Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Προσκλητήριο επιστροφής και έκκληση για μαζική συμμετοχή στις κάλπες.


ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΝ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΟΣΟΙ ΤΟ ΝΙΩΘΟΥΝ «ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ».

«Η πρόσκληση αυτή ξεπερνά τα όρια του ΠΑΣΟΚ, θέλουμε να επικοινωνήσουμε με όλους τους ενεργητικούς πολίτες που βιώνουν την κρίση, που έχουν παράπονα, που αγανακτούν πολύ συχνά, αλλά ξέρουν στο βάθος του μυαλού τους ότι μόνο μέσα από την πολιτική διαδικασία μπορούμε να βρούμε λύση στο εθνικό μας πρόβλημα», είπε ο κ. Βενιζέλος στην εισαγωγική του τοποθέτηση, συμπληρώνοντας ότι εννοεί και το 'ευχαριστώ' και την 'συγγνώμη' που είπε στην Εθνική Συνδιάσκεψη, την οποία επαναλαμβάνει «σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Ελληνα».


Σχετικά ερωτηθείς για τα στελέχη που έχουν αποχωρήσει, ο κ. Βενιζέλος απηύθυνε προσκλητήριο σε κάθε έναν που νιώθει ότι «το σπίτι του είναι το ΠΑΣΟΚ» σημειώνοντας ότι οι πόρτες του κινήματος παραμένουν ανοικτές σε όλους.

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «συμπτωματικό» και προϊόν της εφαρμογής του καταστατικού του ΠΑΣΟΚ το γεγονός ότι είναι ο μοναδικός υποψήφιος στις εκλογές της Κυριακής: «Θα ήταν εξαιρετικά ευχάριστο να υπάρχουν και άλλες υποψηφιότητες», πρόσθεσε.

Να καταδικαστούν όσοι σχεδιάζουν εκδηλώσεις βίας.
Σε ερώτηση της δημοσιογράφου του «Εθνους» Φώφης Γιωτάκη, εάν ο ίδιος εκτιμά ως πιθανή την εκδήλωση επεισοδίων στις εσωκομματικές εκλογές της Κυριακής, ο κ. Βενιζέλος παραδέχθηκε ότι «υπάρχει ο κίνδυνος να εμφανιστούν φαινόμενα συμβολικής και υλικής βίας. Τα έχουμε ζήσει άλλωστε και πολύ πρόσφατα», είπε καλώντας να καταδικαστούν όσοι υποθάλπουν ή ανέχονται τη βία και τις αντιδημοκρατικές συμπεριφορές, τις οποίες χαρακτήρισε φασίζουσες. Οταν ρωτήθηκε για τον πήχη της συμμετοχής απέφυγε να τον προσδιορίσει λέγοντας είναι μια ανοικτή διαδικασία για όλους.

Ο κ. Βενιζέλος ρωτήθηκε επίσης για το εάν υπάρχουν περιθώρια για μετεκλογικές συνεργασίας. Επανέλαβε ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι η νίκη, η πρωτιά στις εκλογές και επανέλαβε ότι το μετεκλογικό τοπίο είναι επαφίεται στη λαϊκή ετυμηγορία. «Θα απαντήσουν οι πολίτες πώς θέλουν να κυβερνηθεί ο τόπος», είπε.

«Οι διαρθρωτικές αρρυθμίες ξεσπούσαν σε οριζόντιες περικοπές»
Χωρίς να ακυρώσει τα πεπραγμένα της πρόσφατης κυβερνητικής θητείας του ΠΑΣΟΚ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παραδέχθηκε με έμφαση λάθη και παραλείψεις και πήρε αποστάσεις από τις επιλογές των οριζόντων περικοπών χρεώνοντάς τες στην αδυναμία υλοποίησης των διαρθρωτικών αλλαγών.
«Το διάστημα δεν έχω ακούσει να λέτε κάτι για την διακυβέρνηση Παπανδρέου...Εχει ευθύνες το ΠΑΣΟΚ για το μνημόνιο και ότι δεν ελήφθησαν μέτρα;» ήταν η σχετική ερώτηση που τέθηκε στον Ευάγγελο Βενιζέλο.
«Την άποψή μου την έλεγα σε όλα τα υπουργικά συμβούλια. Την έλεγα και δημόσια. Είναι εύκολο να γίνει κανείς εκ των υστέρων προφήτης. Ακόμη και αν έχει συμπράξει στη διαμόρφωση του προεκλογικού λόγου του ΠΑΣΟΚ. Δεν επιλέγω όμως τον εύκολο δρόμο», απάντησε ο κ. Βενιζέλος που παραδέχθηκε ότι κατα την εφαρμογή του α ΄προγράμματος υπήρξε «αμφιθυμία» σε σχέση με την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών:
«Δυστυχώς οι καθυστερήσεις αυτές ξεσπούσαν με οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις», (...) Ναι έγιναν λάθη, ναι έγιναν παραλείψεις, το πράγμα πήγαινε ψηλαφητά σε ένα καινούριο και ασαφές περιβάλλον. Από ένα σημείο και μετά όμως δρομολογήθηθηκε μία σωστή στρατηγική που αποδίδει καρπούς» κατέληξε.

Καμία συνεργασία με τα «κόμματα της δραχμής»
Στις επίμονες δημοσιογραφικές ερωτήσεις για τις μετεκλογικές συνεργασίες ο κ. Βενιζέλος εξαπέλυσε νέα επίθεση στα κόμματα της Αριστεράς: «Δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με τον αριστερό τυχοδιωκτισμό και τα κόμματα της δραχμής. Ούτε επίσης με την τρίτη εκδοχή της 'συμπαθούς Αριστεράς' μιας Αριστεράς που δεν ανοίγει μέτωπα, που είναι υπέρ του PSI αλλά χωρίς να θίγει κανέναν, που είναι υπέρ του ευρώ αλλα κατά του προγράμματος. Ε λοιπόν αυτές είναι συμπεριφορές που δεν εναρμονίζονται με το επίπεδο της κρίσης και τις ανάγκες της πατρίδας».

Πάντα δίπλα μας ο Γιώργος - Θα αξιοποιηθεί στο έπακρο
Οσον αφορά στο ρόλο του Γιώργου Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ ο κ. Βενιζέλος σημείωσε: «Ο κ. Παπανδρέου προσδιόρισε τον ρόλο του με ακρίβεια στην Εθνική Συνδιάσκεψη. Θα είναι πάντα μαζί μας. Πολύτιμο στοχιείο που θα αξιοποιηθεί στο έπακρο. Φίλος μας και σύντροφός μας. Και βεβαίως θα τιμήσει τα ψηφοδέλτιά μας ως πρώην πρωθυπουργός».

Λευκό φόντο χωρίς «πράσινο ήλιο»
Τέλος, κληθείς να σχολιάσει την απουσία κομματικών συμβόλων, και δη του ήλιου του ΠΑΣΟΚ από το φόντο της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Βενιζέλος αρκέστηκε αρχικά στο εξής αινιγματικό: «Ο ήλιος είναι πηγή ζωής. Δεν χρειάζεται να τον βάζουμε πάνω κάθε από κάθε λέξη».
Επανήλθε πάντως λέγοντας ότι η «δημοκρατική παράταξη πρέπει να έχει συνέχεια και ότι το ζήτημα δεν είναι «να αλλάξουμε τα σύμβολα, αλλά να δώσουμε νέο, δυναμικό και αξιόπιστο περιεχόμενο στο Κίνημα».

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: