Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Η ασθένεια των πλατάνων έφτασε και στην Πρέβεζα.

Η ασθένεια των πλατάνων έφτασε και στην Πρέβεζα.


Την προσοχή όλων των φορέων προκειμένου να αποφευχθεί η μετάδοση της ασθένειας των πλατανιών η οποία δυστυχώς εμφανίστηκε σε δέντρα της περιοχής του Αχέροντα από την πλευρά της Πρέβεζας, ζήτησε ο διευθυντής Δασών Πρέβεζας Βασίλης Δάλαρος μιλώντας στην διάρκεια της συνεδρίασης του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Δημαρχείο.
Όπως είχε επισημάνει εδώ και καιρό ο κ. Δάλαρος , η παρουσίαση της νόσου και στην Πρέβεζα ήταν θέμα χρόνου και η ανησυχία του τελικά επιβεβαιώθηκε.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Δασών, στόχος είναι να απομονωθούν τα άρρωστα δέντρα έτσι ώστε η νόσος να περιοριστεί στο πρώτο της στάδιο. Αν ο μύκητας ξεφύγει και προσβάλλει μαζικά τα δέντρα η καταστροφή θα είναι ανυπολόγιστη αφού μπορεί μέσω των έργων της Ιόνιας Οδού να κινδυνεύσει μέχρι και το πλατανόδασος της Κλεισούρας.
«Πρέπει να γίνουν πολύ προσεκτικές κινήσεις» ανέφερε ο κ.Δάλαρος σημειώνοντας τα μέτρα που πρέπει να παρθούν έτσι ώστε να μην εξαπλωθεί η νόσος.


DSC00428

Τα νεκρά πλατάνια στις όχθες των ποταμών εντοπίστηκαν την τελευταία διετία, λόγω της προσβολής τους από την ασθένεια "μεταχρωματικό έλκος", αλλά και δεκάδες άλλες εστίες προσβολής σε οικοσυστήματα πλατανιών στην περιοχή, ανησυχούν τους ειδικούς στην Ήπειρο, οι οποίοι επιδίδονται σε έναν "αγώνα δρόμου" για τη σωτηρία των δένδρων από την καταστροφική αυτή ασθένεια.
«Επειδή υπάρχει σοβαρός κίνδυνος διάδοσης της ασθένειας και σε άλλες περιοχές πρέπει να ληφθούν προληπτικά φυτοπροστατευτικά μέτρα προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά της ασθένειας» υπογραμμίζει ο κ. Δάλαρος και τονίζει πως σε εξαιρετικές περιπτώσεις που θα δοθεί άδεια από την Δασική Υπηρεσία για να εκτελεστούν έργα σε περιοχές που φύονται άτομα πλατάνου θα πρέπει όλα τα μηχανήματα που θα χρησιμοποιούνται να πλένονται σχολαστικά, για την απομάκρυνση του χώματος και των φυτικών υπολειμμάτων σε αυτά και στη συνέχεια να απολυμαίνονται με εγκεκριμένες απολυμαντικές ουσίες ή μυκητοκτόνα, όπως σκευάσματα που περιέχουν ως ενεργό συστατικό τεταρτογενή άλατα του αμμωνίου, αλλά και για την απολύμανση όλων των υπολοίπων εργαλείων που θα χρησιμοποιηθούν.

"Η κατάσταση είναι σοβαρή αλλά ελεγχόμενη"
Το θέμα της ασθένειας των πλατάνων βρέθηκε στο επίκεντρο μιας πολύ ενδιαφέρουσας ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη 24 Απριλίου στη Γλυκή και τα όσα αναφέρθηκαν στην ημερίδα από τον ειδικό ερευνητή του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων κ. Παναγιώτη Τσόπελα για την εξάπλωση της ασθένειας στην Ελλάδα, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η κατάσταση στην περιοχή του Αχέροντα είναι μεν σοβαρή αλλά ακόμα ελεγχόμενη. Αντίθετα στην περιοχή του Καλαμά η εξάπλωση της ασθένειας έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και έχει ξεφύγει από τον έλεγχο.
Ο κ. Τσόπελας βρισκόταν στην περιοχή του Αχέροντα από τη Δευτέρα 22-4-2013, και μαζί με την ειδική επιστήμονα του Ινστιτούτου κ. Νικολέτα Σουλιώτη επισκέφτηκαν όλα τα σημεία όπου υπήρχαν προσβεβλημένα δέντρα, και έκαναν συγκεκριμένες επεμβάσεις με φυτοπροστατευτικά προκειμένου να ανακόψουν την πορεία της ασθένειας.

IMG 5577

Όπως επισημαίνει ο Σύλλογος Γεωπόνων Πρέβεζας αυτό που είναι σημαντικό να γίνει συνείδηση όλων, και που τονίστηκε ιδιαίτερα και στην ημερίδα, είναι η ευρεία ενημέρωση και τα μέτρα πρόληψης τα οποία πρέπει να εφαρμόζονται από όλους τους εμπλεκόμενους, προκειμένου να γίνει δυνατή η "αναχαίτιση" της ασθένειας.

Τα μέτρα αυτά συνοπτικά είναι:
-Αποφυγή οποιασδήποτε επέμβασης στα πλατάνια, όπως κόψιμο, κλάδεμα, υλοτόμηση, ακόμα και απλή πλήγωση του κορμού και των κλαδιών. Όλες οι παραπάνω ενέργειες μπορούν υπό προϋποθέσεις, να μεταδώσουν την ασθένεια. Γιαυτό όταν κρίνεται απολύτως απαραίτητο να γίνει κάτι από τα παραπάνω, όλα τα εργαλεία (τσεκούρια, κλαδευτήρια, πριόνια κλπ.) θα πρέπει προηγουμένως να απολυμαίνονται με εμβάπτιση για 5 λεπτά σε διάλυμα χλωρίνης 1:5 ή άλλο κατάλληλο απολυμαντικό.
-Οποιοσδήποτε εντοπίζει νεκρά δέντρα πλατάνου να το αναφέρει άμεσα στις αρμόδιες αρχές (Τοπική Αυτοδιοίκηση και Δασικές Υπηρεσίες οι οποίες έχουν και την ευθύνη για την εφαρμογή της νομοθεσίας και τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ασθένειας).
Προσοχή: Σε περίπτωση που τα δέντρα έχουν "μαρκαριστεί" με ανεξίτηλη κόκκκινη μπογιά στον κορμό, σημαίνει ότι ήδη έχουν εντοπιστεί από τις αρχές και δεν χρειάζεται επιπλέον ενημέρωση.
-Τα συνεργεία δημόσιων και ιδιωτικών έργων τα οποία πρόκειται να εκτελέσουν εργασίες σε περιοχές με πλατάνια, θα πρέπει απαραίτητα να ενημερώνουν τη Δασική Υπηρεσία, και να λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα πρόληψης (πλύσιμο με ζεστό νερό των μηχανημάτων πριν και μετά τις εργασίες, ή απολύμανση με κατάλληλο απολυμαντικό των σημείων που έρχονται σε επαφή με τα δέντρα).
-Απαγορεύεται η διακίνηση ξύλου πλατάνου για καύση ή για οποιαδήποτε άλλη χρήση.
Εννοείται ότι ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι όσοι κινούνται μέσα σε περιοχές με πλατάνια, όπως κατασκηνωτές, ορειβάτες και απλοί επισκέπτες στο να μην προκαλούν πληγές με οποιονδήποτε τρόπο στα δέντρα.

Ο Σύλλογος Γεωπόνων Πρέβεζας θα σταθεί αρωγός της προσπάθειας του κλιμακίου των ειδικών επιστημόνων και σε συνεργασία με όλους τους φορείς, τις δημοτικές αρχές, τις δασικές υπηρεσίες, το φορέα Διαχείρισης Καλαμά-Αχέροντα, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και ιδίως με τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες της περιοχής θα συνδράμει ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα η ασθένεια του πλατάνου.
Ήδη ο πρόεδρος του Συλλόγου Γεωπόνων Πρέβεζας κ. Τάσος Γάτσιος και ο γραμματέας κ. Κώστας Αρετάκης έχουν επισκεφθεί τα στενά του Αχέροντα για να δουν την έκταση της προσβολής και έχουν έρθει σε επαφή με κατοίκους της περιοχής αλλά και με τους Δήμους Σουλίου και Πάργας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: