Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Εκλογή Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης. Αυτό το θρόνο ποιός θα τον πάρει;; Πρέπει οι ''Άγιοι'' Παπάδες, που πάνω από όλα βάζουν τα συμφέροντα τους και τις παρέες τους, να λάβουν σοβαρά υπόψη τους ότι ο λαός της Πρέβεζας, θεωρεί άξιο διάδοχο του Μακαριστού Αγίου Μελετίου, τον Αρχιμανδρίτη Θεοδόσιο Μαρτζούχο και να αφήσουν τα παιγνίδια τους.


Οι εκλογές νέων Μητροπολιτών για την Εκκλησία μας, αποτελούν πάντα ένα ξεχωριστό γεγονός που ανεβάζει το θερμόμετρο!


Παρά τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, στη διοίκησή τους, εξαιτίας των προβλημάτων υγείας που έχουν πολλοί Αρχιερείς, η ανανέωση προχωράει, δυστυχώς, με αργούς ρυθμούς! Και τούτο διότι πάνω από το συμφέρον της Εκκλησίας και της εικόνας που εκπέμπει,μπαίνουν ιδιοτέλειες και μικροσυμφέροντα των Μητροπολιτών που έχουν το πρόβλημα και της αυλής τους που διοικεί παρασκηνιακά, ερήμην του Μητροπολίτη.

Τον προσεχή Οκτώβρη, ωστόσο, που θα συνέλθει η Ιεραρχία, στην τακτική συνεδρίασή της,θα εκλέξει τον νέο Μητροπολίτη Πρεβέζης, σε διαδοχή του Γέροντος Μελετίου.
Από καιρό και μάλιστα προ του θανάτου του Μελετίου, έχουν αρχίσει οι διεργασίες της διαδοχής!

Τρείς φέρονται, μέχρι αυτή τη στιγμή, οι υποψήφιοι για τον ιστορικό Αποστολικό θρόνο Νικοπόλεως και Πρεβέζης!

1.- Κατ´αρχήν, μία ομάδα Μητροπολιτών υπό τον Μητροπολίτη Σπάρτης Ευστάθιο,ο οποίος συνεδέετο πνευματικά με τον αείμνηστο Μελέτιο(είναι και οι δύο Μεσσήνιοι), και τον Δημητριάδος Ιγνάτιο( για άλλους λόγους), προωθούν την υποψηφιότητα του πρωτοσυγκέλου της Μητρόπολης Αρχιμ.Θεοδοσίου Μαρτζούχου.
Υπό άλλας συνθήκας,η εκλογή του π. Θεοδοσίου,θα ήταν μονόδρομος, αφού ήταν το δεξί χέρι και πνευματικό ανάστημα του Μελετίου!
Δυστυχώς,όμως, οι απρέπειες και οι νεωτερισμοί που σημειώθηκαν με τις μεταφράσεις των ιερών κειμένων, έχουν θέσει τον Θεοδόσιο τελευταίο στην κούρσα! Το μέχρι χθες πλεονέκτημά του έγινε μειονέκτημα και βαρίδιο ασήκωτο, από το οποίο θα έπρεπε να απαλλαγεί αν ήθελε να ελπίζει!
Πολλοί Αρχιερείς είναι προβληματισμένοι με την κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί και φοβούνται πως μιά προαγωγή του Θεοδοσίου, θα αποθράσυνε την κατάσταση στη Μητρόπολη και θα έπαιρνε ανεξέλεγκτες διαστάσεις !
Ήδη η περίοδος της τοποτηρητείας, του σημαντικού και σοβαρού Μητροπολίτη Αρτης Ιγνατίου αλλά και αυτά που αντιμετωπίζει από μερίδα του κλήρου της Μητρόπολης, είναι αρκετά αποκαλυπτική των προθέσεων που έχει η παλιά φρουρά και το τί μπορεί να ακολουθήσει στη συγκεκριμένη Μητρόπολη, στο ενδεχόμενο εκλογής του Θεοδοσίου!

2.- Ο Αρχιμ. Χρυσόστομος Τσιρίγκας, γραμματέας των Συνοδικών Δικαστηρίων και Προϊστάμενος του Αγίου Νικολάου Αχαρνών, ακούγεται από καιρό ως υποψήφιος για την Πρέβεζα και τούτο διότι θεωρείται ο παλαιότερος πλέον των Συνοδικών Γραμματέων!
Για την προαγωγή του, κινούνται ανομοιογενείς ομάδες της Ιερσρχίας. Για παράδειγμα ο Μητροπολίτης Τρίκκης Αλέξιος το έχει πάρει πολύ ζεστά,συνεπικουρούμενος από τον Γρεβενών Σέργιο και τον Νικαίας Αλέξιο και από την άλλη από τους συντηρητικούς Μητροπολίτες Πειραιώς Σεραφείμ και Πατρών Χρυσόστομο!
Είτε σε αυτή την εκλογή ,είτε σε μία επόμενη,ο εν λόγω κληρικός θα προαχθεί, διότι ήλθε η ώρα του που λένε... Το κακό στην περίπτωσή του έγκειται στο ότι διαδέχεται τον συντηρητικό-σε πολλά άλλα-Μελέτιο και οι κληρικοί της εν λόγω Μητρόπολης έχουν πλέον γαλουχηθεί με άλλους ρυθμούς, στους οποίους θα είναι δύσκολο να ανταποκριθεί ο εν λόγω κληρικός τουλάχιστον στην αρχή!
Μητροπόλεις όπως η Νικοπόλεως και Πρεβέζης ,που πέρασε όσα πέρασε στο παρελθόν έχει ακόμη ανοιχτές πληγές και χρειάζεται ιδιαίτερη μεταχείριση!
Και μπορεί με το κάπνισμα ενός...τσιγάρου, να πηγαίνουν πολλές φορές, τα φαρμάκια κάτω, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να διοικηθεί μία Μητρόπολη!
Αλλά ποιός να το σκεφτεί αυτό, από τους αγίους εκλέκτορες; Αυτοί ενδιαφέρονται να προωθήσουν τον εκλεκτό τους και κατά τα άλλα... γαία πυρί μιχθήτω!
Το αν η Εκκλησία περιλουσθεί στη συνέχεια μία νέα ταραχή,δεν θα ιδρώσει το αυτί κανενός! Η Εκκλησία όμως θα βγεί για μία ακόμη φορά διχασμένη και τραυματισμένη!

Ο Α ' Γραμματέας της Συνόδου και Προιστάμενος του Προφήτη Ηλία Παγκρατίου Αρχιμ. Κλήμης Κοτσομύτης, πνευματικό ανάστημα του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου,από τα χρόνια που ήταν Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας, θεωρείται επίσης υποψήφιος για την Μητρόπολη Νικοπόλεως! Ο πατήρ Κλήμης,που είναι ιδιαίτερα μορφωμένος κληρικός, βρίσκεται σε ώριμο στάδιο, τόσο στην εκκλησιαστική του διαδρομή, όσο και ηλικιακά, για να προαχθεί.. Δεδομένου άλλωστε ότι στην επετηρίδα κατέχει τη θέση του Α' Γραμματέα, από την οποία φεύγει κανείς, είτε προαγόμενος σε Αρχιγραμματέα και μετά σε Μητροπολίτη( όπως έγινε με όλους τους τελευταίους) είτε κατ´ευθείαν σε Μητροπολίτη!

Ολοι θεωρούν ότι οι πιθανότητες να γίνει Μητροπολίτης τώρα, είναι πολύ περισσότερρες,από το να μπεί σε λίστα αναμονής για να καταλάβει τη θέση του Αρχιγραμματέως,αφού ο νυν Αρχιγραμματεύς ,Επίσκοπος Διαυλείας Γαβριήλ είναι κατά πολύ νεώτερος του Α' Γραμματέως----αν και για τη θέση αυτή καιροφυλακτεί από καιρό,έτερος Κληρικός της Συνόδου, σαν έτοιμος από καιρό !
Μέχρι αυτή τη στιγμή ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, δεν έχει εκφρασθεί για την προτίμησή του για την Πρέβεζα και δεν έχει δώσει το λεγόμενο " χρίσμα ", το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο σφού βοηθάει να γύρει η πλάστιγγα,υπέρ του υποψηφίου που επιλέξει!

Ο Αρχιεπίσκοπος, ασφαλώς και ακούει τις εισηγήσεις και τις προτάσεις που του κάνουν οι άλλοι Αρχιερείς, αλλά ως δεξιός οιακοστρόφος που είναι, ο οποίος κρατάει στα στιβαρά χέρια του το πηδάλιο της Εκκλησίας, τα ζυγίζει όλα και κάποια στιγμή θα καταλήξει !!

Εκτός και αν τον πιάσει το.... αρβανίτικο πείσμα και ρίξει τέταρτο πρόσωπο στην κούρσα...! Και τότε...;;;

Ιδωμεν! Κυριακή κοντή γιορτή !

www.sotirioslogos.gr


Παρατήρηση του www.romiazirou.blogspot.com. Αυτά γράφει το www.sotirioslogos.gr. Εμείς ένα έχουμε να πούμε και να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους, γιατί θα τους πάρει και θα τους σηκώσει.

Πρέπει οι ''Άγιοι'' Παπάδες, που πάνω από όλα βάζουν τα συμφέροντα τους και τις παρέες τους, να λάβουν σοβαρά υπόψη τους ότι ο λαός της Πρέβεζας, θεωρεί άξιο διάδοχο του Μακαριστού Αγίου Μελετίου, τον Αρχιμανδρίτη Θεοδόσιο Μαρτζούχο και να αφήσουν τα παιγνίδια τους. Δεν αποφασίζουν για προσωπικά ζητήματα τους και ούτε διαχειρίζονται την περιουσία τους και την περιουσία των πατεράδων τους και των συγγενών τους. Η Πρέβεζα θέλει νέο Μητροπολίτη τον Θεοδόσιο Μαρτζούχο, άξιο και ικανό και συνοδοιπόρο για 30 χρόνια του Αγίου Μελετίου, που έχει δόσει εξετάσεις και μάλιστα πετυχημένες και εν τοις πράγμασι στον Πρέβεζάνικο λαό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: