος.

"Το πολυφωνικό τραγούδι ή τ΄ακούς κι ανατριχιάζεις ή δεν μπορείς να τ΄αντέξεις" γράφει ο ποιητής Μιχάλης Γκανάς και είναι ακριβώς έτσι. Το Πολυφωνικό Τραγούδι δεν είναι ένα τραγούδι των μέσων όρων. Το Πολυφωνικό Τραγούδι είναι ένα τραγούδι των ορίων. Επιβιώνει σαν αγριολούλουδο του Λαϊκού μας Πολιτισμού στα όρια της γεωγραφίας, της μνήμης, της Ιστορίας και με την εξάπλωσή του και στις δύο όχθες των συνόρων πρεσβεύει το ξεπέρασμα των ορίων, τα γεφύρια που σμίγουν τις απέναντι όχθες μαρτυρώντας συγγένειες και ωσμώσεις αιώνων.

Το Πολυφωνικό Τραγούδι είναι μονάκριβο στην παλαιότητά του, στην ανθρωπολογική και μουσική του αξία και είναι τόσο σπάνιο στην επιβίωσή του στις μέρες μας. Κάθε προσπάθεια ερμηνείας τεκμηρώνεται στο βαθμό που αναφέρεται στην ύστατη αυθεντική ερμηνεία του, αντλώντας το υλικό της από τις ανόθευτες πηγές της, δίχως διαμεσολανητές και αυτοαναγορευόμενους δήθεν ειδήμονες, στην πράξη μεταπράτες του είδους. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα του ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΠΟΛΥΦΩΝΙΑΣ που, 17 χρόνια τώρα, κινείται διαρκώς αμφίδρομα μεταξύ των πηγών και των εκβολών του ποταμού της Πολυφωνίας. Από τη μια, με συστηματικές επιτόπιες καταγραφές στα σύνορα και πέρα από αυτά, όλα το χρόνο, όλα τα χρόνια και από την άλλη, κοινωνία του πλουσιότετου υλικού των καταγραφών στους νεότερους ιχνηλάτες του είδους μέσα από τα σεμινάρια του ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΛΑΪΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ. Έτσι πορεύεται το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΟΛΥΦΩΝΙΑΣ που διοργανώνει τα σεμινάρια πολυφωνικού τραγουδιού από το 1999 μέχρι σήμερα στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων.


Ηπειρώτικα πολυφωνικά τραγούδια του έρωτα και της αγάπης, της δουλειάς, της ξενιτιάς και της Ιστορίας. τραγούδια από όλες τις περιοχές, από όλα τα ιδιώματα της Ηπειρώτικης Πολυφωνίας, εντός κι εκτός των συνόρων. Πωγώνι, Παρακάλαμος, Μουργκάνα, Άνω Πωγώνι, Άνω και Κάτω Δερόπολη, Βούρκος, Χειμάρρα. με επιμονή στο ιδιαίτερο τρόπο τραγουδίσματος κάθε περιοχής.

Και στο τμήμα των προχωρημένων, πέρα από την εμβάθυνση στο ύφος κάθε τοπικού ιδιώματος της Ηπειρώτικης Πολυφωνίας, ξανοιγόμαστε και στα άλλα πολυφωνικά ιδιώματα του Ελλαδικού χώρου και της Ελληνόφωνης πολυφωνίας με τραγούδια από την Κέρκυρα, το Βώλακα Δράμας, την Κέρκυρα και την ελληνόφωνη Κάτω Ιταλία.

Σεμινάρια του ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΠΟΛΥΦΩΝΙΑΣ με την αξιοποίηση του πλουσιότατου και μονάκριβου ΑΡΧΕΙΟΥ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ, με την ακρόαση και προβολή πλήθους ηχογραφήσεων και κινηματογραφήσεων για κάθε τραγούδι, για κάθε τόπο, για την καλύτερη συγκριτική και ολόπλευρη προσέγγιση, διερεύνηση και τεμηρίωση της ερμηνείας κάθε τραγουδιού.


Αυτή είναι άλλη μία μοναδικότητα του ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΠΟΛΥΦΩΝΙΑΣ του ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΛΑΪΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ, το ότι μπορεί να αποτελεί ένα χώρο και σπουδής και μαθητείας και συλλογικής έρευνας και κοινών ταξιδιών. Άλλωστε, η λειτουργία των σεμιναρίων πλαισιώνεται από τα εποχιακά Πολυφωνικά Καραβάνια στους τόπους επιβίωσης της αυθεντικής ερμηνείας της Ηπειρώτικης Πολυφωνίας καθώς και από εκδηλώσεις στο ίδιο το Μουσείο στο τέλος κάθε τριμήνου κύκλου σεμιναρίων.

Με δάσκαλο τον κεραντζή του Πολυφωνικού Καραβανιού Αλέξανδρο Λαμπρίδη - Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιού κι Έφορο Πολιτισμού της Πανηπειρωτικής - που εδώ και 17 χρόνια έχει την ευθύνη των σεμιναρίων, πλαισιωμένο από μαθητές του, εδώ και χρόνια συνταξιδιώτες του στο Καραβάνι και το πολυφωνικό σύνολο "Χαονία" που τώρα πια κρατούν μαζί του τη σκυτάλη!

Πληροφορίες κι εγγραφές στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων - Διογένους 1, Αέρηδες, Πλάκα. τηλ. 2103250198

την Πέμπτη 2 Οκτωβρίου, στις 5 μμ, ξεκινάμε! τι λέτε, συνταξιδεύουμε;

Δεν υπάρχουν σχόλια: