Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022

Συνέντευξη του Φώτη Βράκα στην Κατερίνα Σχισμένου για το βιβλίο του με την ιστορία της Φιλιππιάδας.

Λαϊκή αγορά Φιλιππιάδας το 1912

Συνέντευξη Φώτη Βράκα στην Κατερίνα Σχισμένου με αφορμή την έκδοση του νέου του βιβλίου για την ιστορία της Φιλιππιάδας.

1.  Μια νέα σας έρευνα εμφανίζεται αυτές στις μέρες με την έκδοση του νέου σας πρώτου; βιβλίου που αφορά την ιστορία της Φιλιππιάδας. Τι σας ώθησε σε αυτή την επιλογή;

Με ενδιέφερε πάντα η ιστορία της περιοχής. Το Ασπροχάλικο, το Όρραον, το Ρωμαϊκό υδραγωγείο, το κάστρο των Ρωγών, η Αγια Παρασκευή του Δράκου ήταν σημεία που με ελκούσαν και επισκεπτόμουν τακτικά. Οι ιστορίες που είχα απο το σπίτι μου για τον πόλεμο του 1897 και τον πρώτο βαλκανικό πόλεμο, όλα αυτά ήταν στοιχεία με οδηγούσαν στην αναζήτηση τι είχε γίνει εδώ. Ενα συγκεκριμένο έργο δεν έβρισκα που να υπάρχει μια γενική αναφορά σε όλα αυτά. Η ενεσχόληση μου με την Οθωμανική Περίοδο ή Τουρκοκρατία, όπως και να το πούμε το ίδιο είναι, στην περιοχή, τα Οθωμανικά μνημεία κτλ , τις ανταλλαγες πληθυσμών με οδηγούσαν αναγκαστικά στην ιστορία της Φιλιππιάδας. Έτσι λοιπόν αποφάσισα δειλά δειλά να αρχίσω να συλλέγω στοιχεία και όσο περισσότερο μάζευα τόσο περισσότερο μεγάλωνε το ενδιαφέριον μου για την Φιλιππιάδα.

Γενική άποψη της Φιλιππιάδας το 1912

2.  Πόσο εύκολη ή δύσκολη είναι η έρευνα τέτοιου είδους για την συγκέντρωση στοιχείων για την έκδοση ενός βιβλίου για την Φιλιππιάδα π.χ;

Η έρευνα ήταν δύσκολη. Πέρα απο το Βαλκανικό πόλεμο, όπου υπάρχουν κάποια στοιχεία, τα υπόλοιπα ήταν δύσκολα. Μιας και είχα αποφασίσει να δώσω μια σφαιρική εικόνα στην περιοχή απο τους προϊστορικούς χρόνους ως το 1912 θα καταλαβαίνεις πόσο δύσκολο ήταν να βρεθούν όλα αυτά τα στοιχεία. Μου πήρε σχεδόν 2,5 χρόνια σε συνεχή αναζήτηση. Επρεπε να μελετηθεί η προϊστορική εποχή, η αρχαία-ελληνιστική, η ρωμαϊκή, η βυζαντινή και η Οθωμανική περίοδο.  Με βοήθησε το γεγονός ότι σαν φιλίστωρας ασχολούμαι με τον ύστερο Μεσαίωνα και Οθωμανοκρατία χρόνια απο ενδιαφέρον για την περιοχή.

3.  Σας βοηθά η παραμονή σας στο εξωτερικό για τη διαχείριση και συλλογή δεδομένων;

Ναι, βέβαια. Μεγάλο μέρος των ερευνών μου βασίζεται σε έρευνες του εξωτερικού γενικά. Ειδικά η χαρτογραφία αλλά και πολλά στοιχεία για τους πολέμους του 1854, 1897 και 1912. Εύκολη πρόσβαση, τόσο διαδυκτιακά όσο και επι τόπου έρευνα.

4.  Τι σας δένει με τη Φιλιππιάδα;

Κοίταξε, όπως γνωρίζει κατάγομαι από τον Αγιο Σπυρίδωνα Άρτας γνωστό και σαν Ιμάμ Τσαούς ή Μαμτσαούς κατά το τοπικό ιδίωμα. Το χωριό μου από το 1881 και μετά, με την άλλαγη των τότε συνόρων  δέθηκε στο άρμα της Φιλιππιάδας. Όπως και όλα τα χωριά του αρτινού κάμπου. Το παράδοξο είναι όμως, πως το χωριό μου σε αντίθεση με τα άλλα χωριά του αρτινού κάμπου, δεν ξέρω για ποιους λόγος, υποθέτω ευκολίας, μετά το 1913 που οριοθετήθηκαν οι νέοι νομοί αν και πέρασε στον νομό Άρτας παρέμεινε δεμένο στο άρμα της Φιλιππιάδα ως τις μέρες μας. Δηλ η αγορά, επίσκεψη γιατρών, υποθηκοφυλάκιο. ΟΤΕ (εμείς έχουμε ακόμη 2682 και όχι 2681, όπως τα υπόλοιπα αρτινά χωριά), Εκπαίδευση (γυμνάσιο Λύκειο Φροντιστήρια), Τράπεζες κτλ δηλ υπάρχει ενα ιστορικό δέσιμο. Ισως παίζει ρόλο και η κοντινή απόσταση.  Ακόμη και μικρός που ήμουν αλλά και αργότερα κάθε φορά που πήγαινα στην Καμπή Αρτας(Στρεβίνα) στα ξαδέρφια μου η έξοδος μας ήταν η Φιλιππιάδα. Αν και δεν μεγάλωσα εδώ για να έχω ιδιαίτερα βιώματα, όμως κάτι υπάρχει στο υποσυνείδητο. Παραπέρα δε είναι μέρος της περιοχής μας με κοινή ιστορία και κοινή πορεία.

Σπίτια της Φιλιππιάδας το 1912

5.Ποιά τα μελλοντικά σας σχέδια;

Αν εννοείς προσωπικά, σκοπεύω σιγά σιγά να επιστρέψω Ελλάδα. Σε μερικά χρόνια πρώτα με την βοήθεια του υψίστου.  Στον γραπτό λόγο εργάζομαι ήδη σε δύο εργασίες, μια παλιότερη που θέλω να την εμπλουτίσω ακόμη «Περίπατος στην Άρτα της Οθωμανικής Περιόδου) με γεγονότα από το 1449 ως το 1897 ή και λίγο πιο πέρα θα το δώ ακόμη, το οποίο ήταν όνειρο μου να εκδοθεί πρώτο αλλά δεν τα βρήκα με εναν εκδοτικό οίκο και εργάζομαι σε κάτι καινούριο για τον πόλεμο «Ο πόλεμος του 1897 στην Ήπειρο» στην περιοχή της Άρτας, Φιλιππιάδας, Πρέβεζας και Αμβρακικού μέσα απο εφημερίδες και συγκρίνοντας τα γεγονότα αυτά με τα πραγματικά, όπως τα περιγράφει ένας γερμανός αξιωματικός, που υπηρετούσε την Οθωμανική Αυτοκρατορία αλλά και απο την ελληνική πλευρά πως τα γράφουν οι δικοί μας.  Είναι έρευνε που τις κάνω χρόνια και κάποια στιγμή θα ήθελα αν δοθεί η ευκαιρία να εκδοθούν.

Καλή επιτυχία σας εύχομαι κύριε Φώτη Βράκα και περιμένουμε κι άλλες όμορφες εκπλήξεις από σας. Κατερίνα Σχισμένου

Δεν υπάρχουν σχόλια: