Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Η συγχώνευση Φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, προκαλεί έντονες αντιδράσεις στην Ήπειρο.



























Πέντε υπάρχουν σήμερα στην  Περιφέρεια Ηπείρου.

Ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η σχεδιαζόμενη κατάργηση - συγχώνευση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών σε ολόκληρη την Ελλάδα, πέντε από τους οποίους λειτουργούν στην Ήπειρο.Από την μία, υπάρχουν άτομα που υποστηρίζουν ότι είναι ευκαιρία να γίνει ένα. ξεκαθάρισμα με τις συγχωνεύσεις, ενώ άλλοι τονίζουν ότι μια τέτοια απόφαση θα δημιουργήσει επιπρόσθετα προβλήματα, που θα είναι αδύνατον να αμβλυνθούν, εάν αλλάξει η σημερινή μορφή των Φορέων.Η περιοχή μας βέβαια χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, αφού είναι πλούσια σε δάση και νερά, ενώ ας σημειωθεί ότι το 67% του λεκανοπεδίου των Ιωαννίνων είναι ενταγμένο στο δίκτυο Natura. Οι φόβοι λοιπόν που έντονα εκφράζονται στο ενδεχόμενο κατάργησης των Φορέων - οι οποίοι κατά καιρούς αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα με χρηματοδοτήσεις, προσωπικό και άλλα - δεν είναι υπερβολικοί. Το γεγονός όμως ότι στην παρούσα φάση τα δημοσιονομικά της Ελλάδας δεν αφήνουν πολλά περιθώρια, θα πρέπει να βρεθεί η πιο κατάλληλη λύση, ώστε το απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς και σπουδαιότητας περιβάλλον της Ηπείρου να μην εγκαταλειφθεί στην τύχη του.Επόμενο είναι οι Φορείς Διαχείρισης στην περιοχή μας αντιδρούν έντονα στο ενδεχόμενο κατάργησης ή και συγχώνευσης. Ήδη στις αρχές Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί συνάντηση των Προέδρων των Φορέων με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, προκειμένου να εκφράσουν συλλογικά μια τεκμηριωμένη πρόταση στον υπουργό.

Ο Φορέας Βίκου Αώου & Πίνδου 

Χθες το Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου - Αώου και Πίνδου εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του στην σχεδιαζόμενη συγχώνευσή του με αυτόν του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων - Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου. Όπως, μεταξύ άλλων, αναφέρει σε ανακοίνωσή του «οι δύο περιοχές δεν αποτελούν φυσική γεωγραφική συνέχεια και δεν παρουσιάζουν, παρά τον ορεινό χαρακτήρα τους, συνάφεια ως προς τα προστατευταία αντικείμενα. Η κάθε μία έχει τις ιδιαιτερότητές της, απαιτεί διαρκή εμπεριστατωμένη παρακολούθηση και αποτελεσματική φύλαξη.».Το Δ.Σ. λοιπόν ζητά από την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ την ακύρωση της δρομολογούμενης συγχώνευσης των δύο Φ.Δ. και την παραμονή του Φ.Δ. Εθνικών Δρυμών Βίκου-Αώου και Πίνδου με τη σημερινή του μορφή και περιοχή αναφοράς, στην οποία περιέχονται δύο Εθνικοί Δρυμοί, έντεκα περιοχές του δικτύου Natura 2000 και ένα Γεωπάρκο. Παράλληλα καλεί τους δημάρχους των περιοχών και των δύο Εθνικών Πάρκων να τοποθετηθούν επίσημα επί του θέματος.

Οι εργαζόμενοι του Φορέα Παμβώτιδας 
Ανακοίνωση όμως χθες εξέδωσαν και οι εργαζόμενοι από έναν άλλο Φορέα, αυτόν της Λίμνης Παμβώτιδας, οι οποίοι αφού καταγράφουν τα διάφορα προγράμματα και τις δράσεις που έχει κάνει ο Φορέας τους από το 2003 μέχρι σήμερα, αναρωτιούνται με ποιο σκεπτικό το Υπουργείο Περιβάλλοντος σχεδιάζει την κατάργησή του, χωρίς προηγουμένως να έχει προηγηθεί κάποια διαβούλευση, ενώ η ανακοίνωση καταλήγει επισημαίνοντας ότι «θεωρούμε και υποστηρίζουμε ότι υπάρχει ανάγκη ουσιαστικής αναδιοργάνωσης του συστήματος διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, για την προάσπιση του φυσικού περιβάλλοντος, δεν πρέπει όμως σε καμία περίπτωση να αντιμετωπίζεται με κατάργηση των φορέων διαχείρισης».

Ο Φορέας Τζουμέρκων

«Είναι εφικτό ένα Δ.Σ. να διοικεί δυο και τρεις Φορείς Διαχείρισης;», αναρωτιέται ο Πρόεδρος του Φορέα Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου, σε σχετική ανακοίνωσή του. Ο κ. Χασάνης εκφράζοντας την αντίθεσή του στο επικείμενο σχέδιο συγχώνευσης των οργανισμών σημειώνει ότι το ΥΠΕΚΑ θα πρέπει, προτού ορίσει ένα Δ.Σ. που θα διοικεί δύο και τρεις σημερινούς Φορείς Διαχείρισης, να λάβει υπόψη εάν αυτό είναι εφικτό και αναρωτιέται «πώς ένας Πρόεδρος, ενός νέου τέτοιου Φορέα θα καταφέρει να ηγηθεί και να διοικήσει ένα τεραστίων εκτάσεων Εθνικό Πάρκο. Αναμφίβολα το θέμα κατάργησης ή συγχώνευσης των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών είναι τόσο σημαντικό που για να ληφθεί η τελική απόφαση θα πρέπει να προηγηθεί σίγουρα κάποια διαβούλευση και προπαντός να ληφθούν υπόψη όλες οι παράμετροι, ανά περιοχή.Το ότι πρέπει να γίνει ένας εξορθολογισμός δεν αντιλέγει κανείς. Το ζητούμενο είναι να γίνει με τα σωστά κριτήρια. Δηλαδή τουλάχιστον οι Φορείς που θα δημιουργηθούν να είναι για συναφείς περιοχές. Εάν λοιπόν είναι αδύνατον να λειτουργήσουν όλοι με την σημερινή μορφή, ας χωριστούν σε θεματικές κατηγορίες, π.χ. έναν χερσαίο (για τα βουνά και τα δάση) κι έναν για το υδάτινο σύστημα. Βέβαια ας μην θεωρήσει κάποιος ότι με το να υπάρχουν οι Φορείς με την οποιαδήποτε μορφή τους λύνονται και αυτόματα όλα τα προβλήματα.Όλα αυτά προϋποθέτουν συστηματική συνεργασία με τους ΟΤΑ, οι οποίοι σήμερα ίσως διανύουν την πιο δύσκολη περίοδο από ποτέ, με τεράστια οικονομικά προβλήματα και τραγικές ελλείψεις.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: