Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Λόγω των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Η υγεία ψάχνει άμεσα γιατρειά. «Εκρηκτική» πλέον η κατάσταση στα Νοσοκομεία της Ηπείρου. Οι ασφαλισμένοι πληρώνουν την κόντρα φαρμακοποιών -ΕΟΠΥΥ.



 Την άμεση ανάγκη να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν διάλογος για την αναδιοργάνωση της δημόσιας Υγείας, με γνώμονα τα οφέλη της κοινωνίας και όχι τις περαιτέρω περικοπές πόρων, αναδεικνύουν τα τελευταία πολύ σημαντικά προβλήματα που έχουν ανακύψει στο χώρο. 

Γιατροί, νοσηλευτές, εργαζόμενοι, εκτός από τις ήδη μεγάλες περικοπές στους μισθούς τους, «πληρώνουν» τη δραστική μείωση των κονδυλίων, που έχει οδηγήσει σε τραγικές ελλείψεις υλικών στα νοσηλευτικά ιδρύματα, καθώς και σε καθυστερήσεις πληρωμών προς προμηθευτές και άλλους επαγγελματικούς κλάδους, που σχετίζονται άμεσα με την Υγεία. 
Βέβαια, το. μάρμαρο από τα προβλήματα πληρώνουν, όπως συνήθως, οι ασφαλισμένοι, οι οποίοι πλέον είναι αναγκασμένοι να καταβάλλουν τοις μετρητοίς τις επισκέψεις τους στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι από τη Δευτέρα έχουν διακόψει τη συνεργασία τους με τον Οργανισμό, ενώ καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους και για τα φάρμακά τους, αφού οι φαρμακοποιοί συνεχίζουν την επ' αόριστον διακοπή της πίστωσης στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. 

Πιο ανθρώπινη. 
Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος χθες πήρε μια. γεύση των αντιδράσεων από τους συνταξιούχους, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στο Υπουργείο και απαιτούσαν να τον δουν, για να του εκθέσουν τα προβλήματά τους, που έχουν ανακύψει από τη δυσλειτουργία στον ΕΟΠΥΥ.
Είναι βέβαιο, ότι εάν η Κυβέρνηση δεν δράσει άμεσα για την βελτίωση των συνθηκών στην Υγεία, «για να την κάνει πιο ανθρώπινη», όπως χαρακτηριστικά λένε συμπολίτες, τα προβλήματα των πολιτών θα μεγαλώσουν και το όλο σύστημα της Υγείας, που μαστίζεται τώρα από τις περικοπές κονδυλίων, θα γίνει εντελώς επισφαλές, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες γιατρών, νοσηλευτών και όλων των συναφών επαγγελματικών κλάδων. 

Στα Νοσοκομεία. 
Σοβαρά προβλήματα βεβαίως υπάρχουν και στην Ήπειρο. Μόλις προ ημερών ο «Π.Λ.» έγραφε για τις συνθήκες που επικρατούν στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας, όπου σύμφωνα με μαρτυρίες γιατρών, δεν υπάρχουν ούτε γάντια μιας χρήσεως (!), ενώ πολλά μηχανήματα, είτε είναι εκτός λειτουργίας, είτε απλώς βρίσκονται εκτός εποχής. 
Η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη και στα δυο μεγάλα Νοσοκομεία των Ιωαννίνων, το «Χατζηκώστα» και το Πανεπιστημιακό, όπου γιατροί, νοσηλευτές κ.α. εργαζόμενοι δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων. Υπενθυμίζεται, ότι χθες ο «Π.Λ.» έγραψε για την κατάληψη των γραφείων της Διοίκησης από τους εργαζομένους του «Χατζηκώστα, που πραγματοποιούν δίωρες στάσεις εργασίας, ζητώντας χρήματα για νυκτερινές υπηρεσίες και εξαιρέσιμα που τους οφείλονται από τον περασμένο Ιανουάριο. 

Επίσχεση στην Άρτα
Έκρυθμη είναι η κατάσταση στο Νοσοκομείο της Άρτας. Όπως έγινε γνωστό, οι εργαζόμενοι έστειλαν εξώδικο στο Διοικητή του Νοσοκομείου ύστερα από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποίησαν, διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών - νυχτερινών - αργιών και εξαιρέσιμων χωρίς καμία περικοπή. 
Μάλιστα, έχουν κάνει γνωστό ότι από αύριο, Πέμπτη θα ξεκινήσουν επίσχεση εργασίας. «Κατά την διάρκεια της επίσχεσης εργασίας το Νοσοκομείο θα λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας και θα εξυπηρετούνται μόνο τα επείγοντα περιστατικά», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων, τον οποίο στηρίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ Άρτας, όπως σημειώνει σε δική του χθεσινή ανακοίνωση. 

Τα στοιχεία. 
Την ίδια ώρα, ιδιαίτερη σημασία, για την πορεία της Υγείας, σε τοπικό και Πανελλαδικό επίπεδο, έχουν τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο κ. Ανδρέας Λύτρας, εργαζόμενος στο «Χατζηκώστα» και από χρόνια συνδικαλιστής. 
Όπως αναφέρει σε μακροσκελή ανακοίνωσή του, τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τα Νοσοκομεία αγγίζουν τα 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ παράλληλα από το 2009 έως το 2012 υπάρχει συνεχόμενη μείωση του προϋπολογισμού στα δημόσια Νοσοκομεία, από 2,9 δισεκ. το 2009 σε 2,2 δισεκ. ευρώ το 2012, με προοπτική περαιτέρω μείωσης στα 2 δισεκ. ευρώ το 2013 και στο 1,83 δισεκ. ευρώ το 2014. 

Μείωση κλινών.
Συγκεκριμένα για το Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» (στο οποίο ανήκει όλη η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας των Ιωαννίνων που αποτελείται από 6 Κέντρα Υγείας και 58 Περιφερειακά και Αγροτικά Ιατρεία), σημειώνει ότι οι κλίνες μειώθηκαν περίπου κατά 24% (από 460 σε 350) και το ανθρώπινο δυναμικό κατά 30,5% (από 1392 σε 964). 
«Δεν είναι μόνο η μικρή αναλογία ανά κλίνη, είναι και η έλλειψη προσωπικού σχεδόν σε όλες τις ειδικότητες, οι συνεχόμενες αποχωρήσεις, λόγω κύριας συνταξιοδότησης, με το πάγωμα των προσλήψεων το 2011 και το 2012, που έχει φέρει το Νοσοκομείο σε οριακό σημείο, στο κόκκινο» σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο κ. Λύτρας. Αναφέρει δε, ότι αΤέλος, απο τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα ο κ. Λύτρας αποδεικνύεται η αύξηση της επισκεψιμότητας στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» (ένα φαινόμενο που παρατηρείται σε όλα σχεδόν τα Νοσοκομεία της χώρας, λόγω κρίσης), με μέσο όρο για το 2011 πάνω από το 67%. Μάλιστα, ο συνολικός αριθμός των ασθενών στα Εξωτερικά Ιατρεία το 2011 ήταν 160.531 άνθρωποι. 
Ακόμη, είναι χαρακτηριστικό, ότι στο «Χατζηκώστα» το 2011 νοσηλεύτηκαν 22.406 άτομα, αριθμός σαφώς μεγαλύτερος από τους 19.584 που νοσηλεύτηκαν το 2008, προ κρίσης.
*** 
Είναι βέβαιο, λοιπόν, ότι όσο η κρίση εντείνεται, όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα καταφεύγουν στα δημόσια Νοσοκομεία. Όμως, πώς θα λειτουργήσουν αυτά, όταν τα περισσότερα στερούνται ακόμη και των βασικών υλικών και δεν έχουν χρήματα, ούτε για τα απαραίτητα; 
Κρίνεται λοιπόν επιβεβλημένο να μπει στην άκρη ο. λογιστικός τρόπος αντιμετώπισης της δημόσιας υγείας και να αρχίσει άμεσα η διαδικασία αναδιοργάνωσής της, έχοντας στο επίκεντρο τον πολίτη, ο οποίος είναι και ο μόνος που δεν φταίει από τα απανωτά προβλήματα του χώρου. 

www.proinoslogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: