Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Πολιτικές σκοπιμότητες άφησαν εκτός, την πρόταση των Ενώσεων για τη «Δωδώνη».

dodonh ergostasio


Χωρίς επίσημη ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών άφησε εκτός συνέχειας τη συνεργασία ΕΑΣ Ηπείρου και ΒΙΚΟΣ Α.Ε.

Αλλαγή σκηνικού μέσα σε λίγες μόλις μέρες έχουμε στο θέμα του διαγωνισμού για την πώληση των μετοχών που κατέχει η ΑΤΕ στη γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη». Μετά τα θετικά μηνύματα που προέκυψαν από την συμφωνία των Ενώσεων και της ΒΙΚΟΣ Α.Ε. ήρθαν τα αρνητικά με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών που αφήνει εκτός συνέχειας του διαγωνισμού την πρόταση αυτή, έστω κι αν επίσημα δεν υπάρχουν ανακοινώσεις.
Όπως φαίνεται οι πολιτικές σκοπιμότητες δεν επέτρεψαν στην προσπάθεια που έκαναν οι Ενώσεις να παραμείνει Ηπειρωτική η γαλακτοβιομηχανία να ευοδωθεί, προκρίνοντας άλλες προτάσεις ως πιο συμφέρουσες.
Έτσι μέσα στις επόμενες είκοσι ημέρες αναμένεται να πέσουν οι τίτλοι τέλους στο σήριαλ της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνης και μαζί στη μορφή της βιομηχανίας όπως την γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, όπως δηλαδή στήθηκε και διακρίθηκε σε διεθνές επίπεδο. Όπως προκύπτει από τις επίσημες ανακοινώσεις του Υπουργείου η διαδικασία μεταβίβασης ολοκληρώνεται, χωρίς σε αυτή να μετέχουν πλέον οι Ενώσεις και ο στρατηγικός τους εταίρος ΒΙΚΟΣ Α.Ε.
Μετά την εξέλιξη αυτή βέβαια οι Ενώσεις εκφράζουν την έντονη αντίδρασή τους, αφού η προσφορά τους δεν πέρασε στην επόμενη φάση για λόγους που ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστοί και προειδοποιούν με αγωγές, ενώ πληθαίνουν τα ερωτηματικά για τον τρόπο επιλογής των εταιριών που συνεχίζουν από βουλευτές της Ηπείρου που καταδικάζουν την εξέλιξη αυτή.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου
Σύμφωνα με όσα αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, την Παρασκευή ολοκληρώθηκε η διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών που κατατέθηκαν από ελληνικές και ξένες εταιρείες για τη «Δωδώνη» ΑΕ και ξεκινά το δεύτερο στάδιο της διαδικασίας, που περιλαμβάνει την αξιολόγηση των τριών εταιρειών που πέρασαν στην επόμενη φάση.
Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι «το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και τον προγραμματισμό της, προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων».
Όλα δείχνουν πως οι τρεις εταιρείες που απέκτησαν το προβάδισμα είναι η εταιρεία Simos Foods, η εταιρεία ΟΛΥΜΠΟΣ ΤΥΡΑΣ και η εταιρεία Lactalis. Τη μεγαλύτερη προσφορά για την εξαγορά της εταιρίας Δωδώνη κατέβαλλε εταιρία ρωσικών συμφερόντων. Με βάση τις πρώτες πληροφορίες το τίμημα που καταβλήθηκε κυμάνθηκε μεταξύ 18 και 22 εκατ. ευρώ.
Από τους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους εκφράζονται ενστάσεις, ενώ το Υπουργείο Οικονομικών έχει αποφασίσει να ολοκληρώσει με σύντομες διαδικασίες την πώληση της εταιρείας. Η ανακοίνωση του Υπουργείου έχει ως εξής:
«Το Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και τον προγραμματισμό της, προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
Σήμερα (σ.σ. Παρασκευή) ολοκληρώθηκε η διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών που κατατέθηκαν από ελληνικές και ξένες εταιρίες για τη ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ και ξεκινά το δεύτερο στάδιο της διαδικασίας που περιλαμβάνει την αξιολόγηση των τριών εταιριών που πέρασαν στην επόμενη φάση.
Η σχετική διαδικασία και η μεταβίβαση της εταιρίας, που θα ολοκληρωθεί με την τελική υπογραφή, αναμένεται εντός των επόμενων 20 ημερών».

Ακόμα περιμένουν επίσημη ενημέρωση οι ΕΑΣ
Για αδιαφανείς διαδικασίες και μεροληπτική μεταχείριση κάνουν λόγο οι Ενώσεις με αφορμή την άρνηση της γραπτής ενημέρωσής τους από το υπουργείο Οικονομικών για την απόρριψη της πρότασής τους.
Όπως σημειώνουν με ανακοίνωσή τους «Παρά το γεγονός της ανακοίνωσης από το Υπουργείο Οικονομικών την Παρασκευή 31.08.2012 το βράδυ, της πρόκρισης τριών εταιρειών για τη συνέχιση της διαδικασίας αποκρατικοποίησης του 67,7% των μετοχών της ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ και την προφορική ενημέρωση προς την ΕΑΣ Ιωαννίνων, για τον αποκλεισμό της πρότασης των Ενώσεων για την εξαγορά των μετοχών της εταιρείας σε συνεργασία με στρατηγικό επενδυτή, μέχρι σήμερα παρότι έχει παρέλθει διάστημα τεσσάρων ημερών και παρά τις συνεχείς οχλήσεις μας και τις αντίστοιχες διαβεβαιώσεις για την ενημέρωσή μας σχετικά με την αιτιολόγηση της απόφασης για τον αποκλεισμό μας, ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ να το κάνουν γραπτώς, επιβεβαιώνοντας έτσι, τους, από καιρό τώρα, φόβους μας, για αδιαφανείς διαδικασίες και για μεροληπτική μεταχείριση υποψηφίων αγοραστών.
Παρά την παραπάνω τακτική, οι Ενώσεις θα συνεχίσουν μέχρι τέλος τον αγώνα με όλα τα νόμιμα μέσα».
Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιωαννίνων, Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης με δηλώσεις του χαρακτήρισε ως κεραυνό εν αιθρία την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως τα σενάρια που κυκλοφόρησαν περί εκπρόθεσμης κατάθεσης της εγγυητικής επιστολής είναι αναληθή.
«Οι βαθμολογητές δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους. Αυτό είναι σίγουρο. Εμείς περιμένουμε την επίσημη ανακοίνωση ότι βγήκαμε εκτός και θα αντιδράσουμε με όλα τα νόμιμα μέσα γιατί πιστεύουμε πως η δίκη μας πρόταση είχε όλα τα χαρακτηριστικά που ζητά ο διαγωνισμός σε αντίθεση με αυτές που προτιμήθηκαν», είπε.
Στους κόλπους της ΕΑΣ ακόμα προσπαθούν να καταλάβουν τι έγινε και η πρότασή τους έμεινε έξω από τη συνέχεια του διαγωνισμού.
Μία εικασία είναι πως η εύρεση του στρατηγικού επενδυτή τελικά ενόχλησε και έτσι χωρίς εξηγήσεις η πρόταση απορρίφθηκε, τη στιγμή που πέρασαν αυτές εταιριών που χρωστούν στη «Δωδώνη» 15 εκ. ευρώ ή έχουν δικαστικές διαμάχες με την Ελλάδα για την φέτα.
Όλα αυτά συνηγορούν στο ότι οι αποφάσεις πάρθηκαν με γνώμονα τις πολιτικές σκοπιμότητες και την εξυπηρέτηση συμφερόντων, κάτι που όμως δεν πρέπει και δεν γίνεται αποδεκτό σε έναν διεθνή διαγωνισμό.

Άρχισαν τα εξώδικα
Η διαδικασία βέβαια μπορεί να εμπλακεί και μάλιστα σοβαρά, μετά και το εξώδικο το οποίο κατατέθηκε από τον όμιλο Όλυμπος του κ. Σαράντη και σίγουρα το παρασκήνιο που θα συνεχίσει να διαδραματίζεται μέχρι και την τελευταία στιγμή θα είναι έντονο.
Ο Όμιλος Σαραντή με εξώδικη δήλωση προς τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και τον Υπουργό Οικονομικών, η οποία φέρει ημερομηνία την 30η Αυγούστου, κάνει λόγω για «απροκάλυπτη νόθευση του Διαγωνισμού» υπέρ άλλης εταιρείας, για μονομερείς και αυθαίρετους όρους που εκ των υστέρων τέθηκαν από τον πωλητή, αλλά και για τη χρήση μαθηματικού τύπου προσδιορισμού και αξιολόγησης των προσφορών, ο οποίος είναι σε κάθε περίπτωση αυθαίρετος, φωτογραφικός και δεν στηρίζεται σε καμία επιστημονική μέθοδο ή θεωρία, ειδικά ως προς τα μεγέθη και τους δείκτες που λαμβάνει ως βάση.
Μάλιστα στο εξώδικο τονίζεται ότι όλη αυτή η εκ των υστέρων μεθόδευση και αλλαγή των όρων του διαγωνισμού έγινε για να εμφανιστεί συμφερότερη, προσφορά κατά 3εκ. ευρώ μικρότερη της προσφεύγουσας, δηλαδή προσφορά 25 εκ. ευρώ, αντί για 28 εκ.
Η εταιρεία, με το εξώδικό της δίνει και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία... όπως ας πούμε ότι μετά την πώληση του «υγιούς» τμήματος της ΑΤΕ στην Πειραιώς της ζητήθηκε να ανεβάσει το επιτόκιο το οποίο προσέφερε στις δόσεις για την καταβολή του τιμήματος από 3% σε 7%!
Τέλος καλεί το Διοικητή της ΤτΕ και τον Υπουργό Οικονομικών «επειδή μέτοχος της υπό εκκαθάρισης ΑΤΕ είναι το Ελληνικό Δημόσιο και συνεπώς υπάρχει δημόσιο συμφέρον να εισπράξει αυτό το μεγαλύτερο δυνατό τίμημα (!),[...] να διαφυλάξουν τη νομιμότητα και τη διαφάνεια του εν λόγω διαγωνισμού μη επιτρέποντας χειρισμούς που μπορούν να δημιουργήσουν στρεβλώσεις στην επιλογή του επενδυτή πλήττοντας έτσι το Δημόσιο Συμφέρον...»

Μ. Κασσής: «Προμελετημένο έγκλημα»
Οι εξελίξεις αυτές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του βουλευτή Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Κασσή ο οποίος καταγγέλλει διαδικασίες προμελετημένου εγκλήματος καλώντας όλη την Ήπειρο να αντιδράσει ενιαία και συλλογικά.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Κασσή έχουν ως εξής:
«Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την απόφαση αποκλεισμού των ΕΑΣ της Ηπείρου και του στρατηγικού επενδυτή από τη διαδικασία πώλησης του ποσοστού της ΑΤΕ στη ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.. Μια απόφαση ανεξήγητη και προκλητική. Τη στιγμή που όλοι οι τοπικοί φορείς και όχι μόνο, χαιρέτησαν και ανακουφίστηκαν από την πρόταση αυτή, κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να συνεχίσουν τις προκλητικές διαδικασίες ενός «προμελετημένου εγκλήματος».
Ποιος μπορεί να αποκλείει τους ιδρυτές της ΔΩΔΩΝΗΣ χωρίς να εξετάζει την ουσία της πρότασής τους και ταυτόχρονα να εγκρίνει υποψηφιότητες οφειλετών της; Ποιος μπορεί έτσι απλά να αγνοεί την Ηπειρώτικη Κοινωνία και τις παραγωγικές τάξεις; Μήπως η πρόταση των ΕΑΣ και του ιδιώτη επενδυτή «χάλασε τη σούπα» και πρέπει να «φύγει από τη μέση»; Κάποιοι, μέσα στη σημερινή πρωτόγνωρη κρίση, νομίζουν πως μπορούν να κινούνται με λογικές του χτες που μας έφεραν εδώ. H υπόθεση αυτή δεν τελειώνει εδώ. Τα σχέδια όσων, εδώ και καιρό θέλουν να βγάλουν από τη μέση τη ΔΩΔΩΝΗ, δε θα περάσουν. Η Ήπειρος θα αντιδράσει ενιαία και συλλογικά γιατί η ΔΩΔΩΝΗ είναι σημαντικό τμήμα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της περιοχής.
Είναι ώρα ευθύνης για όλους. Στην κρίση πρέπει να απαντήσουμε με ενίσχυση και όχι αποδυνάμωση του παραγωγικού ιστού».

Εμπιστεύεται τη διαδικασία η Άννα Ασημακοπούλου
Δηλώσεις που απέχουν από αυτές που έκανε όταν ανακοινώθηκε ο... γάμος των Ενώσεων με την ΒΙΚΟΣ Α.Ε. έκανε χθες η βουλευτής της Ν.Δ., Άννα Ασημακοπούλου.
Είπε δηλαδή πως εμπιστεύεται απόλυτα τη διαφάνεια της διαδικασίας τονίζοντας ότι αυτό που προέχει είναι να ολοκληρωθεί σύντομα η διαδικασία πώλησης της εταιρίας με κριτήριο όμως την διασφάλιση της παραμονής της παραγωγικής δραστηριότητας στην Ήπειρο αλλά και των εργαζομένων στη βιομηχανία.
Ερωτούμενη δε αν οι εξελίξεις μπορούν να ικανοποιήσουν τους δύο αυτούς όρους που ίδια έθεσε, είπε: «όλοι επιζητούν πολιτική λύση. Και αυτό είναι πολιτικό ζητούμενο».
Ακύρωση του διαγωνισμού ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ
Την ακύρωση της εξευτελιστικής, όπως την χαρακτηρίζουν, διαδικασίας πώλησης της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» ζητούν με κοινή τους δήλωση οι 3 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Ήπειρο.
Ο Χρήστος Μαντάς, η Όλγα Γεροβασίλη και ο Κώστας Μπάρκας αναφέρουν τα εξής:
«Οι τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ αποκαλύπτουν ότι οι επανειλημμένες διαβεβαιώσεις του μνημονιακού πολιτικού κατεστημένου ότι η ΔΩΔΩΝΗ ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ υπήρξαν ψεύτικες και παραπλανητικές. Η τρικομματική μνημονιακή συγκυβέρνηση υπό τον κ. Σαμαρά επιχειρεί την τελική υλοποίηση ενός σχεδίου εξευτελιστικών πωλήσεων της περιουσίας του Ελληνικού λαού στο ιδιωτικό κεφάλαιο με προσχηματικά επιχειρήματα περί βιωσιμότητας, ανταγωνιστικότητας κ.λ.π. Εμείς έχουμε ένα και μοναδικό δρόμο: Να αγωνισθούμε για να ακυρώσουμε αυτή την εξευτελιστική διαδικασία και να παλέψουμε για να περάσει η ΔΩΔΩΝΗ στους φυσικούς της ιδιοκτήτες με την ταυτόχρονη αποφασιστική στήριξη της κτηνοτροφίας. Η γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ μπορεί και μέσα από την ανάλογη αναδιοργάνωσή της σε όλα τα επίπεδα, σε συνθήκες διαφάνειας και κοινωνικού ελέγχου, βασισμένη σε ένα συνεταιριστικό αυτοδιαχειριστικό μοντέλο, να αναπτυχθεί και να παίξει κεντρικό ρόλο στη στήριξη της περιοχής αλλά και στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Τα σχέδια για την απαξίωσή της και την πώλησή της με όποιο μανδύα και αν επενδυθούν δεν θα περάσουν.
Σε κάθε περίπτωση θα υπερασπιστούμε το εισόδημα των κτηνοτρόφων της Ηπείρου, τα δικαιώματα των εργαζομένων, τη ζώνη γάλακτος για τη διασφάλιση των παραγωγών, τις τιμές γάλακτος που θα ανταποκρίνονται στην παράδοση της Δωδώνης και πάνω από όλα τον κοινωνικό της ρόλο και χαρακτήρα».

Ανακοίνωση του ΕΚΙ
Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ν. Ιωαννίνων για μια ακόμη φορά παίρνοντας απόφαση νια την εταιρεία ΔΩΔΩΝΗ έχοντας σταθερή τη θέση δηλώνει κατηγορηματικά: «Ότι είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων, των κτηνοτρόφων και όλης της τοπικής κοινωνίας και με οποιασδήποτε μορφής αγώνα ενάντια στην πώληση της Δωδώνης. Η Δωδώνη ανήκει στους εργαζόμενους, τους παραγωγούς και όλο τον ηπειρωτικό λαό. Ο αγώνας μας θα είναι διαρκής προς την κατεύθυνση αυτή έως ότου έχουμε θετικά αποτελέσματα.
Ευχαριστήριο προς τη Δωδώνη Α. Ε.
Η Διεύθυνση του ΕΚΑΒ 7ης Περιφέρειας αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει ολόψυχα το Διοικητικό Συμβούλιο και τους παραγωγικούς συντελεστές της ΔΩΔΩΝΗΣ Α.Ε. για τη χορηγία μοτοσικλέτας επειγόντων περιστατικών, γεγονός που αποδεικνύει έμπρακτα την αναγνώριση που τυγχάνει το κοινωνικό έργο του Ε.Κ.Α.Β. από μια γαλακτοβιομηχανία που συγκαταλέγεται στις πιο ιστορικές επιχειρήσεις της Ηπείρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: