Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Δημοσκόπηση: ''Σώστε τη χώρα, όχι τους εαυτούς σας''.

Δημοσκόπηση: Σώστε τη χώρα, όχι τους εαυτούς σας

«Να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη» ζητούν οι Ελληνες από τους πολιτικούς - Οι τρεις στους τέσσερις απορρίπτουν τόσο την κυβέρνηση όσο και την αντιπολίτευση - Διακομματική στήριξη, πάντως, για τον κ. Σαμαρά



Το 2013 θα είναι χειρότερο από το 2012. Η Ελλάδα πρέπει όμως να μείνει στην ευρωζώνη. Να καταπολεμήσει πρώτα απ' όλα τη φοροδιαφυγή. Και να κάνει τις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται ώστε να προσελκύσει επενδύσεις και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Αυτά τα συμπεράσματα προκύπτουν από τη μεγάλη δημοσκόπηση εν όψει του νέου έτους που διενεργήθηκε από την Κάπα Research για «Το Βήμα». Την ίδια στιγμή, ο συνολικός βαθμός ικανοποίησης των πολιτών είναι χαμηλός τόσο από την τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ - ΠαΣοΚ - ΔΗΜΑΡ όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι πολίτες εμφανίζονται να επιθυμούν πρωτίστως να σωθεί η χώρα, ενώ είναι εμφανής η κάμψη του αντιμνημονιακού μετώπου. Αντιθέτως, η κομματική πολυφωνία είναι πιο επιθυμητή, όπως και η απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Η κοινή γνώμη απορρίπτει εξίσου τόσο την τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ - ΠαΣοΚ - ΔΗΜΑΡ όσο και την αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ. Τα ποσοστά της μη ικανοποίησης των πολιτών από τους δύο βασικούς πόλους του σημερινού πολιτικού σκηνικού είναι σχεδόν ίδια: 77,3% των ερωτηθέντων είναι λίγο ή καθόλου ικανοποιημένο από την κυβέρνηση, με το αντίστοιχο ποσοστό να φθάνει στο 79,3% για το κόμμα του κ. Αλ. Τσίπρα. Ωστόσο, η πλειοψηφία εμπιστεύεται την κυβέρνηση στη διαχείριση των περισσοτέρων ζητημάτων, όχι όμως και στα κοινωνικά θέματα όπως η ανεργία.
Παρ' όλα αυτά (και μετά την εκταμίευση της δόσης-μαμούθ) η πλειονότητα επιθυμεί, σε ποσοστό 58,6%, να δοθεί περισσότερος χρόνος στην κυβέρνηση Σαμαρά ώστε να συνεχίσει το έργο της με έμφαση: πρώτον, στην είσπραξη φόρων και στον περιορισμό της φοροδιαφυγής (αν και το 85,1% εκτιμά ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί), δεύτερον, στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων και στη δημιουργία θέσεων εργασίας και, τρίτον, στην αντιμετώπιση της διαφθοράς στο Δημόσιο. Οσοι θέλουν την άμεση διενέργεια εκλογών αποτελούν περίπου το 1/3 των ερωτηθέντων (ποσοστό 28,3%).












Ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται με ποσοστό 46,1% καταλληλότερος για Πρωθυπουργός, με τον κ. Τσίπρα να περιορίζεται στο 31,4%. Μάλιστα, το ποσοστό του κ. Σαμαρά προέρχεται κατά 25% από τους ψηφοφόρους της ΝΔ και κατά 21% από τους ψηφοφόρους των υπολοίπων κομμάτων. Το φαινόμενο αυτό της πολυσυλλεκτικής διακομματικής στήριξης και ανοχής ενός Πρωθυπουργού δεν έχει προηγούμενο στη μεταπολιτευτική περίοδο.
Το πιο ενδιαφέρον, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, στοιχείο της έρευνας είναι όμως ότι έπειτα από μία μακρά περίοδο που το πολιτικό σκηνικό πολώθηκε γύρω από τη διελκυστίνδα «μνημόνιο - αντιμνημόνιο», οι Ελληνες μοιάζουν να επιθυμούν περισσότερη πολυφωνία και όχι εγκλωβισμό στο μοντέλο του δικομματισμού.
Το 71% υποστηρίζει ότι η εμφάνιση και η άνοδος των μικρότερων κομμάτων στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις δεν επιβαρύνει, αλλά αντιθέτως λειτουργεί επιβοηθητικά στην προσπάθεια που καταβάλλει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Προχωρώντας μάλιστα ένα βήμα παραπέρα, το 82,1% εκτιμά ότι η πολυφωνία στην πολιτική ζωή είναι προτιμότερη από την ύπαρξη δύο μεγάλων σχηματισμών που να καλύπτουν την Κεντροδεξιά και την Κεντροαριστερά.
Η προτίμηση των πολιτών για πολυφωνία ευνοεί, όπως φαίνεται, τις κυβερνήσεις συνεργασίας. Η πλειονότητα (43,6%) θα προτιμούσε μία συμμαχική κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ του κ. Σαμαρά, έναντι ενός αντίστοιχου εγχειρήματος υπό τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα (33,5%). Υπάρχει όμως και ένα 22,9% που δεν θα ήθελε ούτε τη μία ούτε την άλλη εκδοχή.





Αυτό που εντυπωσιάζει είναι ότι η πλειονότητα των ερωτηθέντων δεν θα υποστήριζε σε ποσοστό 58,4% (εκ του οποίου το 46% αποτελεί καθαρό «Οχι») μία πρωτοβουλία του κ. Σαμαρά για τη συγκρότηση μιας νέας ευρωπαϊκής πατριωτικής παράταξης με διεύρυνση προς το ΠαΣοΚ και τους Ανεξάρτητους Ελληνες. Ακόμη πιο απορριπτικοί (σε ποσοστό 64,3%) είναι οι πολίτες για μία κοινή κάθοδο ΠαΣοΚ, ΔΗΜΑΡ και άλλων ανεξάρτητων σχηματισμών από τον κεντροαριστερό χώρο.
Την ίδια στιγμή όμως η απήχηση του κ. Τσίπρα είναι περίπου κατά 10 μονάδες (31% σε σχέση με 22%) υψηλότερη από εκείνη του κόμματός του, ιδιαίτερα λόγω της ηλικίας του και της μη συμμετοχής του στη διαχείριση του μνημονίου. Στην πρόθεση ψήφου η αξιωματική αντιπολίτευση προηγείται με 22,6% έναντι 21,5% της ΝΔ, με τη Χρυσή Αυγή στην τρίτη θέση με 9,8%, το ΠαΣοΚ στην τέταρτη με 6,2%, ενώ ακολουθούν ΚΚΕ (5,2%), ΔΗΜΑΡ (5%) και Ανεξάρτητοι Ελληνες με μόλις 3,8%. Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με άνω του 50% στην παράσταση νίκης.

Φόβοι για χειρότερα το 2013
Παρά τις δυσκολίες, η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών σε ποσοστό 76,5% υποστηρίζει την παραμονή της Ελλάδος στο ευρώ. Αυτή είναι η φωτεινή πλευρά της έρευνας, διότι το 64% των ερωτηθέντων κρίνουν ότι το 2013 θα είναι χειρότερο για τη χώρα και το 71,7% χειρότερο για τους ίδιους προσωπικά. Το 40,9% δεν πιστεύει ότι άλλαξε κάτι ουσιαστικά με την εκταμίευση της δόσης και μόνο το 1/3 εμφανίζεται πιο αισιόδοξο.
Το 92,5% άλλωστε λέει ότι θα προβεί σε μείωση κατανάλωσης αγαθών και υπηρεσιών για να αντεπεξέλθει οικονομικά στην κρίση. Παραδέχονται δε (76,9%) ότι σε μεγάλο βαθμό αντιμετώπισαν πρόβλημα στην πληρωμή των μηνιαίων εξόδων, με σχεδόν τους μισούς να δυσκολεύονται με τις πιστωτικές κάρτες. Πάντως, το 47,8% όσων δήλωσαν ότι εργάζονται δεν θεωρούν πολύ πιθανόν να χάσουν τη δουλειά τους.
Οι περισσότεροι είναι υπέρ των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών. Το 62,5% υποστηρίζει τόσο τις αποκρατικοποιήσεις όσο και την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, ενώ ανάλογο ποσοστό θεωρεί ότι οι δημόσιες επιχειρήσεις θα λειτουργούσαν καλύτερα ως ιδιωτικές. Οσο για τη συγχώνευση φορέων του Δημοσίου, τις επιθυμεί το 86,6%, ενώ οι δύο στους τρεις (66,7%) βλέπουν θετικά το μέτρο της διαθεσιμότητας των υπαλλήλων που προσελήφθησαν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εκτός ΑΣΕΠ. Η γραφειοκρατία του Δημοσίου (77,4%) είναι το υψηλότερο εμπόδιο που πρέπει να υπερπηδηθεί για να προσελκυστούν επενδύσεις στην Ελλάδα, με το ασαφές φορολογικό πλαίσιο (72,1%) και την υψηλή φορολογία (31,8%) να συμπληρώνουν την τριάδα των λόγων που αποτρέπει τους ξένους επενδυτές να έρθουν στη χώρα μας.

Εκεί που οι πολίτες δεν έχουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση είναι στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Το 67,9% κρίνει αρνητικά και μάλλον αρνητικά την προσπάθεια που καταβάλλεται για τον σκοπό αυτό. Οσο για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που τόσες συζητήσεις έχει προκαλέσει με το «γράψε-σβήσε» στους κόλπους της κυβέρνησης, το 78% πιστεύει ότι κινείται σε λάθος κατεύθυνση ως προς τη δικαιότερη κατανομή των βαρών. Ενθαρρυντικό είναι πάντως το γεγονός ότι το 74% δηλώνει ότι θα πληρώσει κανονικά τους φόρους που του αναλογούν το 2013. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: