Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Το ποδήλατο στην Πρέβεζα. Μέσο μετακίνησης ή τρόπος ζωής;

Μέσο μετακίνησης ή τρόπος ζωής;

Το ποδήλατο έχει επιστρέψει για τα καλά στην καθημερινότητα της Πρέβεζας και το τελευταίο διάστημα με χαρά βλέπουμε να «ξεπηδούν» από πολλές γωνιές πρωτοβουλίες που έχουν να κάνουν με τη διάδοση της χρήσης του ποδηλάτου από πολίτες κάθε ηλικίας.

Critical Mass Ride σήμερα στην Πρέβεζα

Από σήμερα και για κάθε πρώτη Δευτέρα του μήνα καθιερώνεται και στην Πρέβεζα η λεγόμενη Critical Mass Ride με το ραντεβού να δίνεται στο κιόσκι της Πλατείας Ανδρούτσου.
Η γενική ιδέα του critical mass είναι μία μαζική βόλτα με ποδήλατα, ξεκινώντας από ένα προκαθορισμένο σημείο εκκίνησης κάθε μήνα, μια συγκεκριμένη μέρα. Από εκεί και πέρα, το critical mass αποτελεί μια ελεύθερη έκφραση ποδηλατών, ευπρόσδεκτα είναι και κάθε λογής αυτοκινούμενα με ανθρώπινη δύναμη οχήματα, όπου κάθε συμμετέχων έχει και την δική του ιδέα και σκοπό για αυτή την βόλτα.

podhlata
Σίγουρα ο σκοπός δεν είναι η ταχύτητα σε μια τέτοια βόλτα, αλλά κυρίως η προβολή του ποδηλάτου. Είναι μια γιορτή για το ποδήλατο στους δρόμους και δεν προσπαθεί να εναντιωθεί στα αυτοκίνητα, τα λεωφορεία ή τα υπόλοιπα οχήματα που κινούνται, απλά παίρνει το μερίδιό του στο οδόστρωμα από όπου περνάει.
«Τα ποδήλατα δεν κλείνουν την κυκλοφορία, είναι η κυκλοφορία» αναφέρει η πρόσκληση για τη σημερινή ποδηλατοβόλτα που ξεκινάει στις 7 το απόγευμα, ενώ έχει ήδη καθοριστεί το ραντεβού και για την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου στο ίδιο σημείο στις 6 το απόγευμα.

Με το ποδήλατο στη δουλειά

IMG 5923

Την ίδια στιγμή η Κίνηση φίλων ποδηλάτου Πρέβεζας συνεχίζει δυναμικά τις δράσεις της, στις οποίες εντάσσει και την καμπάνια «με το ποδήλατο στη δουλειά».

Σύμφωνα με τον κ. Σπύρο Κανιώρη είναι μια προσπάθεια προώθησης του ποδηλάτου σαν καθημερινό μέσο μετακίνησης.

Τα μέλη της κίνησης καλούνε όλους του πολίτες της Πρέβεζας να πάνε έστω μία φορά στην δουλειά τους με το ποδήλατο και ο κ. Κανιώρης εξήγησε ότι η κίνηση αυτή δημιουργεί ποδηλατική κουλτούρα στους χώρους εργασίας ενώ τα πλεονεκτήματα της χρήσης του ποδηλάτου είναι πολυάριθμα , τα βασικότερα συνοψίζονται στο ότι δεν χρειάζεται βενζίνη με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση χρημάτων και την αποφυγή ρύπανσης του περιβάλλοντος και επιπλέον βοηθάει στην καλή φυσική μας κατάσταση με τον πιο ανέξοδο τρόπο.

Ποδηλατάδα με φεγγαράδα...

feggarada

Έχουν ξεκινήσει τις βόλτες εδώ και αρκετό καιρό, ωστόσο την περασμένη Κυριακή η βόλτα που διοργάνωσαν οι φίλοι ποδηλάτου Πρέβεζας ήταν λίγο διαφορετική.

Η συνάντηση είχε καθοριστεί στις 21:30 στην πλατεία Ανδρούτσου και όσοι συμμετείχαν έπρεπε οπωσδήποτε να είναι εξοπλισμένοι με φώτα στο ποδήλατό τους, αφού αυτή η βόλτα ξεκίνησε αφού είχε πέσει για τα καλά το σκοτάδι και η πανσέληνος του Αυγούστου είχε κάνει την εμφάνισή της...

feggarada 2

Πάνω από 40...ρομαντικοί ποδηλάτες πήραν τα ποδήλατά τους και διέσχισαν σχεδόν όλη την πόλη με πρώτο σταθμό τον Παντοκράτορα, ενώ οι πιο τολμηροί συνέχισαν μέχρι το Μονολίθι όπου και έστησαν μια μικρή γιορτή στην παραλία υπό το φως της πανσελήνου.
Οι φίλοι του ποδηλάτου είναι πιστοί στο ραντεβού τους κάθε εβδομάδα και όποιος θέλει περισσότερες πληροφορίες μπορεί να επισκεφτεί το γκρουπ που έχουν δημιουργήσει στο facebook (Φίλοι ποδηλάτου Πρέβεζας )

3η ανάβαση Ζαλόγγου από τον Σ.Ο.Π.Π.
Τέλος να σημειώσουμε ότι και ο Σύλλογος Ορεινής Ποδηλασίας Πρέβεζας πραγματοποιεί ποδηλατοβόλτες στην Πρέβεζα, ενώ την ερχόμενη Κυριακή διοργανώνει την 3η ανάβαση Ζαλόγγου.

www.atpreveza.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: