Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

Υπό πίεση η τιμή στο αιγοπρόβειο γάλα


Ανομοιομορφίες εμφανίζει η τιμή παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα αυτή την περίοδο, με τους παραγωγούς να διαμαρτύρονται για αδυναμία διάθεσης του προϊόντος και πολύ χαμηλές τιμές, ανάλογα την περιοχή. Παράλληλα, δεν λείπουν και φαινόμενα καθυστέρησης πληρωμών έως και 8-10 μήνες. Το θέμα των τιμών συζητήθηκε και στη Βουλή, έπειτα από σχετική ερώτηση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, κ. Νίκου Μωραΐτη.
Από το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου από διάφορες περιοχές της χώρας κι ενώ η σεζόν στο πρόβειο κλείνει και οι εταιρείες δεν έχουν στο σύνολό τους ανακοινώσει ακόμα τιμές για τη νέα περίοδο, προκύπτουν τα ακόλουθα: Στο πρόβειο γάλα η χαμηλότερη τιμή (51 λεπτά το κιλό) καταγράφεται στον Πύργο Ηλείας, ενώ η ανώτερη αφορά στα Καλάβρυτα (1,07 ευρώ το κιλό). Σε σχέση με το γίδινο, κτηνοτρόφοι που θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, τόνισαν μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ότι η μέση τιμή είναι 50 λεπτά το κιλό, ενώ έχει καταγραφεί, πάλι στον Πύργο Ηλείας, ακόμα και τιμή 33 λεπτά ανά κιλό». Ανώτερη τιμή παραγωγού στο γίδινο είναι τα 70-75 λεπτά ανά κιλό, ωστόσο αφορά παραγωγούς, που παραδίδουν προϊόν σε βιομηχανίες, όλο το χρόνο.
«Θέλουμε έλεγχο από το κράτος πρώτα στις εισαγωγές γάλακτος με πραγματικα πρόστιμα, ώστε να σταματήσει το πάρτυ των εισαγωγών και έπειτα έλεγχο στους ίδιους τους κτηνοτρόφους. Να δούμε τι ποσότητες παράγουν και τι ποσότητες δηλώνουν ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο αν κάποιοι από εμάς τα πήραν για να νομιμοποιήσουν το παράνομο γάλα», τόνισε σχετικά μιλώντας στον ΑγροΤύπο, η πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Θεσπρωτίας και αντιπρόεδρος της ΠΕΚ, κα Μυρτώ Λύκα.
Εν τω μεταξύ, «καμία διάθεση να προστατέψει τους αιγοπροβατοτρόφους από τους γαλακτοβιομήχανους δεν έδειξε η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, επικαλούμενη τον περιβόητο ελεύθερο ανταγωνισμό που ευνοεί τα μεγάλα ψάρια», σημείωσε σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ Νίκος Μωραϊτης, έπειτα από σχετική συζήτηση ερώτησης που κατέθεσε, στη Βουλή.
«Η πολιτική στήριξης του κεφαλαίου, εις βάρος των κτηνοτρόφων επιβεβαιώθηκε περίτρανα κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή, της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε το ΚΚΕ για τη συνεχή πτώση της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος», υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ», προσθέτοντας ότι «οι κτηνοτρόφοι της χώρας βρίσκονται σε πλήρη κατάρρευση και οδηγούνται σε βίαιο ξεκλήρισμα».
«Μέσα στην ελεύθερη αγορά που έχετε θεό σας, οι κτηνοτρόφοι συνθλίβονται στις μυλόπετρες του ανταγωνισμού για μεγαλύτερο κέρδος», σημείωσε, με αφορμή τις πολύ χαμηλές τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα που δίνουν οι γαλακτοβιομηχανίες για να εξασφαλίσουν φθηνότερη πρώτη ύλη.
Μάλιστα, υπογράμμισε πως ενώ οι παραγωγοί πουλούν πάμφθηνα το γάλα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι απλησίαστα για τα λαϊκά στρώματα, λόγω των υψηλών τιμών που πωλούνται στην αγορά.
Επίσης, τόνισε πως η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη εξαιτίας των νόμιμων και παράνομων εισαγωγών γάλακτος.
Η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ολυμπία Τελιγιορίδου, αρκέστηκε να εκφράσει …«κατανόηση», επιβεβαιώνοντας απόλυτα την κριτική του ΚΚΕ. «Δεν μπορούμε στο πλαίσιο του ανταγωνισμού να ορίσουμε ποια θα είναι η τιμή από τις γαλακτοβιομηχανίες», ανέφερε, δηλώντας πως αρμόδια είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: