Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Εγκληματική η συγχώνευση των φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών.


Σκεφτείτε αν βγουν από τη μέση οι φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, με τις τεκμηριωμένες αρνητικές γνωμοδοτήσεις - ασπίδα έναντι επενδυτικών σχεδίων ακόμη και σε περιοχές απολύτου προστασίας, πόσα ξενοδοχεία θα χτιστούν στη λίμνη Παμβώτιδα και πόσα αιολικά πάρκα θα χωροθετηθούν στην Πίνδο, ως εκ τούτου η προωθούμενη συγχώνευση και κατάργηση των 29 φορέων συνιστά περιβαλλοντικό έγκλημα.

Την επισήμανση SOS διατύπωσε χθες ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων στους φορείς διαχείρισης Μ. Βάκκας στο πλαίσιο δημόσιας διαβούλευσης που οργάνωσε η Επιτροπή Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Περιβάλλοντος με θέμα τη διαχείριση των προστατευόμενων φυσικών περιοχών και τη συμμετοχή προέδρων φορέων διαχείρισης, εργαζομένων στους φορείς, εκπροσώπων περιβαλλοντικών οργανώσεων, εργαζομένων στην αρμόδια διεύθυνση του ΥΠΕΚΑ, δασολόγων κ.ά. το σύνολο των ομιλητών και σε όλους τους τόνους αναφέρθηκαν στο έργο των φορέων "που έχουν δουλέψει πάνω από τις δυνάμεις τους και τούτη την ώρα χρειάζονται υποστήριξη" καταρρίπτοντας τον κυβερνητικό ισχυρισμό περί οικονομίας κλίμακος με τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, ποιο θα είναι το όφελος από τη συγχώνευση π.χ. του φορέα διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς της Κρήτης με τον Φορέα διαχείρισης Καρπάθου - Σαρίας;
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον ορατό κίνδυνο να χαθούν ακόμη και τα μοναδικά κονδύλια ύψους 100 εκατ. ευρώ του του ΕΣΠΑ έως το 2015 με μόλις 5% εθνική συμμετοχή που προορίζονται για τις προστατευόμενες περιοχές, καθώς η κατάργηση των σημερινών Διοικητικών Συμβουλίων με έργα εν εξελίξει ή σε ανάθεση απαιτεί νέες χρονοβόρες διαδικασίες άλλα τεχνικά δελτία, προσφυγές, ακυρώσεις κ.λπ.

Κοινή συνισταμένη των παρεμβάσεων, η προχειρότητα των δρομολογούμενων καταργήσεων παρ' ότι:
* Η Επιτροπή Φύση 2000 το κεντρικό επιστημονικό γνωμοδοτικό όργανο του ΥΠΕΚΑ για τον συντονισμό, την παρακολούθηση και αξιολόγηση των πολιτικών και μέτρων προστασίας της ελληνικής βιοποικιλότητας μετά από αξιολόγηση της λειτουργίας του θεσμού των φορών έχει καταθέσεις διαφορετικές προτάσεις.
* Η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ που εποπτεύει τους φορείς, το Τμήμα Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, έχει καταθέσει εγγράφως τη διαφωνία του, όπως και η Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού Περιβαλλοντικών Δράσεων. Στη συζήτηση συμμετείχαν η πρόεδρος του Φορέα Κάρλας - Μαυροβουνίου Ι. Καγκάλου, Λίμνης Παμβώτιδας Π. Τσουμάνης, Αχέροντα Θ. Κομνηνός, Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς Π. Λυμπεράκη, Οίτης Αν. Γαλανάκη.

Από την ΕΕΚΕ ΣΥΡΙΖΑ ΥΠΕΚΑ παρεμβάσεις έκαναν οι βουλευτές Χ. Καφαντάρη, Κ. Ιγγλέση και Αφ. Θεοπεφτάτου.
Η βουλευτής Η. Διώτη στην εισαγωγική της ομιλία μεταξύ άλλων καυτηρίασε την "κοντόφθαλμη κυβερνητική λογική 'περιστολής' του δημόσιου χώρου, όσο και αν τα μέτρα αυτά δεν επιφέρουν άμεσα δημοσιονομικά οφέλη αντί της αναγκαίας συνολικής επανεξέταση του συστήματος προστασίας της φύσης με κριτήρια περιβαλλοντικά, κοινωνικά και αναπτυξιακά".
Στη συνέχεια παρουσίασε τις βασικές αρχές που προτάσσει ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ για τις προστατευόμενες περιοχές, όπως διαφύλαξη των φυσικών πόρων βάσει των υποχρεώσεων της χώρας, διαμόρφωση ενός συστήματος διαχείρισης με κατά περίπτωση κατάλληλα σχήματα και με κριτήρια οικολογικά, βιολογικά, γεωγραφικά διοικητικά και ιστορικά, επαρκής και σταθερή χρηματοδότηση που να καλύπτει τις πάγιες λειτουργικές ανάγκες των φορέων η άλλων υπηρεσιών διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών.

www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: