Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Τα χθεσινά γεγονότα, η χαριστική βολή στο ποδόσφαιρο.


Ακόμα και αν ήταν «εφτάψυχο» το ελληνικό ποδόσφαιρο, θα είχε εξαντλήσει όλες τις ζωές του. Πόσα να αντέξει δηλαδή; Από το περασμένο καλοκαίρι και μετά δέχεται τη μια «μαχαιριά» πίσω από την άλλη. Ξεκίνησε με το σκάνδαλο των «στημένων» αγώνων και χθες έφτασε στη διακοπή ενός αγώνα. Στο μεσοδιάστημα αυτών των περίπου εννέα μηνών μεσολάβησαν διάφορες «ομορφιές», που μέρα με τη μέρα εξαθλίωναν το άθλημα και χθες ίσως να το τραυμάτισαν θανάσιμα. Πάντως κατάφεραν να τραυματίσουν έξι αστυνομικούς, εκ των οποίων οι δύο σοβαρά!


Γεγονότα που ήρθαν να προστεθούν στο βεβαρημένο παρελθόν του.

Πριν από το χθεσινό ντέρμπι Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού, το οποίο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ μέσα στον αγωνιστικό χώρο και αναμένεται να τελειώσει στις δικαστικές αίθουσες, η ατμόσφαιρα μύριζε μπαρούτι. Τις μέρες που προηγήθηκαν οργίαζαν οι φήμες για επεισόδια και τελικά οι φόβοι επιβεβαιώθηκαν πλήρως.

Στο 82ο λεπτό ο διαιτητής Τάσος Κάκος υποχρεώθηκε να διακόψει οριστικά και αμετάκλητα το ματς, που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να αποτελεί διαφήμιση για το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας, με αποτέλεσμα ο ΠΑΟ να κινδυνεύει με εξοντωτικές ποινές.

Ηταν η ώρα που κορυφώθηκαν τα αίσχη στις κερκίδες ανάμεσα σε μερίδα ταραξιών και στις αστυνομικές δυνάμεις και ανάγκασαν τον Κερκυραίο ρέφερι να αποσυρθεί με τους βοηθούς και τις ομάδες στ' αποδυτήρια. Κι όλα αυτά με τη σύμφωνη γνώμη των εισαγγελέων που βρέθηκαν χθες στο ΟΑΚΑ.

Οι ποινές
Αναφορικά με τις ποινές, στο «τριφύλλι», όπως προβλέπει ο ΚΑΠ (άρθρο 21), αντιμετωπίζουν το φάσμα του μηδενισμού στο συγκεκριμένο παιχνίδι, την αφαίρεση τριών βαθμών από το τρέχον πρωτάθλημα και την αφαίρεση δύο πόντων από το επόμενο πρωτάθλημα. Συν τοις άλλοις, ο ΠΑΟ κατηγορείται πλέον για εκτεταμένα επεισόδια, κάτι που «μεταφράζεται» σε ποινή της έδρας του για μία ή δύο αγωνιστικές και πολύ «βαρύ» χρηματικό πρόστιμο. Δεν είναι, βέβαια, υπότροπος, καθώς μέχρι σήμερα έχει τιμωρηθεί μόνο για μεμονωμένα.
Πάντως πρέπει να προσθέσουμε ότι το άρθρο 15, παρ. 3, εδάφιο δ. αναφέρει πως για διακοπή λόγω ρίψης αντικειμένων προβλέπεται τιμωρία της έδρας από δύο έως τρεις αγωνιστικές και ποινή 100.000 ευρώ!

Το φύλλο αγώνα
Αργά μετά τα μεσάνυχτα ο Τάσος Κάκος ενημέρωσε πως δεν του επιτρέπεται να δημοσιοποιήσει όσα ανέγραψε στο φ.α., το οποίο θα διαβιβαστεί στην ΚΕΔ, στη διοργανώτρια και βέβαια στους δύο συλλόγους. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρει με πάσα λεπτομέρεια όσα διαδραματίστηκαν στις κερκίδες του Ολυμπιακού Σταδίου. Επίσης προσθέτει ότι πριν από την έναρξη του β' μέρους προχώρησε σε έλεγχο της κατάστασης και πως τελικά το ξεκίνησε με καθυστέρηση περίπου 50 λεπτών, αφού πρώτα πήρε εγγυήσεις από την Αστυνομία. Λίγα δευτερόλεπτα πριν από την έναρξη της επανάληψης ο «άρχοντας του αγώνα» συγκέντρωσε τους παίχτες του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού στο κέντρο και τους ενημέρωσε ότι σε περίπτωση «αναζωπύρωσης» θα διέκοπτε το ντέρμπι. Και τήρησε μέχρι κεραίας τα λεγόμενά του...
Οσον αφορά το χρονικό των σοβαρών επεισοδίων, όλα ξεκίνησαν από νωρίς. Η πρώτη εστία έντασης προκλήθηκε στις 5.30 μ.μ. στα σημεία προελέγχου της ΕΛ.ΑΣ. Μερίδα οπαδών του Παναθηναϊκού επιχείρησαν να πλησιάσουν στον χώρο όπου αναμενόταν η άφιξη της αποστολής του Ολυμπιακού. Οι αστυνομικές δυνάμεις τους εμπόδισαν και άρχισαν η ρίψη αντικειμένων από την πλευρά των «ανεγκέφαλων» και η χρήση δακρυγόνων από την Αστυνομία. Στην ανάπαυλα των ημιχρόνων μεγάλος όγκος οπαδών του «τριφυλλιού», από τις θύρες 1 και 35, άρχισαν να πετούν αντικείμενα εναντίον αστυνομικών. Οι δυνάμεις αντέδρασαν κάνοντας χρήση χημικών, δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα, ενώ επιχείρησαν να εισβάλουν στις συγκεκριμένες θύρες. Οι οπαδοί τούς απώθησαν και κατάφεραν, κατά τη διάρκεια της πάλης, να αποσπάσουν ασπίδες, κράνη και κλομπ των δυνάμεων των ΜΑΤ.

Ο απολογισμός ήταν θλιβερός, καθώς έξι αστυνομικοί τραυματίστηκαν και διακομίστηκαν στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, εκ των οποίων οι δύο σοβαρά (ένας με εγκαύματα και ένας με κατάγματα), ενώ η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε 15 συλλήψεις και 55 προσαγωγές.

«Συνεργαστήκαμε σχεδόν έναν μήνα με την Αστυνομία για τα μέτρα, τα οποία όμως δεν απέδωσαν. Οργανωτικά κάναμε ό,τι πρέπει, αλλά δεν μπορούμε να υποκαταστήσουμε την Αστυνομία» ισχυρίστηκε Μιχάλης Αναγνώστου, γενικός διευθυντής της Σούπερ Λίγκας. Από την πλευρά του ο Αθανάσιος Κοκκαλάκης, εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, επεσήμανε: «Υπήρχαν αστυνομικές δυνάμεις παντού. Χρησιμοποιήθηκαν αρκετές χιλιάδες αστυνομικών σ' ένα ματς στο οποίο δεν υπήρχαν οπαδοί των φιλοξενουμένων».
Ως επίλογο μεταφέρουμε την πιο θλιβερή εικόνα: Τα μικρά παιδιά που αποχώρησαν δακρυσμένα, λόγω δακρυγόνων, στις αγκαλιές των πατεράδων τους.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ NOVA
Η μη προβολή των επεισοδίων από τις τηλεοπτικές κάμερες του συνδρομητικού καναλιού προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των φιλάθλων, αναγκάζοντας τη διεύθυνση του καναλιού να εκδώσει ανακοίνωση που λέει μεταξύ άλλων: «Η Nova και η διοίκηση του Ομίλου Forthnet τήρησαν και σήμερα την πάγια τακτική τους για την αποφυγή της προβολής επεισοδίων και σκηνών βίας και τη μετάδοση με επίκεντρο την αγωνιστική δράση.

Παράλληλα, όμως, σεβόμενη πλήρως το φίλαθλο κοινό και τους τηλεθεατές, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ενημέρωνε για τις εξελίξεις και τους λόγους που οδήγησαν στην καθυστέρηση της έναρξης του δευτέρου ημιχρόνου του ντέρμπι Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός.

Η Nova και ο Ομιλος Forthnet θα συνεχίσουν να τηρούν απαρέγκλιτα αυτή την πολιτική στις μεταδόσεις, ακολουθώντας τις κατευθυντήριες γραμμές των UEFA και FIFA, με στόχο να προβάλλεται το άθλημα εστιάζοντας στον βασικό πρωταγωνιστή, που είναι το ποδοσφαιρικό θέαμα και οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές.

Προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να απομονώνουμε τις σκηνές βίας και κάθε άσχετο με το ποδόσφαιρο μήνυμα, δεν προβάλλουμε πανό με πολιτικά ή προσβλητικά-ρατσιστικά μηνύματα, δεν επικεντρωνόμαστε σε πλάνα που εμπεριέχουν πόνο - π.χ. σοβαρός τραυματισμός ποδοσφαιριστή, δεν μεταφέρουμε υβριστικά ή άλλου είδους μηνύματα και οποιαδήποτε σκηνή βίας...».

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: