Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022

Ο Σύλλογος Κεντρικών Τζουμέρκων με την μεγάλη βοήθεια του Δήμου αναπαλαίωσαν την Ιστορική Βρύση της ΛΟΓΑΡΟΥΣ !

Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Κεντρικών Τζουμέρκων και με την μεγάλη βοήθεια του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων αναπαλαιώθηκε η Ιστορική και πολυτραγουδισμένη Βρύση της ΛΟΓΑΡΟΥΣ !

Με μια λιτή αλλά πολύ όμορφη εκδήλωση εγκαινιάστηκε το Σάββατο 29.10.2022 η ιστορική βρύση της Λογαρούς στο Τετράκωμο στην περιοχή Ταμπούρια !

Εδώ έπιναν νερό οι μεγάλοι οπλαρχηγοί: Γεώργιος Καραϊσκάκης και Γώγος Μπακόλας από τη Σκουλικαριά , Μήτρο Κουτελίδας από την Χώσεψη (Κυψέλη), Γιώργος Τσαρακλής από τα Πιστιανά (Δίστρατο) . Εδώ επίσης σ΄αυτή τη βρύση ξεκουράζονταν αυτοί και τα παλικάρια τους , μετά από τις μεγάλες μάχες που έκαναν με τους Τούρκους!

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κεντρικών Τζουμέρκων Αντώνης Κοντός αφού καλωσόρισε όλους τους παρευρισκόμενους είπε:

‘’Θα ήθελα να σας θυμίσω ένα τραγούδι που αναφέρεται σ΄αυτήν εδώ τη βρύση :

‘’Να΄μουν μια πετροπέρδικα στης Λουγαρούς τη βρύση, να λάλαγα κάθε πρωί , δυ’ώρες πριν να φέξει..! Να ξύπναγα τη συντροφιά και Μήτρο Κουτελίδα .

Ξύπνα καημένη συντροφιά και Μήτρο Κουτελίδα , ξύπνα να’ κούσης πόλεμο και φοβερό ντουφέκι..!

Που είστε παιδιά από το Τζουμερκιό , παιδιά απ το Ραδοβύζι, να πολεμάτε δυνατά , όσο και αν ημπορείτε ..΄΄

Αυτή η πολυτρτραγουδισμένη ιστορική βρύση, της Λογαρούς ή Λαγαρούς , βρίσκεται εδώ μπροστά μας αναπαλαιωμένη , με πρωτοβουλία του Συλλόγου Κεντρικών Τζουμέρκων και με την μεγάλη βοήθεια του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων !

Σήμερα οι γενναίοι οπλαρχηγοί : Γεώργιος Καραϊσκάκης , Γώγος Μπακόλας , Μήτρο Κουτελίδας και Γιώργος Τσαρακλής , θα μας βλέπουν από ψηλά και θα χαίρονται βλέποντας , αναπαλαιωμένη την βρύση όπου έπιναν νερό και ξεκουραζόντουσαν, αυτοί και τα παλικάρια τους !

Είχα την τύχη να συνομιλήσω, πριν από πολλά χρόνια , με τον συγχωριανό μου , τον αείμνηστο Γιώργο Τσαρακλή, τον εγγονό του οπλαρχηγού Γιώργου Τσαρακλή …! Με πολύ περηφάνια μού έλεγε πως ο παππούς του με 100 παλικάρια πολέμησαν στη βρύση της Λογαρούς στη Μήγερη ( Τετράκωμο ) και νίκησαν 3.000 Τούρκους . Μου επιβεβαίωσε δηλαδή αυτό που λέει το τραγούδι που σας ανέφερα στην αρχή ..!

‘’Δεν είναι κρίμα κι άδικο , παρανομιά μεγάλη , να πολεμάν οι εκατό με τρεις χιλιάδες Τούρκους ’’… !

Θα ήθελα τελειώνοντας να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο κ. Χρήστο Χασιάκο για την άψογη συνεργασία μας , να συγχαρώ δε τον Γενικό Γραμματέα του Συλλόγου μας , τον Απόστολο Γκόρο που ήταν δική του η πρόταση για να αναπαλαιώσουμε αυτή την ιστορική βρύση..! 

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος κ. Χρήστος Χασιάκος είπε :

‘’Τα μνημεία αυτά που είναι δεμένα με την ιστορία μας θα πρέπει να αναπαλαιώνονται και να αναδεικνύονται !Ο Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων θα είναι πάντα αρωγός σε παρόμοιες δράσεις ! Στην περιοχή μας συνέβησαν πολύ μεγάλα ιστορικά γεγονότα και οφείλουμε να τα προβάλουμε ! Η βρύση αυτή εκτός από το να είναι ιστορική , βρίσκεται μέσα σε ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον ‘’.

Στη συνέχεια ο Πάτερ Ανδρέας Γάτας τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες ήρωες του 1821 !

Σε όλους τους παρευρισκόμενους ο Σύλλογος Κεντρικών Τζουμέρκων προσέφερε το γευστικό Τζουμερκιώτικο τσίπουρο και τσιπουρομεζέδες !

Δεν υπάρχουν σχόλια: