Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Στην Ήπειρο χρειάζεται περισσότερη βοήθεια από Πολιτεία-Τοπ. Αυτοδιοίκηση. Στήριξη τώρα στην αγροκτηνοτροφία. Με κατάλληλες κατευθύνσεις και πρωτοβουλίες ο πρωτογενής τομέας θα δώσει «ένεση ανάπτυξης» στην τοπική οικονομία

Πλήγμα η κατάργηση σημαντικών υπηρεσιών στα Γιάννινα.

Οι διαφαινόμενες καταργήσεις σημαντικών υπηρεσιών για τον πρωτογενή τομέα στα Γιάννινα, όπως το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων, φέρνουν και πάλι (αυτή τη φορά αρνητικά) στο προσκήνιο την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης, με κάθε δυνατό μέσο, του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα και όχι αποδυνάμωσής του. 


Άλλωστε, η πρωτογενής παραγωγή αποτελεί για την Ήπειρο το σήμα- κατατεθέν και είναι αυτή που μπορεί να δώσει, άμεσα «ανάσα» στην οικονομία, ιδιαίτερα τώρα, αυτή την περίοδο, που η Ήπειρος εναγωνίως ψάχνει για μια «ένεση ανάπτυξης»
Το αρμόδιο Υπουργείο, αν και ακολουθεί σε γενικές γραμμές σωστή πολιτική ενίσχυσης του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα, ενήργησε μάλλον σπασμωδικά στην περίπτωση των υπηρεσιών στα Γιάννινα, που βαίνουν προς κατάργηση (εντάσσονται στο νέο προτεινόμενο οργανόγραμμα για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων). Πρόκειται για το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων, ενώ άγνωστη είναι και η τύχη του Περιφερειακή Εργαστηρίου Γεωργικών Εφαρμογών και Αναλύσεων. 

Κατευθύνσεις. 
Σε μια περίοδο που οι περισσότεροι, είτε ερασιτεχνικά, είτε επαγγελματικά, ασχολούνται ή προτίθενται να ασχοληθούν με την αγροτική παραγωγή και σε μια περιοχή, όπως η Ήπειρος, που ο πρωτογενής τομέας απασχολεί το 19,5% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της (ποσοστό που είναι το 3ο υψηλότερο και αρκετά πάνω από το αντίστοιχο μέσο όρο της χώρας που είναι στο 13,1%) είναι προφανές, ότι δεν χωρούν καταργήσεις υπηρεσιών, αλλά ενίσχυση των ήδη υπαρχόντων, ώστε με τις κατάλληλες κατευθύνσεις και οδηγίες (από Δήμους, Περιφέρεια, Αποκεντρωμένη Διοίκηση) να μπουν οι σωστές βάσεις ανάπτυξης. 

Η αξιοποίηση 
Σε χθεσινή ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος Γεωπόνων Ιωαννίνων, που ανέδειξε το θέμα των καταργήσεων των παραπάνω υπηρεσιών αναφέρει, ότι εάν ισχύσουν οι αλλαγές, πλέον θα αναγκαστούν όλοι όσοι ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα στην Ήπειρο (αλλά και σε Κέρκυρα και Λευκάδα), να απευθύνονται στην Λάρισα και το Βόλο. 
Μάλιστα, ο Σύνδεσμος προτείνει την αξιοποίηση των Περιφερειακών αυτών εργαστηρίων του Υπουργείου οι οποίες «εφόσον ενταχθούν οργανικά σε έναν στρατηγικό σχεδιασμό, μπορούν να αναλάβουν πολύ σημαντικούς τομείς, όπως ο καθολικός έλεγχος των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στα διακινούμενα αγροτικά προϊόντα πριν φθάσουν στο τραπέζι κάθε νοικοκυριού, διασφαλίζοντας την ασφάλεια των τροφίμων» κ.α. 

Πολλές δράσεις. 
Το έντονο ενδιαφέρον που υπάρχει στην Ήπειρο για την πρωτογενή παραγωγή και κυρίως για τις εναλλακτικές μορφές της, όπως οι βιολογικές καλλιέργειες και η οικολογική κτηνοτροφία φαίνεται και από πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες που κερδίζουν έδαφος και αναγνώριση (ακόμη και Πανελλαδική), όπως η κίνηση των Νέων Αγροτών Πρέβεζας για τη δημιουργία farmers' market, όπου τα προϊόντα πωλούνται κατευθείαν από τον παραγωγό και σε χαμηλές τιμές. 
Παράλληλα, μεγάλος είναι και ο αριθμός των εκδηλώσεων στην περιοχή μας, αφού σχεδόν κάθε εβδομάδα γίνεται και κάποια, που έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον και προσελκύει τα βλέμματα πολλών ενδιαφερομένων. Όπως ανακοινώθηκε χθες, την Τετάρτη 27 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Du Lac στα Γιάννινα, ημερίδα με θέμα «Διαδικτυακές Υπηρεσίες ΟΠΕΚΕΠΕ & Νέα ΚΑΠ 2014 - 2020». 
Την εκδήλωση διοργανώνουν το Παράρτημα Ηπείρου - Νήσων του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και ο Σύνδεσμος Γεωπόνων Νομού Ιωαννίνων και, μεταξύ άλλων, θα παρουσιαστούν από υπηρεσιακούς παράγοντες του ΟΠΕΚΕΠΕ θέματα που σχετίζονται με τις ψηφιακές υπηρεσίες, τα αγροπεριβαλλοντικά, τη διαδικτυακή υποβολή αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης έτους 2013 καθώς επίσης και οι τρέχουσες εξελίξεις γύρω από την Κοινή Αγροτική Πολιτική της επόμενης περιόδου 2014 - 2020. Η ημερίδα είναι ανοιχτή για το κοινό.

Για το κρασί. 
Εκτός όμως από τα παραδοσιακά είδη του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα, ιδιαίτερη βαρύτητα πρέπει να δοθεί και στην οινοπαραγωγή, αλλά και στον συνδυασμό του πρωτογενή τομέα με τον Τουρισμό, που αποτελεί ένα ακόμη μεγάλο οικονομικό «όπλο» για την Ήπειρο. 
Χθες, η Περιφέρεια ανακοίνωσε τη δρομολόγηση του έργου Wine - Net, δηλαδή την προσπάθεια οινοτουριστικής ανάπτυξης με επίκεντρο την περιοχή της περιφερειακής ενότητας Ιωαννίνων. Ο αντικειμενικός σκοπός του σχεδίου είναι, αφενός η ανάλυση των δυνατοτήτων της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων στο πεδίο του οινικού τουρισμού και αφετέρου η αξιοποίηση του οίνου ως αναπτυξιακό πόρο της περιοχής. 
Μάλιστα, η Περιφέρεια καλεί όλους τους φορείς και τους ενδιαφερόμενους να καταθέσουν θέσεις και απόψεις στο ειδικό ερωτηματολόγιο που βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Ηπείρου www.php.gov.gr. Το έργο Wine Net υλοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα- Ιταλία 2007-2013 και υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ε.Ε. και πόρους Ελλάδας και Ιταλίας.

Ποιοτική αναβάθμιση. 
Είναι προφανές, λοιπόν, ότι η στήριξη του πρωτογενούς τομέα στην Ήπειρο πρέπει να αποτελέσει τη νούμερο ένα προτεραιότητα για την Ήπειρο και σε καμία περίπτωση η περιοχή μας δεν πρέπει να αποδυναμωθεί από υπηρεσίες, που συμβάλλουν στην ποιοτική αναβάθμιση των παραγόμενων προϊόντων και δίνουν τις κατάλληλες κατευθύνσεις στους παραγωγούς. 
Ειδικά για μια περιοχή σαν την Ήπειρο, η επένδυση σε γεωργία, κτηνοτροφία, σε νέες μορφές πρωτογενούς παραγωγής (βιολογική αγροτοκτηνοτροφία, σαλιγκαροτροφία, αρωματικά φυτά κ.α.), αλλά και στον οινοποιία θεωρούνται και είναι επενδύσεις του μέλλοντος και μάλιστα της άμεσης απόδοσης. Κάτι που έχει μεγάλη ανάγκη η οικονομία μας, η οποία βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη καμπή...

Δεν υπάρχουν σχόλια: