Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Πτώση έως 70% καταγράφει ο εγχώριος τουρισμός το Πάσχα.

Πτώση έως 70% καταγράφει ο εγχώριος τουρισμός το Πάσχα

Μεγάλη πτώση έως και 70% καταγράφει ο εγχώριος τουρισμός για την περίοδο του Πάσχα στις περισσότερες περιοχές της επικράτειας εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας, ενώ αντίθετα οι αφίξεις ξένων τουριστών σημειώνουν μεγάλη αύξηση, που σε κάποιες περιοχές ξεπερνά ακόμη και το 30%.

Ωστόσο, κάποιοι ξενοδόχοι διατηρούν συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς ακόμη υπάρχει πολύ χρόνος και μπορεί τα δεδομένα να ανατραπούν...
Επίσης τόσο οι ξενοδόχοι όσο και οι υπόλοιποι επαγγελματίες, κυρίως στους νησιωτικούς προορισμούς, ευελπιστούν να μην υπάρξουν κινητοποιήσεις κατά την περίοδο του Πάσχα, καθώς όπως τονίζουν κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για τον ξενοδοχειακό κλάδο αλλά και τις τοπικές οικονομίες!

Κεφαλλονιά - Ιθάκη
Ακρως εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία που καταγράφει ο ξενοδοχειακός κλάδος σε Κεφαλλονιά και Ιθάκη, αφού τον Απρίλιο σημειώθηκε ρεκόρ αφίξεων από Βρετανούς και Ιταλούς τουρίστες εξαιτίας κυρίως των αεροπορικών εταιρειών Low Costs. Οπως μάλιστα αναφέρει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Κεφαλλονιάς - Ιθάκης κ. Σπύρος Γαλιατσάτος: «Τον Απρίλιο καταγράφηκε αύξηση ρεκόρ στις αφίξεις Βρετανών και Ιταλών τουριστών λόγω της σύνδεσης με αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους.


Πτώση έως 70% καταγράφει ο εγχώριος τουρισμός το Πάσχα


Οσον αφορά στο Πάσχα επειδή ήδη θα είμαστε στον Μάιο όλα τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα θα είναι ανοικτά και τα δρομολόγια των πλοίων πολύ συχνά, αναμένουμε αύξηση των αφίξεων και από Ελληνες τουρίστες. Ειδικότερα για την περίοδο του Πάσχα αναμένουμε αύξηση τουλάχιστον 10%-15% του εγχώριου τουρισμού, καθώς οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής θα είναι και φέτος αυξημένες...». Πάντως οι τιμές για ένα δίκλινο με πρωινό ξεκινούν από τα 30 ευρώ για την περίοδο του Πάσχα, ενώ πάρα πολλές μονάδες έχουν ετοιμάσει άκρως δελεαστικά πακέτα για την εορταστική περίοδο.
Για την επερχόμενη καλοκαιρινή τουριστική σεζόν ο κ. Γαλιατσάτος εκτιμά πως θα καταγραφεί διψήφιο ποσοστό αύξησης, με πρωταγωνιστές τους τουρίστες από τη Μεγάλη Βρετανία, την Ολλανδία, τις Σκανδιναβικές Χώρες και την Αυστρία.


Πτώση έως 70% καταγράφει ο εγχώριος τουρισμός το Πάσχα


Επίσης αυξητικές είναι οι τάσεις που σημειώνονται και από τη γερμανική αγορά. Ωστόσο η μεγάλη έκπληξη έρχεται από την ρωσική αγορά όπου έχουν υπερδιπλασιαστεί οι προγραμματισμένες αφίξεις, ενώ ανοδική τάση καταγράφουν οι αγορές της Πολωνίας και Ρουμανίας.

Μήλος
Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στο νησί της Μήλου, καθώς οι ξενοδόχοι του νησιού ευελπιστούν στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, ώστε να ανακάμψει ο εγχώριος τουρισμός.
Οπως αναφέρει ο πρόεδρος των ξενοδόχων του νησιού κ. Μωραΐτης Νίκος: «Τα δεδομένα για την περίοδο του Πάσχα αυτή τη στιγμή δεν είναι και τόσο αισιόδοξα, καθώς ο εγχώριος τουρισμός καταγράφει πτώση μεταξύ 65%-70%. Ωστόσο ευελπιστούμε στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής εξαιτίας των άκρως δελεαστικών προσφορών, καθώς για την εορταστική περίοδο ένα δίκλινο με πρωϊνό κοστίζει μόλις 30 ευρώ!».
Ο κ. Μωραΐτης παράλληλα ανέφερε πως ξεκινά ένα διαφορετικό τουριστικό πρόγραμμα στο νησί γεωλογικού ενδιαφέροντος με την ονομασία «Miloterranian» που αφορά σε ειδικά σχεδιασμένες διαδρομές στα παλιά ορυχεία στο Βάνι ή στον κρατήρα του ηφαιστείου στον Κάλαμο, κ.ά., οι οποίες αναμένεται να προσελκύσουν νέους τουρίστες. Οσον αφορά για την καλοκαιρινή περίοδο ο πρόεδρος των ξενοδοχων Μήλου αναφέρει πως υπάρχει νότα αισιοδοξίας από τους ξένους τουρίστες και εκτιμά πως θα καταγραφεί θετικό ποσοστό αύξησης σε σχέση με την περσινή περίοδο, αν βέβαια όλα εξελιχθούν ομαλά και δεν υπάρξουν απεργίες ή επεισόδια...

Κως 
Μείωση καταγράφει και στην Κω για την περίοδο του Πάσχα ο εγχώριος τουρισμός, σε αντίθεση με τις αφίξεις ξένων τουριστών.
Οπως αναφέρει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Κω κ. Χατζημιχαήλ Μηνάς: «Φέτος το Πάσχα δεν υπάρχουν πολλές κρατήσεις και σίγουρα θα υπάρξει μείωση.
Ωστόσο αυτή τη στιγμή οι κρατήσεις από Ελληνες τουρίστες για την εορταστική περίοδο καταγράφουν πτώση 40%-50% σε σχέση με πέρσι αλλά οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής είναι πολύ πιθανό να μιώσουν τις απώλειες. Πάντως για το Πάσχα οι τιμές για ένα δίκλινο δωμάτιο με πρωινό ξεκινούν από τα 25 ευρώ, ενώ σχεδόν όλες οι μονάδες έχουν ετοιμάσει ειδικά πακέτα σε άκρως δελεατικές τιμές».
Ο Μάιος πάντως, σύμφωνα με τον κ. Χατζημιχαήλ, καταγράφει διψήφιο ποσοστό ανόδου, ενώ για την περαιτέρω τουριστική περίοδο η αγορά της Ρωσίας εμφανίζει ποσοστό αύξησης 30%, επίσης με διψήφιο ποσοστό αύξησης κινούνται και οι αγορές της Γερμανίας και Μεγάλης Βρετανίας, όπως επίσης και της Σκανδιναβίας. Αντίθετα «μουδιασμένη» θεωρείται η αγορά της Ιταλίας εξαιτίας κυρίως των έντονων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της γειτονικής χώρας.

Κέρκυρα
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Κέρκυρας κ. Παναγιώτης Μπράμος εξαιτίας των φημών που γίνονται ολοένα και πιο έντονοι, οι οποίες κάνουν λόγω για απεργιακές κινητοποιήσεις των ναυτεργατών κατά την περίοδο του Πάσχα. Ειδικότερα όπως αναφέρει ο κ. Μπράμος: «Αυτή τη στιγμή η εικόνα των κρατήσεων για την περίοδο του Πάσχα δεν είναι και πολύ καλή, ωστόσο αν επιβεβαιωθούν οι φήμες περί απεργιακών κινητοποιήσεων των ναυτεργατών τόσο ο ξενοδοχειακός κλάδος όσο και η τοπική οικονομία θα καταστραφούν!».
Πάντως αυτή τη στιγμή υπάρχουν κρατήσεις για την περίοδο του Πάσχα στην Κέρκυρα, αλλά η οικονομική κρίση τις έχει μειώσει αισθητά. Αλλωστε όπως τονίζει ο κ. Μπράμος για πρώτη φορά φέτος δεν θα επισκεφθούν το νησί πάρα πολλοί Κερκυραίοι που διαμένουν σε άλλες περιοχές της Ελλάδας εξαιτίας του υψηλού κόστους μετάβασης.
Οσον αφορά στις τιμές διάθεσης των δωματίων ένα δίκλινο με πρωινό κυμαίνεται στα 50 ευρώ, ενώ κάποια ξενοδοχεία έχουν ετοιμάσει ειδικά προγράμματα που περιλαμβάνουν 3 διανυκτερεύσεις και διατροφή σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές.
Για την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο ο πρόεδρος των ξενοδόχων Κέρκυρας διατηρεί συγκρατημένη αισιοδοξία και θεωρεί υπερβολικό τον αριθμό των 17 εκατ. τουριστών για το 2013, ενώ ειδικά για το νησί του αναφέρει πως καταγράφεται αύξηση στις προκρατήσεις κυρίως λόγω της στασιμότητας των τιμών στα ίδια επίπεδα εδώ και 3 χρόνια, η οποία προσελκύει νέους επισκέπτες.

Χανιά
Πτώση καταγράφει ο εγχώριος τουρισμός και στα Χανιά σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι. Οπως αναφέρει μιλώντας ο πρόεδρος των ξενοδόχων Χανίων κ. Γιαννούλης Εμμανουήλ: «Το Πάσχα ο εγχώριος τουρισμός δεν μας δίνει κάποια νότα αισιοδοξίας καταγράφοντας πτώση μεταξύ 30%-40%, όπως έγινε και το 2012.
Ωστόσο οι άκρως δελεαστικές προσφορές των ξενοδοχείων της περιοχής είναι δυνατό να προσελκύσουν επισκέπτες. Ειδικότερα για την εορταστική περίοδο οι τιμές για ένα δίκλινο με ημιδιατροφή σε ένα ξενοδοχείο 4 αστέρων ξεκινούν από μόλις 60 ευρώ, ενώ σε ένα λιγότερων αστέρων με πρωινό στοιχίζει από 40 ευρώ».
Πάντως ο κ. Γιαννούλης δεν παρέλειψε να αναφέρει πως από τις 20 Απριλίου ξεκινούν οι πτήσεις charter στο νησί και όλες οι αγορές καταγράφουν ανοδικές τάσεις και ειδικά οι νέες που δεν είναι άλλες από εκείνες της Ρωσίας και της Πολωνίας.

Χαλκιδική
Σε ικανοποιητικά επίπεδα κινούνται οι προκρατήσεις των ξενοδοχείων της Χαλκιδικής, οι οποίες κυμαίνονται μεταξύ 65%-70%, ωστόσο αισθητά μειωμένος σε σχέση με πέρσι είναι ο εγχώριος τουρισμός. Οπως μάλιστα τονίζει ο πρόεδρος των ξενοδοχόων Χαλκιδικής κ. Γρηγόρης Τάσσιος: «Φέτος το Πάσχα στη Χαλκιδική θα ανοίξουν περίπου 100 ξενοδοχεία, τα οποία αποτελούν το 50% της ξενοδοχειακής δυναμικότητας στη περιοχή. Οι πληρότητες αυτή τη στιγμή κυμαίνονται μεταξύ 65%-70%, ωστόσο η μεγάλη πλειοψηφία αφορά σε αλλοδαπές αγορές και όχι σε εγχώριους τουρίστες.
Πάντως έχει εκδηλωθεί μικρό ενδιαφέρον κυρίως από groups Ελλήνων επισκεπτών που ίσως αποφασίσουν να μεταβούν στην περιοχή την τελευταία στιγμή. Οι τιμές για ένα δίκλινο με πρωινό σε κάποιο τριάστερο ξενοδοχείο ξεκινούν από τα 60 ευρώ, ενώ υπάρχουν διαθέσιμα για την εορταστική περίοδο και πολύ φθηνότερα αγροτουριστικά καταλύματα».
Οσον αφορά στην καλοκαιρινή περίοδο ο κ. Τάσσιος αναφέρει πως αυτή τη στιγμή καταγράφεται αύξηση της τάξης του 15%, όμως η τουριστική σεζόν ξεκινά από τις 25 Μαΐου. Παράλληλα επισημαίνει πως οι τιμές είναι χαμηλότερες κατά 15%-20% οπότε οι τζίροι που θα σημειωθούν φέτος θα κυμανθούν σε χαμηλά επίπεδα.
Οι κρατήσεις από Ρώσους και Ουκρανούς τουρίστες παρουσιάζουν πολύ μεγάλη αύξηση, ενώ η Γερμανία δείχνει να ανακάμπτει με μονοψήφιο ποσοστό αύξησης. Η Τουρκία επίσης έχει δείξει έντονο ενδιαφέρον, αλλά αυτό θα μεταφραστεί σε κρατήσεις το καλοκαίρι...

Δεν υπάρχουν σχόλια: