Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Σε νέα εποχή ("ψυχρού πολέμου") οι σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ.



Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε τον αμφιλεγόμενο νόμο που απαγορεύει στους Αμερικανούς πολίτες να υιοθετήσουν ορφανά παιδιά από τη Ρωσία και ήδη μπλοκάρονται 52 επικείμενες υιοθεσίες. Ο νόμος χαρακτηρίζεται ένα από τα πιο εχθρικά μέτρα που έχει λάβει η Μόσχα έναντι της Ουάσινγκτον μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, και αποτελεί αντίποινα για τη λεγόμενη «λίστα Μαγκνίτσκι» των ΗΠΑ με την οποία επιβάλλονται κυρώσεις στους Ρώσους που κατηγορούνται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο νέος νόμος πρόκειται να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου και θεωρείται βέβαιο ότι θα κλιμακώσει την ένταση στις σχέσεις της Μόσχας με την Ουάσινγκτον.

Πρόκειται για τη ρωσική απάντηση στη «λίστα Μαγκνίτσκι» που ενέκρινε το αμερικανικό Κογκρέσο και προβλέπει την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ και την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων Ρώσων αξιωματούχων που εμπλέκονται στο θάνατο του Ρώσου δικηγόρου Σεργκέι Μαγκνίτσκι σε φυλακή της Μόσχας το 2009 ή σε άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Παράλληλα, τιθενται εκτός νόμου ορισμένες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, ρωσικό δικαστήριο αθώωσε τον μόνο αξιωματούχο που είχε αντιμετωπίσει δίωξη για το θάνατο του Μαγκνίτσκι στη φυλακή το 2009, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.


Το δικαστήριο έκρινε ότι ο Ντμίτρι Κρατόφ, υποδιευθυντής της φυλακής όπου κρατείτο ο δικηγόρος, δεν ήταν ένοχος της κατηγορίας για αμέλεια και δεν υπήρξε ουδεμία σύνδεση ανάμεσα στις ενέργειες του Κρατόφ και το θάνατο του 37χρονου τότε Μαγκνίτσκι, ο οποίος είχε προφυλακιστεί το Νοέμβριο του 2008 αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για φοροδιαφυγή.

Ο δικηγόρος έπασχε από παγκρεατίτιδα, για την οποία δεν του χορηγήθηκε καμιά αγωγή ώσπου πέθανε ένα χρόνο αργότερα. Αξιωματούχοι του σωφρονιστικού συστήματος είπαν ότι πέθανε από ανακοπή καρδιάς. Έρευνα που είχε διεξαγάγει το συμβούλιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κρεμλίνου είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είχε ξυλοκοπηθεί βάναυσα μερικές ώρες πριν από το θάνατό του, σύμφωνα με το RIA Novosti.

Ο Μαγκνίτσκι είχε συλληφθεί αφού είχε καταγγείλει φορολογικές απάτες ύψους εκατομμυρίων δολαρίων στις οποίες εμπλέκονταν εταιρείες που συνδέονται με το Κρεμλίνο.

Μπλοκάρονται 52 επικείμενες υιοθεσίες - Αντιδρούν οι ΗΠΑ.Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν τη «βαθιά τους λύπη» για την επικύρωση του ρωσικού νόμου από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι έλαβε μια «πολιτική» απόφαση κατά της Ουάσιγκτον.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε επίσης ανησυχία σχετικά με την τύχη των υποθέσεων που έχουν ήδη ξεκινήσει για τις υιοθεσίες παιδιών από τη Ρωσία από αμερικανικές οικογένειες, σημειώνοντας ότι 60.000 ορφανά από την Ρωσία έγιναν δεκτά στις ΗΠΑ τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Η Μόσχα είχε χαρακτηρίσει άμεσα την αμερικανική νομοθεσία «μη φιλική ενέργεια» προειδοποιώντας ότι θα αντιδράσει.

Ο νόμος που επικυρώθηκε την Παρασκευή από τον πρόεδρο της Ρωσίας προβλέπει πέραν της απαγόρευσης των υιοθεσιών την κατάρτιση μιας «μαύρης λίστας» Αμερικανών, οι οποίοι είναι ανεπιθύμητοι στη Ρωσία και υπάρχουν υποψίες σε βάρος τους ότι παραβίασαν δικαιώματα Ρώσων πολιτών.

Αυτή η λίστα έχει ήδη δημιουργηθεί, αλλά δεν πρόκειται να δημοσιοποιηθεί, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Ως προς το ζήτημα των υιοθεσιών, 52 ορφανά παιδιά από τη Ρωσία για τα οποία βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία υιοθεσίας τους από Αμερικανούς θα δοθούν τελικά σε ρωσικές οικογένειες, όπως δήλωσε ο αρμόδιος αξιωματούχος του Κρεμλίνου.

«Για κάθε ένα από τα 52 παιδιά που είχαν επιλεγεί για να υιοθετηθούν στις ΗΠΑ έχει ξεκινήσει μια διαδικασία ώστε να βρεθεί μια οικογένεια για αυτά στη Ρωσία. Κανένα από αυτά τα παιδιά δεν πρέπει να υποφέρει. Οι οικογένειες θα προετοιμαστούν και θα τα δεχθούν» αναφέρει ο Πάβελ Αστάχοφ στον λογαριασμό του στο twitter.

Σύμφωνα με στοιχεία που εστάλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) από το Κρεμλίνο σχετικά με το θέμα των παιδιών, περίπου 15.000 παιδιά από τη Ρωσία έχουν υιοθετηθεί από ξένους μεταξύ 2008 και 2011, περιλαμβανομένων 5.000 και πλέον από Αμερικανούς, έναντι 33.000 παιδιών που έχουν υιοθετηθεί από Ρώσους υπηκόους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: