Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022

Έρχονται αυξήσεις- φωτιά στα διόδια. Στη γέφυρα του Ρίου ίσως ξεπεράσουν τα 15 ευρώ.

Σημαντικές ανατιμήσεις στα διόδια λόγω της ενεργειακής κρίσης και της γενικότερης αστάθειας αναμένεται να έρθει το αμέσως επόμενο διάστημα.

Οι συζητήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει καθώς κάθε χρόνο οι συμβάσεις παραχώρησης των έξι μεγάλων έργων της χώρας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η Ιόνια Οδός και η Γέφυρα Ρίου- Αντιρρίου- προβλέπουν αναπροσαρμογή στα διόδια.

Μέχρι σήμερα, οι αναπροσαρμογές αυτές ήταν περιορισμένες ακόμη και με αρνητικές μεταβολές λόγω χαμηλού πληθωρισμού. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες που έχει επιδεινωθεί το οικονομικό περιβάλλον και ο πληθωρισμός έχει σκαρφαλώσει σε ιλιγγιώδη επίπεδα (12%), το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι για πρώτη φορά αντιμέτωπο με το ενδεχόμενο γενναίων αναπροσαρμογών.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον οικονομικό τύπο ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εταιρειών και του Υπουργείου με το δεύτερο να επιδιώκει απορρόφηση μέρους του κόστους από τους παραχωρησιούχους.

Αυτό σημαίνει ότι αν οι εταιρείες έχουν περιθώριο να αναπροσαρμόσουν από τις αρχές του χρόνου τα διόδια, να προχωρήσουν σε αυξήσεις κάτω από τα επίπεδα του πληθωρισμού. Οι ανατιμήσεις αυτές, εφόσον ενεργοποιηθούν, θα ξεκινήσουν από 20 λεπτά για Ι.Χ., μέχρι και άνω των 2,5 ευρώ για τις μεγάλες κατηγορίες, αυτές των φορτηγών.

Μια τέτοια ανατίμηση, της τάξης του 10%, θα ανέβαζε το κόστος στη Γέφυρα Ρίου- Αντιρρίου από τα 13,70 ευρώ που είναι σήμερα στα 15,07%.

https://www.epiruspost.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: