Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Χρέη και ανεργία οδηγούν στην αυτοκτονία.



Συγκλονιστικά στοιχεία για τον αριθμό των αυτοκτονιών στην Ελλάδα της Πασοκικής Μαφίας περιλαμβάνει το αστυνομικό δελτίο: 20 άνθρωποι τερμάτισαν τη ζωή τους μέσα σε μια εβδομάδα και δεκάδες ακόμη σώθηκαν. στο παρά πέντε. Ο αριθμός αυτός αναφέρεται στα επίσημα και καταγεγραμμένα στοιχεία, ενώ είναι γνωστό πως πολλά επιπλέον περιστατικά έχουν μείνει κρυφά από τις οικογένειες των αυτόχειρων.


Είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που αυξάνονται με τέτοιο ιλιγγιώδη ρυθμό οι «οικονομικές αυτοκτονίες»...

Οι επιχειρηματίες, οι άνεργοι μεταξύ των 35 και 40 ετών, οι μακροχρόνια άνεργοι, καθώς και οι 50άρηδες που χάνουν ξαφνικά τη δουλειά τους είναι αυτοί που συνήθως οδηγούνται στο χείλος του γκρεμού.

Η αιφνίδια απώλεια εισοδήματος ή το χάσιμο της θέσης εργασίας δίνουν το τελειωτικό χτύπημα. Ο απαγχονισμός, η πτώση από ένα κτήριο και ο αυτοπυροβολισμός είναι οι συνηθισμένοι μέθοδοι της αυτοκτονίας.

Η κρίση της οικονομίας, ως φαίνεται, χτυπά κατευθείαν στις ψυχές των ανθρώπων, τους απελπίζει, τους κάνει ευάλωτους κι εν τέλει τους σκοτώνει.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε προειδοποιήσει έγκαιρα τα κράτη με την έναρξη της οικονομικής κρίσης ότι αυτά τα φαινόμενα μπορεί να αυξηθούν.

Κι αυτό γιατί η οικονομική δυσπραγία εντείνει το άγχος, την κατάθλιψη και τις κρίσεις πανικού. Οι άνθρωποι αρχίζουν να αισθάνονται παρείσακτοι, εκτός του κοινωνικού ιστού.

Η συντριβή, η αποτυχία και η ανικανότητα να προσφέρουν στην οικογένειά τους τα απαραίτητα για την επιβίωση οδηγούν στο «απονενοημένο διάβημα».

Σύμφωνα μάλιστα με τους ψυχολόγους, όσοι αυτοκτονούν εξαιτίας οικονομικών αδιεξόδων πρώτον τιμωρούν τον εαυτό τους γιατί δεν τα κατάφεραν και δεύτερον νομίζουν ότι έτσι λυτρώνονται κι απαλλάσσουν και τους γύρω από την. προβληματική τους περίπτωση.

Πανδημία ψυχασθένειας σε ολόκληρη τη Δύση
Η οικονομική κρίση βλάπτει σοβαρά την ψυχολογική υγεία, όπως προκύπτει από στατιστικά στοιχεία που «βλέπουν» όλο και πιο συχνά το φως της δημοσιότητας. Στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποτυπώνουν την κατάσταση:

  • Τα ποσοστά αυτοκτονίας ατόμων που έχουν χάσει τη δουλειά τους είναι διπλάσια από εκείνα που έχουν σταθερή επαγγελματική δραστηριότητα (Αμερικανική Ενωση για τις Αυτοκτονίες-AAS).
  • Στην Ευρώπη σημειώνονται ετησίως 59.000 αυτοκτονίες, 90% των οποίων οφείλονται σε ψυχικές διαταραχές.
  • Ευάλωτες και περιθωριοποιημένες ομάδες, όπως άνεργοι, μετανάστες και ΑμεΑ έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να παρουσιάσουν προβλήματα ψυχικής υγείας.
  • Το έτος 2008 η Αμερικανική Γραμμή Πρόληψης των Αυτοκτονιών δέχτηκε 545.000 κλήσεις σχετικές με προβλήματα που προκλήθηκαν από ανεργία και οικονομικά προβλήματα, οι οποίες ήταν αυξημένες κατά 36% σε σχέση με το 2007.
  • Σύμφωνα με την Ιρλανδική Υπηρεσία για την Πρόληψη των Αυτοκτονιών, η ανεργία έχει αυξήσει κατά 70% τον κίνδυνο αυτοκτονιών, ακόμα και σε ανθρώπους που δεν έχουν ιστορικό ψυχικής νόσου.

Σε έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που δημοσιεύθηκε στους «Financial Times» και η οποία κατέγραψε τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης σε 26 χώρες, από το 1970 έως και το 2007, προκύπτουν τα εξής: μία αύξηση της ανεργίας της τάξης του 3% μπορεί να οδηγήσει σε άνοδο 4% των αυτοκτονιών και 6% των δολοφονιών, ενώ ο αλκοολισμός μπορεί να αυξηθεί κατά 28%. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στις Η.Π.Α., την Ιαπωνία, το Χονγκ Κονγκ, την Ιρλανδία και τη Γαλλία. Οι κάτοικοι των χωρών πέριξ της Μεσογείου, όπως είναι η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία, αντιδρούν πιο. ψύχραιμα, παρά τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια νοικοκυριά. Μεγάλα ποσοστά αυτοκτονιών λόγω οικονομικών αδιεξόδων αντιμετωπίζουν και οι χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης (Ρωσία, Λιθουανία, Λευκορωσία, Ουκρανία), ενώ υψηλά είναι ακόμη τα νούμερα σε Ουγγαρία, Αυστρία και Ν. Κορέα.

www.taneahome.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: