Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Στο επίπεδο-ρεκόρ του 56,4% εκτινάχθηκε το ποσοστό της νεανικής ανεργίας.

gateway.aspx


Στο επίπεδο-ρεκόρ του 26% εκτινάχθηκε το ποσοστό της ανεργίας τον Σεπτέμβριο, με τον αριθμό των ανέργων να αυξάνεται κατά 38% μέσα σε ένα έτος και να διαμορφώνεται σε 1.295.203 άτομα.

Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό σε όλη την Ευρωζώνη αυτό τον μήνα, καθώς η χώρα μας ξεπέρασε και την Ισπανία (είχε 25,8%). Στους καταλόγους της ανεργίας είναι κυρίως νέοι έως 24 ετών (ποσοστό 56,4%) και γυναίκες (ποσοστό 30,1%). 
Σημείωση. Μάλλον οι αντικυκλικές πολιτικές λιτότητας σε περίοδο ύφεσης, όπως και αυτές της εσωτερικής υποτίμησης, δεν φαίνεται να λειτουργούν...Τα ποσοστά ανεργίας στη νεότερη ηλικιακή πυραμίδα που καταγράφονται πλέον στην Ελλάδα -56,4%-, για πρώτη φορά ξεπερνούν τα αντίστοιχα της Ισπανίας !!!


newego_LARGE_t_1101_53531852_type12128


Ας έχουμε κατά νου ότι το ποσοστό της νεανικής ανεργίας, ήταν ο βασικός λόγος της αγανάκτησης των νέων Ισπανών...
Πάντως σε ότι αφορά τα μεθοδολογικά προβλήματα στην καταγραφή αντίστοιχων μετρήσεων ανάμεσα σε διάφορες χώρες, μια σωστή επισήμανση via Alea για την ελληνική νεανική ανεργία : Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η ομάδα των ανέργων ηλικίας μεταξύ 15 και 24 είναι μεγάλη, επειδή πολλοί νέοι σπουδάζουν με πλήρες ωράριο και, επομένως, ούτε εργάζονται ούτε ψάχνουν για δουλειά (και δεν πρέπει να αποτελούν μέρος του εργατικού δυναμικού, που χρησιμοποιείται ως παρονομαστής για τον υπολογισμό του ποσοστού ανεργίας) . Αυτό το επιχείρημα βέβαια, αντισταθμίζεται εν μέρει από τους αιώνες φοιτητές ( μετά την ηλικία των 22 - τέλος των σπουδών, θα έπρεπε να αναζητούν εργασία)

Γράφημα via Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: