Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Διαφωνία για το μέλλον της "Δωδώνη" στο περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου.


Οι διαφορετικές γνώμες για την καλύτερη λύση στο θέμα της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνης» κυριάρχησαν για μία ακόμα φορά στο Περιφερειακό Συμβούλιο έστω κι αν βρισκόμαστε μόλις λίγες μέρες πριν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός.Οι δύο μεγαλύτερες παρατάξεις εξέφρασαν με έντονο τρόπο την διαφωνία τους με τον αποκλεισμό της πρότασης των Ενώσεων από τη συνέχεια του διαγωνισμού κάνοντας λόγο για αδιαφανείς διαδικασίες αλλά δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε κοινή απόφαση, ενώ αντίθετη άποψη είχαν οι υπόλοιπες παρατάξεις που ζήτησαν την ακύρωση του διαγωνισμού και την μεταβίβαση των μετοχών στους κτηνοτρόφους.Οι τελευταίοι μάλιστα προχωρούν στη σύσταση ενός Πανηπειρωτικού πρωτοβάθμιου συνεταιρισμού μέσω του οποίου διεκδικούν τις μετοχές στην ονομαστική τους αξία.Όλα αυτά βέβαια ενώ απομένει ελάχιστος χρόνος μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας, μιας και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην πρώτη της αποκρατικοποίηση.

Η απόφαση
Αναλυτικά τα πέντε σημεία της απόφασης που πάρθηκε έχει ως εξής:
1ον: Εκφράζουμε τον έντονο προβληματισμό μας για τον εν εξελίξει διαγωνισμό, ο οποίος πρέπει να επανεξεταστεί σε νέα βάση, προκειμένου να κριθεί αν είναι προς το συμφέρον της επιχείρησης να συνεχιστεί.
2ον Στην περίπτωση που ο διαγωνισμός δεν κηρυχθεί άγονος και προχωρήσει, τότε θεωρούμε ως απαράβατο όρο τη διασφάλιση του Ηπειρωτικού χαρακτήρα της «ΔΩΔΩΝΗΣ Α.Ε.», με καλύτερη επιλογή την πρόταση που έχουν καταθέσει η ΒΙΚΟΣ Α.Ε. με τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών.
3ον: Μας βρίσκει καθολικά αντίθετους το ενδεχόμενο να μεταβιβαστεί η «ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.» στην εταιρεία SIMOS FOODS, η οποία έχει σημαντικές οφειλές προς αυτήν, καθώς και στην Lactalis, η οποία έχει ασκήσει ένδικα μέσα κατά της αναγνώρισης της φέτας ως προϊόν Π.Ο.Π.
4ον : Να υπάρξουν δεσμευτικοί όροι προς την εταιρία που θα επιλεγεί, ούτως ώστε:
Α) Να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας
Β) Να συνεχιστεί το υφιστάμενο πλαίσιο συνεργασίας με τους παραγωγούς
Γ) Να δεσμευτεί η νέα ιδιοκτήτρια για τη δημιουργία σε ετήσια βάση τουλάχιστον δέκα σύγχρονων μονάδων κτηνοτροφίας, με αντίστοιχο αριθμό νέων κτηνοτρόφων.
Δ) Να προωθηθούν προγράμματα γεννητικής για τη βελτίωση των ζώων και
Ε) Να πραγματοποιούνται προγράμματα κατάρτισης των κτηνοτρόφων.
5ο: Τέλος, καλούμε τη διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας να εξασφαλίσει τα απαιτούμενα χρήματα, προκειμένου να εξοφλήσει τους εισκομιστές γάλακτος που παραμένουν απλήρωτοι επί δύο και πλέον μήνες, ειδικά από αυτούς που είναι πελάτες της, και οφείλουν μεγάλα ποσά, αλλά παράλληλα συμμετέχουν στην διαγωνιστική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Να μείνει Ηπειρωτική
Ο Περιφερειάρχης στην αρχική του τοποθέτηση βρήκε μια ακόμα ευκαιρία να επιτεθεί στις Ενώσεις λέγοντας πως η άρνησή τους να δημιουργηθεί μια εταιρία λαϊκής βάσης ήταν αυτή που οδήγησε σήμερα την κατάσταση εδώ.Από την άλλη μεριά τόνισε πως η Περιφέρεια Ηπείρου πρέπει να ζητήσει να δοθούν πειστικές απαντήσεις για την απόρριψη της πρότασης των Ενώσεων σε συνεργασία με την εταιρία ΒΙΚΟΣ Α.Ε., ενώ απάντησε και στο δημοσίευμα του «Βήματος» που ούτε λίγο ούτε πολύ τον ενέπλεκε στην υπόθεση, εμφανίζοντάς τον υπέρμαχο της πρότασης του ομίλου Σαράντη λόγω της βλάχικης καταγωγής και των δύο.«Κάποιοι προσπάθησαν να με εμπλέξουν αποκαλώντας με επίδοξο αρχηγό των βλαχοφώνων, όμως τους απαντώ πως μόνο σε μια άλλη ζωή θα είχα τέτοιες βλέψεις», είπε.Δήλωσε δε υπέρμαχος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και προσπάθησε να αποδομήσει τις λύσεις που ακούστηκαν για παραμονή της «Δωδώνης» το υπάρχον καθεστώς αλλά και μεταβίβαση των μετοχών στους κτηνοτρόφους, προκρίνοντας η εταιρία να περάσει στα χέρια της ΒΙΚΟΣ Α.Ε. ή σε διαφορετική περίπτωση στον όμιλο ΤΥΡΑΣ με τη δέσμευση να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και να συνεχιστεί το υφιστάμενο πλαίσιο συνεργασίας με τους παραγωγούς.Από την άλλη η παράταξη ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ πρότεινε την μεταβίβαση του πακέτου μετοχών της ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε. στις ΕΑΣ στη λογιστική τους αξία (21,3 εκατομμύρια ευρώ), ενέργεια η οποία είναι και σύμφωνη με το άρθρο 8 του Καταστατικού της ΔΩΔΩΝΗ, μετά την αποχώρηση της ΑΤΕ., ενώ αν αυτή η πρόταση δε γίνει αποδεκτή προτείνουμε την επανάληψη του διαγωνισμού με προκαθορισμένη και ευρέως δημοσιευμένη μεθοδολογία αξιολόγησης, στην οποία θα περιλαμβάνονται πέραν των οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων και κριτήρια που θα εκτιμώνται με υψηλό συντελεστή, όπως η συνεργασία του υποψήφιου αγοραστή με τις Ενώσεις - μετόχους, η διασφάλιση των εργαζομένων, των παραγωγών και του υφιστάμενου καθεστώτος συνεργασίας με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Βασική προϋπόθεση σε αυτή την περίπτωση είναι η άμεση αντικατάσταση των υφιστάμενων αξιολογητών.

Οι θέσεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης
Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κώστας Κωτσαντής χαρακτήρισε συνυπεύθυνες τις δύο μεγαλύτερες παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου για την ιδιωτικοποίηση της «Δωδώνης», αποδίδοντας ευθύνες και στις μικρότερες, πλην της δικιάς του. Πρότασή του η δημιουργία μετώπου ενάντια στο ξεπούλημα για να σταματήσει σήμερα ο διαγωνισμός.Ο Γιάννης Παπαδημητρίου τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει να υπάρχει ένα αυτοδιαχειριστικό σχήμα για τη «Δωδώνη», λέγοντας ότι το πλαίσιο του κόμματος για το αύριο της βιομηχανίας προβλέπει την ακύρωση του διαγωνισμού, τη δημιουργία συνεταιριστικού σχήματος από όλους τους παραγωγούς της Ηπείρου και μεταβίβαση σε αυτό του 67,7% των μετοχών στην ονομαστική αξία καθώς και κρατική υποστήριξη στο εγχείρημα αυτό.Μια πρόταση πολύ κοντά σε αυτή που κατέθεσαν και οι κτηνοτρόφοι.Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Νίκος Ζήκος ο οποίος τάχθηκε υπέρ τις ακύρωσης του διαγωνισμού και της μεταβίβασης των μετοχών στο νέο πανηπειρωτικό πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό.

Στημένο διαγωνισμό καταγγέλλουν οι ΕΑΣ
Καταγγελίες για στημένο διαγωνισμό εξαπέλυσαν για μία ακόμη φορά οι Ενώσεις, οι οποίες υποστηρίζουν πως η ΣΙΜΟΣ FOODS θέλει να αγοράσει τη ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ, χρησιμοποιώντας ουσιαστικά τα χρήματα της τελευταίας ενώ κάνουν γνωστό πως στο πλαίσιο του αιτήματος για υποβολή Επικαιροποιημένης Δεσμευτικής Προσφοράς, η εταιρεία αυτή αντί να αυξήσει την οικονομική της προσφορά, τη μείωσε στα 20,6 εκατ. ευρώ, έχοντας πιθανότατα εσωτερική πληροφόρηση. Εάν σε αυτό το ποσό προστεθεί και η ζητούμενη αμοιβή από τους Συμβούλους της ΑΤΕ (660.000 ευρώ), προκειμένου να έχει ευνοϊκότερη αξιολόγηση, το τελικό τίμημα ανέρχεται στα 21,3 εκατομμύρια ευρώ, όση είναι και η προσφορά των Ενώσεων.Οι ΕΑΣ ζητούν μάλιστα να εξεταστεί εάν στη συγκεκριμένη επενδυτική εταιρεία που συνεργάζεται με τη SIMOS FOOD GROUP συμμετέχουν και Έλληνες επιχειρηματίες και τραπεζίτες, οι οποίοι θεώρησαν την αγορά των μετοχών της ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ ως μία ευκαιρία να επανεισάγουν αναίμακτα στην Ελλάδα κεφάλαια που είχαν σταλεί στο εξωτερικό, κάτι το οποίο άφησε να εννοηθεί και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιωαννίνων, Χριστόδουλος Μπλατογιάννης μιλώντας στο Περιφερειακό Συμβούλιο όταν έκανε λόγο για «πιράνχας της ΑΤΕ που κάνουν κουμάντο στον διαγωνισμό».Τέλος οι ΕΑΣ, προειδοποιούν όλους όσοι εμπλέκονται στο διαφαινόμενο σκάνδαλο ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν τη διεκδίκηση της εξαγοράς των μετοχών της ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ εδώ. Επαναλαμβάνουν δε το αίτημά τους για παρέμβαση της Ελληνικής Κυβέρνησης, ώστε να σταματήσει εδώ και τώρα αυτή η εξέλιξη και να αποφασιστεί άμεσα η πώληση του 67,77% των μετοχών της ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ, βάσει και του άρθρου 8 του Καταστατικού της εταιρείας, στο προτεινόμενο από τις ΕΑΣ της Ηπείρου επενδυτικό σχήμα, το οποίο χαίρει της στήριξης όλης της Ηπειρωτικής κοινωνίας και όπως αποδεικνύεται είναι και η μόνη συμφέρουσα πρόταση, τόσο σε επίπεδο οικονομικής προσφοράς, όσο και σε επίπεδο διασφάλισης της ανάπτυξης της κτηνοτροφίας στην Ήπειρο.

Κτηνοτρόφοι: «Να ακυρωθεί ο διαγωνισμός»
Οι κτηνοτρόφοι που είχαν και συγκένρτωση το πρωί στο εργοστάσιο αποφάσισαν ομόφωνα να απαιτήσουν την ακύρωση της διαδικασίας του διαγωνισμού, τη λειτουργία της ΔΩΔΩΝΗΣ με νέα διοίκηση με βάση τις καταστατικές αρχές της εταιρείας και άμεση κρατική χρηματοδότηση και το πέρασμα της εταιρίας σε νέο Πρωτοβάθμιο Πανηπειρωτικό Συνεταιρισμό Παραγωγών- εισκομιστών γάλακτος στη «Δωδώνη», που συστήνουν τώρα, με παράλληλη κρατική στήριξη.Επίσης την άμεση χρηματοδότηση της κτηνοτροφίας και των κτηνοτρόφων με επιδότηση των ζωοτροφών.«Σε περίπτωση που θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για την ιδιωτικοποίηση της ΔΩΔΩΝΗΣ οι κτηνοτρόφοι και οι εργαζόμενοι δεν την παραδίδουν.Καλούμε όλους τους Ηπειρώτες και όχι μόνο και τους φορείς της Ηπείρου να συμπαρασταθούν στο δίκαιο αγώνα μας», αναφέρουν στην απόφασή τους.

Οι βουλευτές
Παρών στη χθεσινή συνεδρίαση έδωσαν και πέντε βουλευτές της Ηπείρου. Ο Γιώργος Στύλιος από την Άρτα, ο οποίος στην τοποθέτησή του επανέλαβε ουσιαστικά τα όσα είπε ο Περιφερειάρχης, η Όλγα Γεροβασίλη, ο Κώτσας Μπάρκας και ο Χρήστος Μαντάς από τον ΣΥΡΙΖΑ που συντάχθηκαν με την πρόταση του κ. Παπαδημητρίου και ο Μιχάλης Κασσής που μέμφθηκε τον κ. Καχριμάνη για την απαξιωτική του στάση απέναντι στις ΕΑΣ, ενώ ταυτόχρονα χαρακτήρισε τον διαγωνισμό ένα οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο στο οποίο ο ίδιος δε θα συναινέσει.

ΔΗΜ.ΑΡ: «Συντονισμένη αντίδραση από τους Ηπειρώτες»
Ως μια απολύτως αρνητική εξέλιξη χαρακτηρίζει η Δημοκρατική Αριστερά Ιωαννίνων την απόρριψη της προσφοράς των Ενώσεων σε συνεργασία με την ΒΙΚΟΣ Α.Ε. από τους εκκαθαριστές του δημοσίου για το διαγωνισμό της εξαγοράς του πακέτου των μετοχών που κατείχε η ΑΤΕ στην γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη».Η Δημοκρατική Αριστερά είχε εκφράσει την αντίθεσή της στην πώληση επισημαίνοντας αλλά με βάση τα στοιχεία που έγιναν γνωστά για τον διαγωνισμό, θεωρεί πως είναι εξόφθαλμο ότι οι αξιολογητές απαξιώνουν την ίδια την ΔΩΔΩΝΗ μη θέτοντας ή παραβλέποντας τα σημαντικά κριτήρια α) της διατήρησης του αγροτοβιομηχανικού χαρακτήρα, β) της εντοπoιότητας, και γ) της σύνθεσης των φορέων που συγκροτούν το οικοδόμημα της ΔΩΔΩΝΗΣ, όπως οι αγροτικοί συνεταιρισμοί και οι γαλακτοπαραγωγοί.Όπως σημειώνουν στο τελευταίο στάδιο του διαγωνισμού πώλησης αποκλείστηκε η σύμπραξη Αγροτικών Συνεταιρισμών και της επιχείρησης ΒΙΚΟΣ. Η προσφορά της Ηπειρώτικής σύμπραξης ήταν μια κάποια λύση, όχι απολύτως συμβατή με τον συνεταιριστικό χαρακτήρα της Γ/Β αλλά ήταν μια διέξοδος.«Εκτιμούμε ως αρνητική αυτήν την εξέλιξη και θεωρούμε ότι έστω και την τελευταία στιγμή πρέπει να συναντήσει την συντονισμένη απαίτηση του Ηπειρωτικού κόσμου να αποτραπεί η οριστική απώλεια αυτής της στρατηγικής για την οικονομία της περιοχής παραγωγικής μονάδας», αναφέρει η ανακοίνωση

Χρ. Γεωργίου: «Όχι στη ιδιωτικοποίηση»
Ο πρόεδρος των εργαζομένων στην γαλακτοβιομηχανία, Χρήστος Γεωργίου τέλος, σημείωσε πως η πανσπερμία απόψεων για το μέλλον της «Δωδώνης» που παρατηρήθηκε και χθες, είναι ακριβώς αυτή που οδήγησε σήμερα στην ιδιωτικοποίησή της.Όπως εξήγησε η μέρα μετά την πώληση δεν θα είναι ίδια ούτε για παραγωγούς ούτε για εργαζόμενους καλώντας το Περιφερειακό Συμβούλιο να πιέσει όσο μπορεί ώστε να δοθεί λύση για να εξασφαλιστεί το μέλλον των εργαζομένων και των παραγωγών, λέγοντας κι αυτός πως η πρόταση των Ενώσεων δεν θα έπρεπε να αποκλειστεί.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
www.neoiagones.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: