Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Τα πιο αυστηρά μέτρα στην ιστορία της Ισπανίας με περικοπές 27 δισ. ευρώ.

Πρόσθετα μέτρα λιτότητας ανακοίνωσε η συντηρητική κυβέρνηση της Ισπανίας, η οποία κάνει αγώνα δρόμου για να ανταποκριθεί στις πιέσεις της ΕΕ για μείωση του ελλείμματος, ώστε να μη γίνει η επόμενη χώρα που θα χρειαστεί πακέτο διάσωσης.


Ισπανοί απεργοί κατά των μέτρων.



«Είναι ο πιο αυστηρός προϋπολογισμός της δημοκρατίας μας» δήλωσε λακωνικά ο Ισπανός υπουργός οικονομικών, Κρίστομπαλ Μοντόρο, σχολιάζοντας τις περικοπές ύψους 27 δισ. ευρώ που προβλέπει ο φετινός προϋπολογισμός με στόχο την μείωση του ελλείμματος στο 5,3% από 8,5% που ήταν το 2011.

Οι αλλαγές που προωθούνται είναι το πάγωμα των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, μείωση των προϋπολογισμών της περιφέρειας κατά 16,9%, αύξηση της φορολογίας των εταιρειών.

Ο νέος αυστηρός προϋπολογισμός στοχεύει στην μείωση του ελλείμματος στο 5,3% του ΑΕΠ φέτος,
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το έθνος βρίσκεται σε μια «ακραία κατάσταση» και ότι η «κορυφαία προτεραιότητα είναι η εξυγίανση των δημοσιονομικών» γι' αυτό και όπως σημειώνουν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι απαιτούνται διαρθρωτικές αλλαγές για την ανάπτυξη και την δημιουργία θέσεων εργασίας, σε μια χώρα όπου το ποσοστό ανεργίας είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη και ανέρχεται στο 24%.
Το δύσκολο ωστόσο θα είναι ακριβώς αυτός ο συνδυασμός: να συνδυαστεί η λιτότητα με την ανάπτυξη. Οι οικονομολόγοι πάντως εκφράζουν αμφιβολίες, για το αν τα μέτρα θα είναι αρκετά για να ικανοποιήσουν την ΕΕ

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: