Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Η Πρέβεζα «υπέβαλε τα σέβη της» στην πλούσια ποιητική παράδοση της Ελλάδας, στην εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. «Την φίλη μας Ευρώπη με πέντε φασκελώνω...»

«Την φίλη μας Ευρώπη με πέντε φασκελώνω...»

Η Πρέβεζα «υπέβαλε τα σέβη της» στην πλούσια ποιητική παράδοση της Ελλάδας, στην εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, που διοργάνωσαν από κοινού, η ΛΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Πρέβεζας - Άρτας και ο Σύλλογος «Περί Βιβλίου» Πρέβεζας, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης.
Σε έναν χώρο κατάμεστο από κόσμο, όπου ο πολιτισμός δίνει νοερά τη «σκυτάλη» από γενιά σε γενιά και η Αρχαία Νικόπολη «δένει» με τη σύγχρονη Πρέβεζα, οι στίχοι του Σολωμού, του Αναγνωστάκη, του Ελύτη, αλλά και οι στίχοι Πρεβεζάνων ποιητών, θυμίζουν σε όλους το επίκαιρο όσο ποτέ: «Την φίλη μας Ευρώπη με πέντε φασκελώνω...», το στίχο του ποιήματος «Ο Ρωμιός» του Γιώργου Σουρή, το οποίο απήγγειλε ο Μάνθος Δαρδαμάνης.
Ανάμεσα στις απαγγελίες των ποιημάτων, δίνονταν βιογραφικά στοιχεία και χρήσιμες πληροφορίες για τους ποιητές και το έργο τους, ενώ την καλλιτεχνική «χροιά» της εκδήλωσης «διάνθισαν» οι Γιώργος Ρούγκας και Θάνος Μανετζής, με υπέροχα μελοποιημένα ποιήματα.

IMG 9134

Αναλυτικά, απήγγειλαν ποιήματα οι:
Αλεξάνδρα Κωστάκη - Διονύσιο Σολωμό
Παναγιώτης Παπαδάτος - Κωστή Παλαμά
Μάνθος Δαρδαμάνης - Γεώργιο Σουρή
Ελένη Νίκα και Κοσμάς Κοψάρης - Κωνσταντίνο Καβάφη
Νάντια Καμπάνι (μαθήτρια του Β' Λυκείου Πρέβεζας) - Οδυσσέα Ελύτη
Κώστας Σαμωνάς - Τάσο Λειβαδίτη
Αντρέας Ντούσκας - Τίτο Πατρίκιο
Δημήτρης Καρβέλης (μαθητής του Β' Λυκείου Πρέβεζας) - Μανώλη Αναγνωστάκη
Κοσμάς Κοψάρης - Αντώνη Φωστιέρη
Άννα Αφεντουλίδου - Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ
Άννα Αφεντουλίδου (δικό της ποίημα)
Άννα Βοντίτσου - Θωμά Ιωάννου
Δήμητρα Νικολάου (δικό της ποίημα)
Βαγγέλης Κολιός (δικό του ποίημα).

Δεν υπάρχουν σχόλια: