Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Ε... όχι και καταυλισμός προσφύγων, το κάστρο του Αγίου Γεωργίου Πρέβεζας!!! Οι τοπικοί αρμόδιοι ας κινητοποιηθούν, για να αποφύγουμε τα γραφικά συριζαίικα τερτίπια...


Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη Δημ. Βίτσα, η οποία φυσικά δεν μας έκανε σοφότερους, ακούσαμε δια στόματος Υπουργού πως στον σχεδιασμό της Κυβέρνησης είναι η δημιουργία νέων Κέντρων Φιλοξενίας Προσφύγων όχι με σκηνές αλλά με κτιριακές υποδομές. Λογικός ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης, αφού όπως φαίνεται έχει αποδεχθεί πλήρως την φασιστική στάση γειτόνων χωρών να σηκώνουν φράχτες και να αρνούνται πρόσφυγες.. Άλλωστε αυτή η Κυβέρνηση απαντάει στις προκλήσεις συνήθως συμφωνώντας  και προσυπογράφοντας.

Ανεπίσημες πληροφορίες που διακινούνται το τελευταίο διάστημα και προέρχονται τόσο από το Στρατό όσο και από χώρους κομματικούς, αναφέρουν πως υπάρχει πρόταση για την δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων στο Φρούριο του Αγίου Γεωργίου στην Κυανή Ακτή. και όχι στο πρώην Στρατόπεδο Κονκουρή καθώς οι κτιριακές υποδομές του Κάστρου είναι σε άριστη κατάσταση.

Το Φρούριο του Αγίου Γεωργίου είναι ένα από τα τρία κάστρα της πόλης μας και ένα από αυτά που έκτισε ο Αλή Πασάς μετά την κατάληψη της πόλης το 1807. Το αρχικό του όνομα ήταν Γενή -Καλέ (Νέο Κάστρο).
Το σημερινό του όνομα του οφείλει στον ναό του Αγίου Γεωργίου που υπήρχε εκεί πριν την κατασκευή του. Το κάστρο του Αγίου Γεωργίου κτίζεται εκείνη την περίοδο στο νοτιότερο άκρο της παλιάς πόλης της Πρέβεζας, πάνω σε σχέδια του Γάλλου συνταγματάρχη Guillaume de Vaudoncourt και πήρε την ονομασία Γενή -Καλέ (Νέο Κάστρο).




Το κάστρο του Αγίου Γεωργίου αποτελεί ένα κλασικό δείγμα των οχυρώσεων του Αλή Πασά. Χτισμένο στη νότια έξοδο της τάφρου της πόλης προς

τη θάλασσα, διατηρεί σχεδόν ακέραιο τον οχυρό περίβολο του με το κεκλιμένο εξωτερικό τείχος.
Το σχήμα που επελέγη είναι εκείνο της περίκλειστης εσωτερικής αυλής και του περιμετρικού τείχους εφοδιασμένου με προμαχώνες ενισχύουν τη βόρεια πλευρά, όπου και η πύλη του οχυρού, ενώ το υπόλοιπο οχυρό με μια ακανόνιστη τριγωνική διάθεση αναπτύσσεται νότια, για να καταλήξει σε άλλον ογκώδη ακανόνιστο προμαχώνα προς την πλευρά της εισόδου στον κόλπο.
Όπως αντιλαμβάνεσθε πρόκειται για ένα ιστορικό-αρχαιολογικό μνημείο το οποίο σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μετατραπεί σε καταυλισμό προσφύγων, εκτός κι αν ισοπεδώσουμε τα πάντα σε αυτή τη Χώρα. εξαιτίας της ασχετοσύνης της συγκεκριμένης Κυβέρνησης.
Θα πρέπει να πούμε πως αρμόδιο Υπουργείο για το Εσωτερικό του Κάστρου Αγίου Γεωργίου είναι  το Εθνικής Άμυνας (Π. Καμμένος), ενώ για το εξωτερικό του Κάστρου, δηλαδή για τα τείχη είναι η το Υπουργείο Πολιτισμού, δηλαδή η Αρχαιολογία Πρέβεζας.
Χωρίς να υπάρχει καμία επίσημη πληροφόρηση στις τοπικές αρχές, υπό τον φόβο όμως των εξελίξεων και της αλλοπρόσαλλης στάσης των αρμόδιων Υπουργών, θα πρέπει άμεσα οι αρμόδιοι Φορείς να μεριμνήσουν και να υψώσουν τείχος αντίδρασης και άρνησης σε οποιαδήποτε τέτοια πρόταση ή απόφαση.


Άλλωστε η σχέση της Κυβέρνησης με τον πολιτισμό είναι γνωστή σε τοπικό επίπεδο, κατά την επίσκεψη του τότε αναπλ. Υπουργού Πολιτισμού κ. Ξυδάκη ο οποίος άναψε το πούρο του μέσα στο Μνημείο του Αυγούστου λες και επρόκειτο για καφενείο. Είναι γνωστή όμως και στο Πανελλήνιο με την επιλογή του Βέλγου εικαστικού Jan Fabre, στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή Φεστιβάλ Επιδαύρου και τις εξευτελιστικές παραστάσεις γυμνών ανδρών να χορεύουν .
Ναι στην αξιοποίηση του Κάστρου Αγίου Γεωργίου, ναι στην αναβάθμισή του για περαιτέρω προβολή. Όχι στην μετατροπή του σε καταυλισμό. Είναι ντροπή μόνο και μόνο το συγκεκριμένο σενάριο να διακινείται από Πρεβεζάνους, πόσο μάλλον να έχει ήδη προταθεί από ανθρώπους που υποτίθεται ότι η αριστερή τους κουλτούρα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Οι τζιχαντιστές καταστρέφουν μνημεία, οι Έλληνες τα διαφυλάττουν ως κόρη οφθαλμού
Η αριστερή κυβέρνηση αλώνει καθημερινά την λογική μας, δεν θα αλώσει και την ιστορία αυτού του τόπου.

Άρης Τσελίκος

Δεν υπάρχουν σχόλια: