Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Το 2012 σε γελοιογραφίες


Το Νόμπελ Ειρήνης της ΕΕ, η παντοδυναμία της Μέρκελ, οι κακοφωνίες στο εσωτερικό της ΕΕ και βεβαίως η πολιτική λιτότητας, τo Grexit, το «θρίλερ» με την καταβολή της δόσης – μαμούθ στην Ελλάδα, η εκλογή Ολάντ, η επιστροφή Μπερλουσκόνι και άλλες πολλές εξελίξεις του 2012 μέσα από τη ματιά των σκιτσογράφων.
Νικολά, μπορώ να διακόψω;


Στις 6 Μαΐου, ο Σοσιαλιστής Φρανσουά Ολάν εκλέχτηκε πρόεδρος της Γαλλίας και διαδέχτηκε τον Συντηρητικό Νικολά Σαρκοζί, ως βασικός συνέταιρος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ. (Σκίτσο: SVENSKA DAGBLADET, Στοκχόλμη)

Ελληνική κηδεία
Το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ - Grexit - άρχισε να συζητείται και επίσημα στους ευρωπαϊκούς κύκλους και ιδιαίτερα στη Γερμανία ως η λύση για τη μη μετάδοση της κρίσης χρέους. (Σκίτσο: «Έθνος»)

Χριστουγεννιάτικο δέντρο

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη, οι Ευρωπαίοι θα ξοδέψουν 0,8% λιγότερα χρήματα φέτος για τις Χριστουγεννιάτικες αγορές τους σε σχέση με πέρυσι. Οι Έλληνες θα ξοδέψουν 16,2% λιγότερα σε σύγκριση με το 2011. (Σκίτσο: «Καθημερινή»)

Όχι ακόμη!
Παρά τις πλέον απαισιόδοξες εκτιμήσεις, το ευρωπαϊκό νόμισμα επιβίωσε και το 2012. Παραμένει να δούμε τι θα γίνει το 2013... (Σκίτσο: The Economist)

Ήρθε η δόση

Το σίριαλ με την καταβολή της δόσης των 34,4 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα έληξε στις 16 Δεκεμβρίου. (Σκίτσο: «Καθημερινή»)

Όλα υπό έλεγχο;!

Στη Σύνοδο Κορυφής της 13ης και 14ης Δεκεμβρίου, τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ κατέληξαν σε ένα σύστημα για την εποπτεία των τραπεζών (Σκίτσο: Cicero, Βερολίνο)

Μαντέψτε ποιος επέστρεψε…

Ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι ανακοίνωσε το Δεκέμβριο την επιστροφή του στην πολιτική σκηνή.

ΕΕ και Νόμπελ Ειρήνης!


Η ΕΕ, εν μέσω πολιτικής, θεσμικής και οικονομικής κρίσης, τιμήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Ας αναπαυθεί εν ειρήνη, σχολιάζει το σκίτσο στο L’ Hebdo.

Τα σχέδια του Σάλμοντ

Συμφωνία για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκοτίας το 2014 υπέγραψαν ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και ο Σκοτσέζος πρωθυπουργός Αλεξ Σάλμοντ. O τελευταίος έχει επανειλημμένως διαβεβαιώσει τους πολίτες της Σκοτίας πως αν επιλέξουν την ανεξαρτησία, θα μετατραπούν σε ένα ευημερόν κράτος στην καρδιά της ΕΕ. (Σκίτσο: Guardian)

Άγκελα για πάντα;

Η Άγκελα Μέρκελ θα ηγηθεί εκ νέου του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών στις εκλογές του 2013, μετά την επανεκλογή της στην ηγεσία του κόμματος στις 4 Δεκεμβρίου. (Σκίτσο: Cicero)

Φθινόπωρο στις Βρυξέλλες

Στις 28 Νοεμβρίου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, José Manuel Barroso κατέθεσε ένα σχέδιο για μεγαλύτερη οικονομική και νομισματική ένωση στην ευρωζώνη, λέγοντας ότι μία πιο Ομοσπονδιακή Ευρώπη είναι ο μόνος τρόπος για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών του δημόσιου χρέους της κρίσης. (Σκίτσο: Der Standard)

Ευρωπαϊκές διαφωνίες

Ενώ η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Κάθριν Άστον, δήλωνε στις 29 Νοεμβρίου ότι «η ΕΕ είναι έτοιμη να αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος την κατάλληλη στιγμή», λίγες ώρες αργότερα έγινε γνωστό πως τα ίδια τα κράτη μέλη δεν είχαν καταλήξει σε συμφωνία για την ψήφο τους αναφορικά με την αναγνώριση της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ ως κράτος παρατηρητή. (Σκίτσο: Neues Deutschland)

Η Ευρώπη αποδοκιμάζει
Την ώρα που το Ισραήλ εξαπέλυε βομβαρδισμούς στη Γάζα, αρκετά ισραηλινά Μέσα θεωρούσαν πως η Ευρώπη δεν στηρίζει αρκετά τη χώρα τους. (Σκίτσο: The Jerusalem Post)

Η φωνή των ανθρώπων

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στις 14 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες για να διαμαρτυρηθούν για την πολιτική λιτότητας που επιβάλλει η ΕΕ. (Σκίτσο: Καθημερινή)

Διασχίζοντας την έρημο

Στις 12 Νοεμβρίου, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης επιμήκυναν κατά δύο χρόνια το ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Η εκταμίευση της δόσης όμως για άλλη μια φορά πήρε αναβολή. (Σκίτσο: Καθημερινή).


www.Presseurop.eu.

Δεν υπάρχουν σχόλια: