Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Μια αληθινή ανθρώπινη ιστορία: ..."Ψυχή βαθιά" !!

Βασίλης Καπερώνης
Λάβαμε με e-mail, το παρακάτω κείμενο, το οποίο στην αρχή για να είμαστε ειλικρινείς δεν θέλαμε για ειδικούς λόγους να το αναρτήσουμε. Όμως στην συνέχεια και κάτω από ώριμες σκέψεις, όχι μόνο αποφασίσαμε την ανάρτησή του, αλλά και προκαλούμε τους αναγνώστες μας να το διαβάσουν... 

Το κείμενο

"ΓΡΑΜΜΟΣ 1949. Ο εμφύλιος βαίνει προς το τέλος του. Τμήματα του Εθνικού Στρατού έχουν εγκλωβίσει στις κορυφές του, τα τελευταία υπολείμματα του Δημοκρατικού Στρατού ο οποίος μη έχοντας απόθεμα εφεδρειών, καταφεύγει στην βίαιη πλέον στρατολόγηση παιδιών-μαθητών σχολείων ηλικίας 14-16 χρονών, αγόρια και κορίτσια.

Τα παιδιά αυτά αφού τα ντύνει και τα εξοπλίζει τα μεταφέρει στο μέτωπο του Γράμμου παίζοντας το τελευταίο του χαρτί . Η στρατολόγηση γίνονταν κυρίως σε πόλεις και χωριά της ΗΠΕΙΡΟΥ και της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. Έτσι θέλοντας και μη αυτά τα παιδιά βρεθήκαν στην πρώτη γραμμή χωρίς να ξέρουν γιατί πολεμούσαν και γιατί έπρεπε να πεθάνουν

Σε μια επιχείρηση εκκαθάρισης μια Διμοιρία του Λόχου Ορεινών Καταδρομών συλλαμβάνει δυο παιδιά ηλικίας 14-15 ετών τα οποία όπως προέκυψε είχαν στρατολογήσει από την ΝΑΟΥΣΑ.

Ένας μόνιμος λοχίας της ίδιας Διμοιρίας σε κατάσταση αμόκ αρπάζει τα παιδιά και απομακρύνοντας τα λίγο, σηκώνει το όπλο του να τα εκτελέσει επί τόπου. Ο λόγος. Την προηγουμένη μέρα είχε σκοτωθεί σε ανταλλαγή πυρών ο αδελφός του. Έτσι σκοτώνοντας τα, νόμιζε ότι θα έπαιρνε το αίμα του αδελφού του πίσω.

Την ίδια στιγμή πέφτει επάνω του ένας 24χρονος έφεδρος λοχίας [στρατεύσιμος] του ιδίου λόχου να τον εμποδίσει να προβεί στην εκτέλεση των παιδιών. Μπαίνει ανάμεσα σ αυτόν και τα παιδιά

Εκείνος σε έξαλλη κατάσταση τον διατάσσει να απομακρυνθεί .Αυτός αρνείται. Θέλει να σώσει τα παιδιά. Τον απειλεί ότι θα εκτελέσει και αυτόν επί τόπου για παραβίαση στρατιωτικής εντολής[ανυπακοή]που εν καιρώ πολέμου ισοδυναμεί με θάνατο. Όμως ο λοχίας που επενέβη με κίνδυνο της ζωής του δεν πτοείται ,και του αρπάζει το όπλο.

Οι άνδρες της διμοιρίας παίρνουν τα παιδιά και τα φυγαδεύουν. Είχαν σωθεί. Αλλόφρων ο λοχίας απειλεί τον ομοιόβαθμο του με στρατοδικείο. αυτός όμως δεν φοβάται .Είχε αποτρέψει την εκτέλεσή τους.

Τα παιδιά τρεμάμενα τα μεταφέρουν στην έδρα της μονάδας. Εκεί διαπιστώνονται τα στοιχειά τους και ειδοποιούν τους γονείς των να έλθουν να τα πάρουν. Πράγματι μετά από δυο -τρεις ημέρες έρχονται οι γονείς των και παίρνουν τα παιδιά.

Μαθαίνουν τι ακριβώς έγινε και ζητούν να δουν τον λοχία που τα έσωσε από βέβαιο θάνατο .Μόλις τον αντικρίζουν πέφτουν στα πόδια του και τον φιλούν ασταμάτητα ευγνωμονώντας τον .Αυτός μετριόφρων τους είπε ότι δεν έκανε τίποτα άλλο από αυτό που τον πρόσταξε η συνείδηση του .

Ο παρ ολίγον όμως εκτελεστής μόνιμος λοχίας δεν το άφησε έτσι, και έκανε αναφορά για να παραπέμψει το λοχία στο έκτακτο στρατοδικείο για ανυπακοή εν καιρώ πολέμου κατηγορώντας τον ότι είναι κρυπτοκομουνιστής Όταν όμως η αναφορά έφτασε στα ανώτερα κλιμάκια εκεί διαπίστωσαν ότι είχαν να κάνουν με έναν ΗΡΩΑ.

Εθελοντής [16ετης]-απίστευτο;- της 21ηςΜοιρας αυτ/των του Αλβανικού Μετώπου που κατόπιν κατετάγη στις αντάρτικες ομάδες του ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ Ν. ΖΕΡΒΑ .Αιχμάλωτο των Γερμανών που έφτασε στο εκτελεστικό απόσπασμα και απέδρασε από αυτούς. Με έναν στρατιώτη που είχε λάβει μέρος σε σφοδρές μάχες εναντίον των Γερμανών και Ιταλών όπου και τραυματίστηκε [ Μάχη της Πρεβέζης].αλλά και εναντίον του ΕΛΑΣ

Τιμημένος με Αριστείο Ανδρείας και πολλά μετάλλια. Έτσι, μόνο για κομμουνιστή δεν μπορούσαν να τον κατηγορήσουν ότι ήταν, και το θέμα έληξε, ενώ αντίθετα τιμωρήθηκε ο λοχίας που προκάλεσε το συμβάν.

.Ο 24χρονος αυτός έφεδρος λοχίας του Λόχου Ορεινών Καταδρομών δεν ήταν άλλος από τον ΒΑΣΙΛΕΙΟ Γ. ΚΑΠΕΡΩΝΗ από τις ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ -τον πατέρα μου- τον οποίο οι χωριανοί του μετέπειτα τον τίμησαν με το αξίωμα του Προέδρου της Κοινότητας προσφέροντας για μια 25ετία από τη θέση αυτή, τεράστιο έργο στον τόπο του. Έφυγε από τη ζωή το 2006. 

Ήταν ένας άνθρωπος απαράμιλλου θάρρους, με ήθος, μεγαλοψυχία και μετριοφροσύνη Ένας Άνθρωπος που σε κάποια άλλη στιγμή πάλι, έδωσε εθελοντικά αίμα μπράτσο με μπράτσο για να σωθεί ένας αντάρτης του ΕΛΑΣ από την Λευκάδα ονόματι ΑΣΠΡΟΓΕΡΑΚΑΣ που τον είχαν συλλάβει τραυματία. Κι ας πολεμούσαν πριν λίγο μεταξύ των. Ήταν μια ΨΥΧΗ ξεχωριστού ανθρώπου -

Τα παραπάνω δείχνουν πόσο τραγικός και σκληρός ήταν ο εμφύλιος, και πόσες άγνωστες ιστορίες κρύβει. Άλλωστε, παρόμοια περιστατικά αναδεικνύονται και στην ταινία του ΠΑΝΤΕΛΗ ΒΟΥΛΓΑΡΗ.<<ΨΥΧΗ ΒΑΘΙΑ >>.

ΧΡΗΣΤΟΣ Β. ΚΑΠΕΡΩΝΗΣ ΠΗΓΕΣ- ΑΡΤΑΣ

www.aetostz.blopgspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: