Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

''Κίνηση των 75''. Δελτίο Τύπου για την συγκέντρωση- συζήτηση της Κυριακής 28 Απριλίου 2013.



«ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ 75»-ΠΑΣΟΚ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                     Αθήνα, 28 Απριλίου 2013

Ανοιχτή εκδήλωση-συζήτηση διοργάνωσε σήμερα η «Κίνηση των 75» του ΠΑΣΟΚ, σε κατάμεστη αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου της Αθήνας. Περισσότερα από 450 στελέχη, από όλη την Ελλάδα, συμμετείχαν στην συζήτηση που κράτησε πάνω από 6 ώρες.
Εισηγήσεις στην συνεδρίαση έκαναν ο Παντελής Οικονόμου και ο Μιχάλης Καρχιμάκης.
Ο Παντελής Οικονόμου κάλεσε σε συμμετοχή, εκτιμώντας ότι με καθαρότητα, αγωνιστικότητα και συνεργασίες, την επόμενη ημέρα η «Κίνηση των 75» θα είναι πανταχού παρούσα και έτοιμη.
Ο ομιλητής εξήγησε γιατί «δεν μπορούμε να είμαστε με το κύριο Σαμαρά και την Νέα Δημοκρατία», αποδίδοντάς τους την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση. Εξήγησε επίσης γιατί «δεν μπορούμε να είμαστε με τον ΣΥΡΙΖΑ», επισημαίνοντας το κενό πρότασης και τις παλινωδίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αναφέρθηκε επίσης στις διαρροές για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι τα υπεύθυνα όργανα όλων των κομμάτων οφείλουν έναν δημόσιο οικονομικό απολογισμό από τότε που άρχισε η χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό μέχρι σήμερα και όχι διαρροές, μέσω κύκλων, υπονομεύοντας έτσι την εμπιστοσύνη του λαού στους θεσμούς.
Ο ομιλητής επισήμανε ακόμα ότι, έως και το δράμα της Κύπρου έγινε αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης και επιπόλαιων δηλώσεων και εκτίμησε ότι όσοι παίζουν τέτοια μικρά παιχνίδια, το μόνο που καταφέρνουν είναι η απαξίωση της Δημοκρατίας.
Εκτίμησε ότι, εφ όσον έτσι έχουν τα πράγματα, είναι ανάγκη να ξανανέβει η δημοκρατική παράταξη, ώστε να μπορέσει να ξανανέβει ο λαός και η χώρα μας. «Θα δώσουμε εμείς τις απαντήσεις που χρειαζόμαστε και δεν δίνουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση γιατί, απλώς, δεν τις έχουν» είπε.
Τέλος, ο ομιλητής ξεκαθάρισε ότι Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης σημαίνει τέσσερις φιλολαϊκές μεταρρυθμίσεις:

-Πρώτη η Δημόσια Διοίκηση
-Δεύτερη το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης
-Τρίτη το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα.
-Τέταρτη η απονομή της Δικαιοσύνης.
Οριοθέτησε το περίγραμμα αυτών των τομών και επισήμανε την ανάγκη επεξεργασίας εναλλακτικών σχεδίων εφαρμογής τους.

Ο Παντελής Οικονόμου έκλεισε επαναλαμβάνοντας ότι ο ελληνικός λαός έχει ανάγκη την μεγάλη δημοκρατική παράταξη και η παράταξη κινήσεις, όπως η «Κίνηση των 75».
 Ο Μιχάλης Καρχιμάκης τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αποκτήσει ξανά την αίγλη και την περηφάνια του παρελθόντος. Και πρόσθεσε:
«Το συνέδριο διέψευσε τις ελπίδες μας καθώς δεν υπήρξε καμία απόφαση και την ευθύνη για τη χαμένη ευκαιρία δεν την έχουμε εμείς, αλλα όσοι είχαν την ευθύνη στην ηγεσία του κόμματος που οδήγησαν το πασοκ σε τέτοιο συνέδριο. Θελουμε το πασοκ κεντροαριστερό να δίνουμε λύσεις στους πολίτες. Δεν είμαστε κόμμα μεσα στο κόμμα αλλα πιστεύουμε στην οργανωμένη πολιτικη δράση οπως πίστεψε και τη έκανε πράξη ο Ανδρεας Παπανδρέου. Προστασία της πολιτικής απο τους αεριτζήδες που επιχειρούν να κυριαρχήσουν στην πολιτική.
Αυτοί ειναι οι λόγοι που συναντούμαστε και παλι για την αναγέννηση του πασοκ και της δημοκρατικής παράταξης. Ο αγώνας αυτός μπορει να αποκτήσει περιεχόμενο μεσα απο καθαρές πράξεις.
Αν δεν υπήρχε το μεγαλο πάρτι της κυβέρνησης Καραμανλή, δεν θα είμασταν αναγκασμένοι να μπούμε στο μηχανισμο στήριξης. Επιλέξαμε τη διάσωση της χώρας γνωρίζοντας τα μετρα που θα ληφθούν , αναμετρηθηκαμε με την συνείδηση μας , ζητήσαμε θυσίες του κόσμου τις οποίες αναγνωρίζουμε.
Ζητήσαμε κανόνες για τους τραπεζίτες, ότι επιδεικνύει σήμερα ο Σαμαρας ειναι νόμοι της κυβέρνησης μας. Θα ξεχάσουμε τον κ, Σαμαρά που έλεγε ότι θα μηδενίσει το χρέος σε ενα χρόνο, θα ξεχάσουμε την σκληρη αντιπολίτευση που τελικά προσχώρησε για να συμμετέχει στη κυβέρνηση Παπαδήμου και τα γελοία Ζάππεια δίνοντας ψεύτικες ελπίδες του κόσμου και σήμερα με αυτή την απάτη να εχει τη δεδηλωμένη».
Στη συνέχεια ο Μιχάλης Καρχιμάκης , επεσήμανε ότι καλούν τον ελληνικό λαό να κάνει και άλλες θυσίες για να προστατέψουν τους τραπεζίτες η κυβέρνηση. «Ειναι η κύρια αιτία που ανατράπηκε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όταν η δική μας κυβέρνηση θέλησε να βάλει τέρμα σε αυτη την ασυδοσία.
Δεν αποδόθηκαν ευθύνες για το που πήγαν τα λεφτα ειναι πολλα τα 50 δις που πληρώνει ο λαός για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Στην περίπτωση των τραπεζιτών κεντρικός υπεύθυνος για αυτα ειναι ο κεντρικός τραπεζίτης ο κ. Προβόπουλος. Εχει επιφέρει πολλα προβλήματα στην οικονομία και σε βάρος των πολιτών.
Εμείς δεν είμαστε σχολιαστές της πολιτικής επικαιρότητας γι αυτο και οφείλουμε να δώσουμε το στίγμα μας για το πως πρέπει να βαδίζουμε απο εδω και πέρα. Πρέπει να λέμε πως φτάσαμε εδω γι αυτο και ειναι απαράδεκτο το να αφήνουμε τη ΝΔ να επιρρίπτει ευθύνες για το χρέος στον Ανδρέα Παπανδρέου και για τον μηχανισμό στήριξης στον Γιώργο Παπανδρέου. Δεν υπάρχουν αλλα περιθώρια για βοναπαρτισμους και λόγους ξεκαθαρίσματος λογαριασμών που οδηγούν στην απαξίωση του πολιτικου συστήματος.
Η στήριξη προς τον Σαμαρά δεν μπορει να συνεχιστεί χωρις όρους. Πρέπει να αγωνιστούμε για διαφάνεια , στη δικαιοσύνη που ειναι μεσα στην κρίση αναπτυξιακός παράγων αν λειτουργούσε ταχύτητα.
Να παροτρύνουμε την ηγεσία του κόμματος να συγκρουστεί με όλα αυτα. Χωρις δισταγμό με το παρασητικο κεφάλαιο και που πλουτίζουν αεριτζήδικα.
Να στηρίξουμε τη νέα γενιά που πνίγεται σε κάθε δημιουργική προσπάθεια. Να συγκρουστούμε με την αδιαφάνεια των θεσμών, να στηρίξουμε τους έντιμος δικαστές».
Στην συνέχεια ακολούθησε πλούσιος διάλογος από τους συμμετέχοντες:
Ο Γρηγόρης Νιώτης, στην παρέμβαση του, τόνισε μεταξύ άλλων:
«Επαναλαμβάνω την θέση που ανέπτυξα στο Συνέδριο, ότι διαφωνώ με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και με την επικείμενη συμμετοχή με πολιτικά στελέχη. Αντ΄αυτού θα έπρεπε το ΠΑΣΟΚ να στηρίξει κοινοβουλευτικά την κυβέρνηση από όρους, θέτοντας δηλαδή «πράσινες γραμμές» άμεσσης υλοποίησης από την κυβέρνηση, όπως:
- επείγον πρόγραμμα στήριξης της κοινωνικής απασχόλησης των ανέργων
- ειδικό πρόγραμμα κάλυψης βασικών αναγκών σίτισης και στέγασης για τους νεόπτωχους
- για τους νέους εκτός αγοράς εργασίας να υπάρξουν προγράμματα στήριξης της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας
- προγραμμα ανακατανομής φορολογικών βαρών με πάταξη της φοροκλοπής 15 δις από τον ΦΠΑ.»
Ο Μανόλης Στρατάκης ανέφερε:
« α) Η εκδήλωση είναι επιτυχημένη. Η «Κίνηση των 75» πρέπει να αποτελέσει «δεξαμενή σκέψης», ώστε να συμβάλλουμε να γίνει το «σημερινό κόμμα ΠΑΣΟΚ» πάλι «Κίνημα». Δεν είμαστε κόμμα μέσα στο Κόμμα., αλλά θέλουμε να συνεισφέρουμε με προτάσεις και σκέψεις σε ένα νέο ξεκίνημα του ΠΑΣΟΚ, όταν οι απόψεις μας γίνουν πλειοψηφικές τόσο στα κομματικά μέλη όσο και στην κοινωνία.
β) Επειδή οι κρίσεις θα επαναλάμβάνονται, ίσως με άλλο προσωπείο, ώστε να επιτυγχάνεται η συσσώρευση κεφαλαίου σε πολύ λίγα άτομα, πρέπει να προχωρήσουμε σε θεσμικές παρεμβάσεις με πλειοψηφική δυναμική τόσο στο Νότο όσο και στον Βορρά της Ευρώπης, ώστε να υπάρχει δυνατότητα αποτροπής αυτών των κρίσεων
γ) Προτείνω στην «Κίνηση των 75» να υπάρξει συγκεκριμένη θεματολογία, ώστε αξιοποιώντας τις  νέες τεχνολογίες, να υπάρξουν επεξεργασμένες προτάσεις για το ΠΑΣΟΚ και την κοινωνία».
Ο Σήφης Βαλυράκης αναφερθηκε στα ζητηματα του πολιτικου συστηματος και ειπε πως “Δεν έχω καμία επαφη με το αποστεωμένο φάντασμα του ΠΑΣΟΚ και δεν είμαι έτοιμος να ακολουθήσω οποιαδήποτε ηγεσία” .
Ο Σήφης Βαλυράκης μίλησε για ανατροπή, για υπέρβαση, για νέα αρχή, που σημαίνει ότι θα αναμετρηθούμε με την ολιγαρχία. «Για αυτο και θα πρέπει να ξαναστήσουμε το μαγαζι μας. Υπάρχει ελπιδα! ελάτε να στήσουμε, σύντροφοι, ξανα την ελπίδα».
Η Άσπα Παπαηλιού, μιλώντας, είπε τα εξής:
« 1) Η θεωρία των δύο άκρων (Χρυσή Αυγή – ΣΥΡΙΖΑ) είναι μια αντιδραστική επικίνδυνη θεωρία. Είναι λάθος να την ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ. Με τον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε προγραμματικές διαφορές. Γι αυτές πρέπει να συγκρουστούμε.
2) Η κεντροαριστερά δεν χτίζεται με κινήσεις κορυφής, ούτε με προεκλογικές συμπράξεις επιβίωσης. Δεν προκύπτει με συγκόλληση κινήσεων ή προσωποπαγών ομάδων μικρής επιρροής. Η ισχυρή κεντροαριστερά προϋποθέτει ισχυρό ΠΑΣΟΚ και χτίζεται μέσα στην κοινωνία. Με συμπόρευση των δημοκρατικών πολιτών, για συγκρούσεις και αλλαγές με προοδευτικό περιεχόμενο.
3) Το Συνέδριο δεν είχε ιδεολογικό και πολιτικό περιεχόμενο. Ούτε ομόφωνες αποφάσεις υπήρξαν. Η λογική των μηχανισμών και των αποκλεισμών δεν λύνουν το πολιτικό προβλημα. Στο Συνέδριο απλώς ξεκίνησε ο διάλογος για το ΠΑΣΟΚ. Εμείς θα συμβάλλουμε για να έχει συνεχεια.
4) Η περίοδος της κρίσης οδηγεί στη  μετάβαση σε μία περίοδο αλλαγών. Χρειάζονται πρωτοβουλίες για αλλαγή στην Ευρώπη, για να προκύψει μια νέα Ευρωπαίκή Συνθήκη της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Χρειάζονται αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ για να αλλάξουμε την Ελλάδα. Αλλαγές που αφορούν στο πολιτικό σύστημα, στο κράτος, στη Διοίκηση, στα ΜΜΕ, στη διαπλοκή, στη φοροδιαφυγή. Στην δημιουργία ενός νέου καταναλωτικού προτύπου για την χώρα.
5) Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες για συνολική επαναξέταση και αναθεώρηση της πολιτικής που ασκείται τα τελευταία χρόνια. Εχουμε ήδη αρκετή εμπειρία και δυνατότητα αξιολόγησης. Για κάθε καινουργιο μέτρο, να ενεργοποιείται άμεσα η ρήτρα ύφεσης και ανεργίας. Να αποκλειστεί το ενδεχόμενο νέων μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις ή νέων φορολογικών επιβαρύνσεων»
Ο Θόδωρος Τσίκας, στην ομιλία του τόνισε:
«- Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να παραμείνει κόμμα μεταρρυθμίσεων. Οι μεγάλες αλλαγές και τομές υπήρξαν πάντα στον γενετικό κώδικα του. Έτσι κατόρθωσε να ηγεμονεύσει πολιτικά. Δεν μπορεί να γίνει κόμμα της στασιμότητας, ούτε της υπεράσπισης των κακώς εννοουμένων «κεκτημένων». Αυτόν τον ρόλο παίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, συσπειρώνοντας δυνάμεις αδράνειας, μέσα στην ελληνική κοινωνία.
- Η βασική επιλογή της πολιτικής της προηγούμενης τριετίας ήταν σωστή, παρά τα λάθη και τις αδυναμίες. Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι που η Παράταξη μας έσωσε την χώρα από την καταστροφή και την έξοδο από το ευρώ. Η περίπτωση της Κύπρου έδειξε ότι δεν υπήρχε εναλλακτική λύση, όπως προπαγάνδιζε η λαϊκιστική Δεξιά και η ανεύθυνη Αριστερά.
- Είναι μεγάλης και κρίσιμης σημασίας η ανασυγκρότηση όλου του χώρου ανάμεσα στην Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ. Οφείλουμε να πάρουμε επείγουσες πρωτοβουλίες. Ολόκληρος ο χώρος του σύγχρονου Κέντρου, της ευρωπαϊστικής Κεντροαριστεράς και της υπεύθυνης Αριστεράς, πρέπει επειγόντως να ανασυνταχθεί μέσα από διάλογο και κοινές δράσεις. Απαιτείται ηθική, προγραμματική και αξιακή επαναθεμελίωση του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Παράταξης και της ευρύτερης Κεντροαριστεράς.
- Μέσα στην κυβέρνηση πρέπει να καταθέσουμε συγκεκριμένες προτάσεις, στις οποίες να φαίνεται η διακριτή συνεισφορά του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ανεύθυνο, δεν μπορεί να αδιαφορεί για την πορεία της χώρας και την διακυβέρνηση της.
- Και ενόψη ευρωεκλογών, μέσα από το χώρο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας να συνάψουμε συμμαχίες για την επιτάχυνση της πολιτικής ενοποίησης της Ευρώπης σε ομοσπονδιακή κατεύθυνση».
Ο Οδυσσέας Κορακίδης, στην δική του παρέμβαση, ανέφερε:
Η Ελλάδα που παραλάβαμε το 2009 κουβαλούσε όλες τις παθογένειες και τα προβλήματα από συστάσεως νεο-ελληνικού κράτους για αυτό και δεν ήταν η πρώτη φορά που βρεθήκαμε στα πρόθυρα πτώχευσης.
Όμως ήταν η πρώτη ίσως κρίση που αναδείκνυε ταυτόχρονα όλα τα προβλήματα μας. Προβλήματα δανεισμού και μετέπειτα οικονομικά, προβλήματα οργάνωσης και λειτουργίας κράτους και κοινωνίας, προβλήματα πολιτικού συστήματος και κοινωνίας.
Στον αντίποδα όλοι οι εμπλεκόμενοι στο πρόβλημα, δηλαδή δανειστές και εταίροι στην Ε.Ε, πολιτικό σύστημα και κοινωνία αδυνατούσαν ή αρνούνταν να δουν το βάθος του προβλήματος.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου αναζήτησαν λύση εντός ενός ευρωπαϊκού πλαισίου.

Ήταν τότε που οι σύμμαχοι του κου Σαμαρά στην Ευρώπη μας έστελναν στο ΔΝΤ.
Και οι σύμμαχοι του κου Τσίπρα καταψήφιζαν στα εθνικά τους κοινοβούλια την δανειοδότηση της Ελλάδας.


Ήταν τότε που ο Γιώργος Παπανδρέου έλεγε τα αυτονόητα για να δικαιωθεί σήμερα.

Πρώτον, ότι χρειαζόταν μια ευρωπαϊκή συνολική λύση. Ένα ενιαίο οικονομικό πλαίσιο που θα στηρίζει το ισχυρότερο νόμισμα του κόσμου, ένα ενιαίο πλαίσιο απέναντι στη φοροδιαφυγή και τους φορολογικούς παραδείσους, έναν ενιαία φόρο στις τράπεζες που θα αναχρηματοδοτούσε τα ελλείμματα τους. Τότε ήταν σχεδόν μόνος του, σήμερα πλέον το έχουν καταλάβει οι περισσότεροι από την Αμερική μέχρι την Ευρώπη.
Έλεγε επίσης πως χρειάζεται άμεσα μια εσωτερική αναδιάταξη κράτους, κοινωνίας, θεσμών. Με αλλαγές παντού.


Το επιχείρησε με μια νέα σχέση μεταξύ κράτους και πολίτη για να επέλθει ουσιαστική αξιοκρατία και σεβασμός στις μεταξύ τους σχέσεις. Το επιχείρησε με το δεύτερο μόλις νομοθέτημα του, που ήταν η κατάργηση της συνέντευξης στον ΑΣΕΠ και η υπαγωγή όλων των προσλήψεων ακόμη και της Βουλής στον ΑΣΕΠ. Το επιχείρησε στην ανασυγκρότηση του κράτους με τις συγχωνεύσεις δεκάδων οργανισμών παραγωγής παραγόντων και ρουσφετιών όπως για παράδειγμα η «Αγρογή».

Με τον Καλλικράτη στην Αυτοδιοίκηση που κατήργησε χιλιάδες μικρά και μεγάλα τσιφλίκια φέρνοντας παράλληλα νέους θεσμούς όπως οι επιτροπές διαβούλευσης, ο “Συμπαραστάτης δημότη και επιχείρησης», η διαφάνεια και οι πολλαπλοί έλεγχοι..
Το επιχείρησε όμως μέσα σε ένα ασφυκτικό οικονομικό μανδύα που ήθελε αποτελέσματα άμεσα και για αυτό με αιματηρές περικοπές κατάφερε σχεδόν να μηδενίσει ένα έλλειμμα 17%.

Με τον Τσίπρα και τον Καμμένο να μιλούν για προδότες, Πινοσέτ, Τσολάκογλου και Γουδί.

Με τη Νέα Δημοκρατία να τάζει άλλους δρόμους και αναρίθμητα «Ζάππεια».

Στο τέλος της εκδήλωσης αποφασίστηκαν οι επόμενες πρωτοβουλίες της «Κίνησης των 75», ως θεματικές εκδηλώσεις: η μία με αντικείμενο «φορολογία-ανακατανομή φορολογικών βαρών» και η άλλη για το «πρόβλημα των υψηλών τιμών στα είδη ευρείας κατανάλωσης-προτάσεις για την επίλυση του»

Δεν υπάρχουν σχόλια: