Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Μούιζνιεκς, Επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων: Η λιτότητα πλήττει όλα τα δικαιώματα των πολιτών

Μούιζνιεκς: Η λιτότητα πλήττει όλα τα δικαιώματα των πολιτών

Ο επίτροπος των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης επισήμανε πως η πολιτική λιτότητας η οποία εφαρμόζεται πλήττει στο σύνολό τους τα δικαιώματα των πολιτών.

Τα οικονομικά, τα κοινωνικά, τα αστικά αλλά και τα πολιτικά δικαιώματα των πολιτών πλήττονται από την πολιτική λιτότητας σε όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με τον επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Νιλς Μούιζνιεκς, ο οποίος εκφράζει την έντονη ανησυχία του.


"Τα μέτρα λιτότητας συνέβαλαν να πληγεί το σύνολο των κεκτημένων της μεταπολεμικής περιόδου από την άποψη των οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων", είπε ο Λετονός επίτροπος, παρουσιάζοντας την πρώτη ετήσια αναφορά στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο.

"Τα αστικά και τα πολιτικά δικαιώματα επίσης εθίγησαν, περιλαμβανομένης της πρόσβασης στην δικαιοσύνη, των συνθηκών κράτησης και των σχέσεων ανάμεσα στην αστυνομία και τους πολίτες στα κράτη μέλη της ΕΕ", επισήμανε ο Μούιζνιεκς.

Επίσης εξέφρασε την ανησυχία του, λόγω του ότι "σε πολυάριθμες χώρες, οι κύριοι θεσμοί προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν αποδυναμωθεί από τις υπερβολικές δημοσιονομικές περικοπές".

"Επιπλέον, λαϊκιστικά κόμματα και εθνικιστικές κι εξτρεμιστικές οργανώσεις εκμεταλλεύονται την απόγνωση και τους φόβους του πληθυσμού για εκλογικούς σκοπούς", είπε.

Μετά τις επισκέψεις του σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και τις συναντήσεις του με τις Αρχές και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ο Μούιζνιεκς χαρακτήρισε την κατάσταση "ιδιαίτερα ανησυχητική", ειδικά σε ό,τι αφορά "την επιμονή μορφών διακρίσεων, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, του τρόπου μεταχείρισης των μεταναστών, των περιορισμών της ελευθερίας της έκφρασης καθώς και της αναποτελεσματικότητας των δικαιικών εθνικών συστημάτων".

Τέλος, σημείωσε ότι κερδίζουν έδαφος οι απόπειρες άσκησης υπερβολικού ελέγχου (στην έκφραση πολιτών) στο Διαδίκτυο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: