Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Τοποθέτηση του Γιώργου Ζάκα για τη «Δωδώνη» στο Π.Σ


 Πρέβεζα11 /9/2012

Οι σημερινές εξελίξεις φανερώνουν την  αδυναμία της περιφερειακής διοίκησης να χαράξει μια πολιτική με σαφείς στόχους και προσανατολισμό  (τουρισμός, κτηνοτροφία), ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο θα ενταχθούν  με στρατηγικό σχεδιασμό όλες αυτές οι δράσεις, που θα ήταν χρήσιμες για την ανάπτυξη της οικονομίας της περιοχής, ενώ ταυτόχρονα θα εξασφάλιζαν και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Αντίθετα ακολουθούνται  πρακτικές  της  απλής διαχείρισης σε μια αγορά που συνεχώς εξελίσσεται.
Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα στους Ηπειρώτες:
Γιατί μια κερδοφόρα κρατική επιχείρηση πρέπει αναγκαστικά  να περάσει σε χέρια ιδιωτών?
Αν όντως είναι επιτακτική η ανάγκη να ξεφορτωθεί το κράτος τις επιχειρήσεις που το επιβαρύνουν βάσει μιας γενικότερης συλλογιστικής  και ενός συγκριμένου μοντέλου ανάπτυξης, γιατί ξεκινά από τη «Δωδώνη», που όχι μόνο δεν κοστίζει, αλλά αντίθετα είναι οικονομικά   προσοδοφόρα και κοινωνικά χρήσιμη;
Και αν ακόμα θα πρέπει να δοθεί σε ιδιώτες για το κοινό συμφέρον –όπως το αντιλαμβάνονται αυτοί που έλαβαν τη σχετική απόφαση-γιατί αυτό δεν γίνεται κάτω από διαφανείς και αντικειμενικές διαδικασίες?

Κατά τον διαγωνισμό πώλησης
1.Ουδέποτε γνωστοποιήθηκε η ακριβής μέθοδος αξιολόγησης, που θα εφαρμοζόταν.
2.Ηταν στη διακριτική ευχέρεια της ΑΤΕ να μη δικαιολογήσει την απόρριψη κάποιου εκ των υποψηφίων.
Αλήθεια, αυτοί που ανέλαβαν να διαχειριστούν την τύχη της «Δωδώνης» γιατί θεωρούν  ότι αυτό είναι μόνο δική τους υπόθεση?
Βάσει ποιας λογικής οι Ηπειρώτες  κτηνοτρόφοι πρέπει να  έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη σε αυτούς που ανέλαβαν την πώλησή της, σαν  να είναι εξουσιοδοτημένοι να διαχειριστούν πλήρως την υπόθεση της «Δωδώνης», χωρίς να δίνουν λογαριασμό στον ηπειρώτικο λαό. Πώς αυτό μπορεί να γίνει αποδεκτό, όταν μάλιστα σε αυτές τις πρακτικές είναι αντίθετοι οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι, σύσσωμη η τοπική κοινωνία και οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι τους, όταν αυτές οι αδιαφανείς πρακτικές οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση ?...
Πολλές φορές αναρωτιόμαστε όλοι μας τι κρύβεται  πίσω από αυτόν τον παραλογισμό που επικρατεί γενικότερα, που μας φέρνει δεκαετίες πίσω και που αιτιολογείται  ως συνταγή για ένα καλύτερο αύριο. Όμως, αυτό που διαφαίνεται  είναι ένας διαρκής οικονομικός πόλεμος συμφερόντων που γίνεται σε βάρος των αδύναμων, των φτωχότερων, εκείνων που τελικά πληρώνουν το κόστος. Το ότι η Ήπειρος είναι μια από τις φτωχότερες περιοχές της Ευρώπης το γνωρίζουμε όλοι. Ας μην αποδείξουμε για άλλη μια φορά ότι είμαστε και αδύναμοι. Κανείς  Ηπειρώτης δεν μπορεί να πιστέψει ότι η διοίκηση της περιφέρειας Ηπείρου αδυνατεί να παρέμβει στις εξελίξεις. Η περιφέρεια οφείλει και πρέπει  με κατάλληλες και δυναμικές παρεμβάσεις να πρωτοστατήσει   στις εξελίξεις για  το μέλλον τις «Δωδώνης» προς όφελος και σύμφωνα με τη θέληση των ενδιαφερόμενων κτηνοτρόφων και της ηπειρώτικης κοινωνίας στο σύνολό της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: