Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Περιμένουμε με αγωνία την παγκόσμια ημέρα Greeklish... Το Υπουργείο Εσωτερικών θέλει να ορίσει την 20η Μαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνοφωνίας. Eίπατε κάτι;;;



Μια τρομερή πρωτοβουλία πήρε το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, βάζοντας και αυτό το λιθαράκι του στο υπέροχο και εξαιρετικά χρήσιμο παζλ των παγκοσμίων ημερών προς τιμήν διάφορων ιερών σκοπών (βλ. Παγκόσμια Ημέρα Πικνίκ, Παγκόσμια Ημέρα Αυγού, Παγκόσμια Ημέρα Πουλιών και άλλα τέτοια).

To σχέδιο νόμου του υπουργείου εσωτερικών σκοπεύει να ορίσει την 20η του Μαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνοφωνίας.

 Όπως διαβάζουμε εδώ:
Η ημερομηνία επιλέχθηκε διότι ταυτίζεται με την ημέρα γέννησης του Σωκράτη, αλλά και γιατί 20 Μαΐου άρχισε η 1η Οικουμενική Σύνοδος της Νίκαιας, «η οποία λειτούργησε κομβικά για την Ελληνορθόδοξη παράδοση και τη μεταγενέστερη πολιτιστική επιρροή της ανά τον κόσμο», όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση.
Φυσικά η 20η Μαΐου είναι ήδη πιασμένη ως Παγκόσμια Ημέρα Μετρολογίας, η οποία εορτάζεται αναλόγως από όλους όσους λατρεύουν να μετράνε πράγματα. Αλλά όλοι οι υπόλοιποι θα μπορούν ίσως να αφιερώσουν αυτή την ημέρα στο να κάτσουν λιγάκι και να σκεφτούν την Ελληνοφωνία, αγαπητοί φίλοι.
Το υπουργείο με την ψήφιση του σχεδίου νόμου από την ελληνική Βουλή και με την αναγνώριση της ημέρας αυτής από τον ΟΗΕ και την ΟΥΝΕΣΚΟ, προσδοκά να φέρει μια παγκόσμια αναγνώριση της προσφοράς της ελληνικής γλώσσας και να καταστήσει σαφές ότι δεν τους χρωστάμε, μας χρωστάνε.




Ξέρουμε τουλάχιστον τι θα πρέπει να προβάλλεται στις τιμητικές εκδηλώσεις της ελληνικής γλώσσας.


Δείτε αυτό


Και αυτό


Δεν υπάρχουν σχόλια: