Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

Και εγένετο... «Όμιλος Φίλων Φέτας»

Να προστατεύσουν τη φέτα ως ελληνικό Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) στις συμφωνίες της ΕΕ με τον Καναδά (CETA και 15 χώρες της Νότιας Αφρικής (SADC) επιδιώκει η Ένωση «Όμιλος Φίλων Φέτας», που ιδρύθηκε γι' αυτό το σκοπό.
Μέλη του ομίλου, που μπορεί κανείς να δει στο fetasos.gr, είναι πρώην και νυν καθηγητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, των ΤΕΙ, εκπρόσωποι φορέων, δημοσιογράφοι και η ΕΚΠΟΙΖΩ.
Σε ανακοίνωσή της, η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής επισημαίνει ότι στόχος του ομίλου είναι να υπερασπιστούν οι έλληνες καταναλωτές αυτό το μοναδικό ελληνικό προϊόν.
«Δεν είναι φέτα το απλό λευκό τυρί»
Στις εμπορικές συμφωνίες CETA και SADC, επιτρέπεται η χρήση της ονομασίας φέτα από παραγωγούς και άλλων χωρών, που όμως παράγουν απλά λευκό τυρί. Ως εκ τούτου, δεν αποκλείεται να υπάρξει σύγχυση για το ποιο προϊόν είναι φέτα, ενώ και οι καταναλωτές δεν θα μπορούν να επιλέξουν την ελληνική φέτα.
Άλλωστε, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει αποφανθεί ότι η ονομασία «φέτα» δεν είναι κοινή, ώστε να τη χρησιμοποιεί ο οποιοσδήποτε, αλλά Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.) ενός Ελληνικού παραδοσιακού τυριού, με συγκεκριμένες προδιαγραφές και ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Παράγεται αποκλειστικά σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας μας από 100% πρόβειο γάλα ή και με μείγμα γίδινου έως 30%. Μόνο η χώρα μας δικαιούται να χρησιμοποιεί αυτή την ονομασία, αλλά αυτό ισχύει μόνο σε ευρωπαϊκό και όχι σε διεθνές επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: