Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Μαίνεται η κόντρα για τη λιτότητα στην Ευρώπη.

Μαίνεται η κόντρα για τη λιτότητα στην Ευρώπη

Δυναμώνουν οι φωνές εκείνων που αμφισβητούν την εμμονή στη -γερμανικής εμπνεύσεως- συνταγή της σκληρής λιτότητας στην Ευρώπη, καθώς οι δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο ότι η εν λόγω πολιτική έχει φτάσει στα όριά της «ενθάρρυναν» και άλλους αξιωματούχους να εκφράσουν τον προβληματισμό τους, έστω και αν ο Μπαρόζο υποχρεώθηκε σε? άτακτη υποχώρηση από το Βερολίνο: Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε χθες ότι «υπάρχει μια ισχυρή σύγκλιση απόψεων διεθνώς για την ανάγκη να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη αντί για τη λιτότητα». Ερωτώμενος για το εάν η Γερμανία ενστερνίζεται αυτή την αλλαγή, απάντησε ότι «δεν μπορεί να αγνοεί το γεγονός ότι η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη είναι προς το συμφέρον της».

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίκο είπε ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να συζητήσει τη χαλάρωση των στόχων για τη μείωση των ελλειμμάτων, προβλέποντας μάλιστα ότι το κλίμα στη Σύνοδο Κορυφής του Μαΐου θα είναι τεταμένο, λόγω των γερμανικών αντιρρήσεων. Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε και ο (Γερμανός) πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς λέγοντας ότι «χωρίς προοπτική ανάπτυξης, η πολιτική της λιτότητας οδηγεί στον τοίχο κι αυτό θα το αισθανθούμε και στη Γερμανία;».


Μαίνεται η κόντρα για τη λιτότητα στην Ευρώπη


Βουτιά IFO 
Πραγματικά, οι δηλώσεις του Σουλτς συνέπεσαν με τη δημοσίευση των στοιχείων για τον δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης Ifo που θεωρείται βαρόμετρο για την πορεία της γερμανικής οικονομίας; Η βουτιά του δείκτη τον Απρίλιο ξεπέρασε και τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις (104,4 από 106,7 τον Μάρτιο). Η εξέλιξη αυτή που ήρθε μία μέρα μετά τα επίσης αρνητικά στοιχεία για τον δείκτη PMI ενέτεινε τις ανησυχίες για την κατάσταση της γερμανικής «ατμομηχανής»: «Η πτώση του Ifo σαφώς αυξάνει τον κίνδυνο η γερμανική οικονομία να μην ανακάμψει την Ανοιξη όπως είχαν προβλέψει οι περισσότεροι αναλυτές, συμπεριλαμβανομένου και εμού του ιδίου», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank Γιοργκ Κρέμερ, ενώ ο Ντέιβιντ Μπράουν της New Economics πρόσθεσε ότι η Γερμανία θα είναι πολύ τυχερή εάν αποφύγει την ύφεση το τρέχον και το επόμενο τρίμηνο.

Σε μια επίδειξη αισιοδοξίας, αξιωματούχος στο Βερολίνο δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα αναθεωρήσει σήμερα την εκτίμησή της για τους ρυθμούς ανάπτυξης φέτος στο 0,5% (από 0,4%) και θα διατηρήσει αμετάβλητη την πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,6% το 2014. Ωστόσο, οι ενδείξεις ότι το γερμανικό «οχυρό» δεν είναι πλέον στο απυρόβλητο και επηρεάζεται έντονα όχι μόνο από την μείωση της ζήτησης στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, αλλά και από τις ενδείξεις για οικονομική επιβράδυνση του κινεζικού «δράκου» πληθαίνουν, δημιουργώντας προϋποθέσεις να αρχίσει να αμφισβητείται η πολιτική της λιτότητας ακόμα στην ίδια την Γερμανία στο ορατό μέλλον.

Επιμένει το Βερολίνο 
Προς το παρόν βέβαια, αυτό δεν συμβαίνει και το «μπλοκ» εμφανίζεται αρραγές: «Θα ήταν λάθος να αλλάξουμε πολιτική εν μέσω κρίσης», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ. «Πρέπει να συνεχίσουμε την εφαρμογή των πολιτικών μείωσης των ελλειμμάτων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει διαφωνία μεταξύ της γερμανικής κυβέρνησης και του προέδρου της Κομισιόν.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υφυπουργός Οικονομικών Στέφεν Καμπέτερ που είπε ότι «Η κυβέρνηση θα αρνηθεί την διεξαγωγή νέων συζητήσεων για τους δημοσιονομικούς κανόνες, καθώς παραμένει πεπεισμένη ότι η δημοσιονομική εξυγίανση και η ανάπτυξη δεν είναι αντιφατικά πράγματα». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι δηλώσεις Μπαρόζο «παρερμηνεύθηκαν» και άφησε να φανεί ένα? ψήγμα διαλλακτικότητας σημειώνοντας ότι οι υφιστάμενοι κανόνες «περιέχουν ήδη κάποια ευελιξία», αφού λαμβάνουν υπόψη τους τα εξωγενή σοκ. Ακόμα κι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ έφτασε να δηλώσει χθες ότι το SPD πιστεύει ότι δεν πέρασε η περίοδος της μείωσης των ελλειμμάτων και των χρεών στην Ευρώπη, αφού οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η εμμονή στην λιτότητα? για τους άλλους βρίσκει απήχηση στους Γερμανούς ψηφοφόρους. Αυτό όμως θα μπορούσε να αλλάξει, εάν η συνταγή αυτή βυθίσει στην ύφεση την χώρα πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου?

Ενρίκο Λέτα
«Η Ευρώπη έχει εστιάσει υπερβολικά στη δημοσιονο- μική εξυγίανση και πρέπει να γίνουν περισσότερα για την τόνωση της ανάπτυξης», είπε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Commerzbank
«Η πτώση του Ifo σαφώς αυξάνει τον κίνδυνο η γερμανική οικονομία να μην ανακάμψει την Ανοιξη, όπως είχαν προβλέψει οι περισσότεροι αναλυτές, συμπερι- λαμβανομένων και ημών»

EKT
Η οικονομική προσαρμογή που έχει γίνει στην Ευρωζώνη είναι αξιοσημείωτη, έχει κοστίσει πολύ όσον αφορά την ανεργία και δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί αυτή τη στιγμή, είπε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Βίτορ Κονστάνσιο.

Γερμανία
Η κυβέρνηση θα αναθεωρήσει σήμερα την εκτίμησή της για τους ρυθμούς ανάπτυξης φέτος στο 0,5% (από 0,4%) και θα διατηρήσει αμετάβλητή την πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,6% το 2014.

Σλοβακία
Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίκο είπε ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να συζητήσει τη χαλάρωση των στό- χων για τη μείωση των ελλειμμάτων, προβλέποντας μάλιστα ότι το κλίμα στη Σύνοδο Κορυφής του Μαΐου θα είναι τεταμένο λόγω των γερμανικών ενστάσεων.

SPD
O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ έφτασε να δηλώσει χθες ότι το SPD πιστεύει ότι η περίοδος της μείωσης των ελλειμμά- των και των χρεών στην Ευρώπη δεν έχει περάσει ακόμα.

Εμμονή
«Θα ήταν λάθος να αλλάξουμε πολιτική εν μέσω κρίσης», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ. «Πρέπει να συνεχίσουμε την εφαρ- μογή των πολιτικών μείωσης των ελλειμμάτων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: