Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Διπλάσιος φόρος εν μέσω κρίσης.


Διπλασιάστηκαν οι φόροι στο εισόδημα μέσα στα δυόμισι χρόνια εφαρμογής του Μνημονίου στη χώρα μας. Μόνο που το ίδιο δεν συνέβη και με τους μισθούς, οι οποίοι έχουν περικοπεί σε ποσοστό πάνω από 35% σε αυτό το διάστημα.


Το βίαιο για την ελληνική οικονομία πρόγραμμα προσαρμογής έπληξε σχεδόν το σύνολο των πολιτών, αφού οι επιπλέον φόροι, που πληρώνουν στην τετραετία 2010 - 2013, είναι αυξημένοι από 100 έως και 10.300 ευρώ ή σε ποσοστό από 15% έως και 96%.

Αυτούς βέβαια που «έστυψε» περισσότερο το Μνημόνιο είναι οι φορολογούμενοι με χαμηλό εισόδημα έως 1.000 ευρώ τον μήνα.

Πρόκειται για 187.760 άτομα τα οποία, μεσούσης της βαθιάς κρίσης, αναγκάζονται να. καταθέσουν στην Εφορία τον έναν από τους δεκατέσσερις μισθούς για όσους εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα ή τον ένα από τους δώδεκα για όσους υπηρετούν στο Δημόσιο.

Αντίθετα, φορολογούμενοι με μηνιαίο εισόδημα το οποίο κυμαίνεται στα επίπεδα των 7.142 ευρώ οι φόροι που καλούνται να πληρώσουν στη μετά Μνημονίου εποχή είναι αυξημένοι κατά 41,2%. Ενας φορολογούμενος δηλαδή που το 2010 δήλωνε στην Εφορία εισόδημα 100.000 τον χρόνο πλήρωνε φόρο 25.000 ευρώ. Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο ο φόρος διαμορφώνεται στα 35.300 ευρώ.

Περισσότερο ευνοημένοι από την πολιτική της τρόικας είναι 34.701 Ελληνες φορολογούμενοι με εισοδήματα έως 60.000 τον χρόνο ή 4.285 ευρώ τον μήνα. Ο φόρος στην τετραετία 2010-2013 παρουσιάζει αύξηση κατά 23,3% και φτάνει τα 18.500 ευρώ για το 2013. Ο πρόσθετος φόρος για το 2012 ανήλθε σε 15.000 ευρώ.

Αύξηση μόλις κατά 300 ευρώ ή κατά 15% σημειώνουν για το ίδιο διάστημα οι φόροι για τους έχοντες εισοδήματα έως 20.000 ευρώ τον χρόνο.

Η εικόνα αυτή της φορολογικής επιβάρυνσης είναι αποτέλεσμα της επώδυνης πολιτικής του Μνημονίου που εφαρμόζεται από τον Ιούνιο του 2010 με τον ερχομό της τρόικας στη χώρα μας.

Στα δυόμισι αυτά χρόνια συνέβησαν πολλά σε φορολογικό πεδίο. Καταργήθηκε σταδιακά το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ αλλά και μια σειρά από φοροαπαλλαγές, όπως ενοίκια κύριας κατοικίας και των τέκνων που σπουδάζουν, ασφάλιστρα ζωής και τόκοι στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας που λειτουργούσαν ως «ασπίδα» για τους φορολογούμενους περιορίζοντας σημαντικά τον φόρο.

Η φορολογική κλίμακα άλλαξε τουλάχιστον τέσσερις φορές στους 30 μήνες εφαρμογής του Μνημονίου, το ίδιο και οι συντελεστές, με σκοπό να βρεθούν νέοι. πελάτες για τα αναγκαία φορολογικά έσοδα.

Για το 2013 η Εφορία αναζητεί έσοδα 2 δισ. ευρώ από φόρους που θα ικανοποιήσουν τους δανειστές, πλην όμως, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Εφ. Συν.» θα στείλουν στο απόσπασμα τη μεσαία τάξη.

Το «σκληρό» πρόσωπο των κυβερνήσεων που πέρασαν αλλά και αυτής που βρίσκεται στην εξουσία φαίνεται μέσα από τη σύγκριση των στοιχείων με τους φόρους (βλέπε σχετικό πίνακα) και δη για το τι πληρώναμε στην Εφορία πριν το ΔΝΤ «στρατοπεδεύσει» στην Ελλάδα και πού έχουμε φτάσει σήμερα.

Στις επιβαρύνσεις δεν περιλαμβάνονται οι έκτακτες εισφορές σε εισόδημα, επιτήδευμα και ακίνητα, που έχουν «πνίξει» εκατομμύρια νοικοκυριά και θα συνεχιστούν μέχρι το 2016 σύμφωνα με το νέο Μεσοπρόθεσμο, αλλά ούτε και οι περικοπές σε μισθούς, δώρα και επιδόματα που έγιναν με το πρώτο και το δεύτερο Μνημόνιο.

Να σημειωθεί ότι μισθό μικρότερο κατά 315 ευρώ τον μήνα έχουν φτάσει κατά μέσο όρο να παίρνουν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο. Τις μεγαλύτερες απώλειες εισοδήματος, που σε μεσοσταθμικά επίπεδα φτάνουν το 35%, έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ και οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι αποτελούν και τα μεγαλύτερα «θύματα» του Μνημονίου.

Μεγάλες είναι και οι περικοπές μισθών που έχουν υποστεί οι ιδιωτικοί υπάλληλοι και οι οποίες φτάνουν στα επίπεδα του 30% με 32% και με το «φάντασμα» της ανεργίας να πλανάται από πάνω τους.

Του Μάριου Χριστοδούλου

www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: