Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Στο (αχνό) "φως", ο αμύθητος πλούτος των φορολογικών παραδείσων.



Tα ονόματα χιλιάδων κατόχων αμέτρητου πλούτου σε όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους και Έλληνες, έρχονται στο φως, μετά από διαρροή τους από βρετανική offshore οικονομική επιχείρηση η οποία δημοσιεύεται στα διεθνή ΜΜΕ. Ανάμεσα στους μεγαλοκαταθέτες βρίσκεται ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, η κόρη του δικτάτορα των Φιλιππίνων αλλά και ο Έλληνας πρώην «άρχοντας» του real estate στο Λονδίνο και νυν κρατούμενος, Αχιλλέας Καλλάκης.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που μία τόσο μεγάλη διαρροή στοιχείων των προσώπων που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία των οφσόρ βλέπει το φως της δημοσιότητας.
«Η διαρροή των περίπου δύο εκατομμυρίων email και εγγράφων κυρίως από τον φορολογικό παράδεισο των offshore, τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους μπορεί να προκαλέσει σεισμικό σοκ παγκοσμίως» αναφέρει η εφημερίδα Guardian στο δημοσίευμα της, ενώ κορυφαίος πρώην οικονομολόγος υπολογίζει ότι ο πλούτος που βρίσκεται στους φορολογικούς παραδείσους αγγίζει περίπου τα 32 τρισ. δολάρια.
Οι Βρετανικές Παρθένες Νήσους «φιλοξενούν» - κυρίως σε ταχυδρομικές θυρίδες - 500.000 ενεργές επιχειρήσεις, περίπου το 40% του συνόλου των υπεράκτιων εταιρειών που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο.


Τα ονόματα των μεγαλοκαταθετών, αποκαλύφθηκαν από τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων για την έρευνα η οποία εδρεύει στην Ουάσιγκτον, σε συνεργασία με την βρετανική Guardian, την γαλλική Le Monde και άλλα διεθνή ΜΜΕ από όλο τον κόσμο τα οποία επίσης δημοσιεύουν την έρευνα αυτήν την εβδομάδα.
Η διαρροή των ονομάτων μπορεί να είναι εξαιρετικά επιζήμια για την εμπιστοσύνη μεταξύ των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου, καθώς δεν είναι πλέον βέβαιο ότι το μέγεθος των περιουσιών τους παραμένει κρυμμένο από τις κυβερνήσεις και από τους γείτονές τους.

Ανάμεσα στους ιδιοκτήτες offshore σε φορολογικούς παραδείσους η έρευνα ονομάζει τους εξής:
- Σκοτ Γιανγκ: Εκατομμυριούχος συνεργάτης του Μπόρις Μπερεζόφσκι, του Ρώσου μεγιστάνα που εντοπίστηκε νεκρός. Ο ίδιος βρίσκεται αυτή την στιγμή φυλακή, ενώ ο δικηγόρος του εμφανίζεται να ελέγχει μια εταιρεία στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους.
- Αχιλλέας Καλλάκης: 44χρονος Έλληνας επιχειρηματίας ο οποίος άνηκε στον στενό κύκλο του Πρίγκηπα Αλβέρτου. Ο Καλλάκης καταδικάστηκε σε επτά χρόνια κάθειρξη, καθώς μαζί με τον συνέταιρο του Αλεξάντερ Γουίλιαμ είχαν καταφέρει με ψευδή στοιχεία να πάρουν τραπεζικά δάνεια ύψους 922 εκατομμυρίων ευρώ. ενώ χρησιμοποίησε εταιρείες - μαϊμού με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους προκειμένου να πάρει τεράστια δάνεια από Βρετανικές και Ιρλανδικές τράπεζες.
- Ζαν Ζακ Οζιέ: Ένας από τους χρηματοδότες του Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος δημιούργησε μια εταιρεία διανομών στην Κίνα με έδρα τα νησιά Καϋμάν, με τον συνεταίρο του να κατέχει το 25% εταιρείας στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους. O Augier, είπε ότι ο συνεταίρος του ήταν ο Xi Shu ένας Κινέζος επιχειρηματίας.
- Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Μογγολίας. Το διάστημα που ήταν υπουργός (2008-2012) διατηρούσε τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι ήταν «λάθος» του να μην το δηλώσει και ότι «ίσως θα έπρεπε να είχα σκεφτεί να παραιτηθώ».
- Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν και η οικογένειά του. Ένας μεγαλοεπιχειρηματίας της χώρας ελέγχει λογαριασμούς στις Παρθένες νήσους στο όνομα του προέδρου και των δύο θυγατέρων του.
Όσον αφορά στους Έλληνες επιχειρηματίες, σε ανακοίνωσή του, γενικός γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης δεσμεύτηκε ότι το υπουργείο Οικονομικών θα εξετάσει προσεκτικά τα στοιχεία της έρευνας της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων για τις υπεράκτιες εταιρείες και θα προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες αν προκύψουν ενδείξεις για παράνομες δραστηριότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: