Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Συνέδριο ΝΔ. Αλήθεια, χρειαζόταν να γίνει;



Τι προσφέρει ένα κομματικό συνέδριο που γίνεται στην Ελλάδα το 2016, όταν στη χώρα η πολιτική και η οικονομική αβεβαιότητα κυριαρχεί;

Τι παραπάνω δίνει στον μέσο ψηφοφόρο της Νέας Δημοκρατίας ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο ομιλίες πολιτικών στελεχών; Τι προσθέτει ένα συνέδριο σε ένα κόμμα που πριν από 100 μέρες ψήφισε με μεγάλη συμμετοχή της βάσης νέο αρχηγό;

Αλλά και πώς γίνεται ένα κόμμα που αλλάζει αρχηγό να μην κάνει συνέδριο; Πώς μπορεί να ανασυγκροτηθεί και να μην έχει περάσει από την κορυφαία συλλογική διαδικασία που προβλέπεται από το καταστατικό;

Και πώς αλλιώς θα έχουν λόγο τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος στην ατζέντα και στον ιδεολογικό προσδιορισμό του ίδιου του πολιτικού φορέα στον οποίο ανήκουν;
Η Νέα Δημοκρατία πηγαίνει στο 10ο Συνέδριό της και το κλίμα είναι το πλέον υποτονικό από όλα τα αντίστοιχα που προηγήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Λογικό, η ίδια η πολιτικοποίηση των μελών της κοινωνίας έχει αλλάξει, είναι αδύνατον να μην αλλάξει και το κλίμα που επικρατεί στα οχήματα που οδηγούν στην πολιτικοποίηση του καθενός.

Σκηνές από παλαιότερο συνέδριο του κόμματος / photo: Konstantinos Tsakalidis@SOOC


img_00161422044123 (1)






Ωστόσο, χρειαζόταν να γίνει ένα ακόμη συνέδριο; Ενα τέτοιο συνέδριο;

Γιατί «ναι»

  • Γιατί πρέπει να μάθουμε τι ακριβώς έχει στο μυαλό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον ιδεολογικό χαρακτήρα της «νέας» Νέας Δημοκρατίας. «Οι θεσμοί απαξιώνονται, ευτελίζονται, το πολιτικό σύστημα είναι σε ασφυξία. Οξυγόνο για την πολιτική σημαίνει διασφάλιση των ατομικών ελευθεριών, των δημοκρατικών θεσμών, της ελευθερίας του λόγου, της ελευθερίας του τύπου. Η ενεργή συμμετοχή των πολιτών είναι το ‪#‎oxygono‬ που χρειάζεται σήμερα η Ελλάδα» ανέφερε σε μήνυμά του στο facebook το πρωί της Παρασκευής ο κ. Μητσοτάκης, παραπέμποντας στο σύνθημα του 10ου συνεδρίου της ΝΔ: «Οξυγόνο».
  • Γιατί πρέπει να ακουστούν ξεκάθαρα οι γνώμες των άλλων μεγάλων στελεχών της δεξιάς παράταξης για το προς τα πού πρέπει να πάει το κόμμα. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται, για παράδειγμα, η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά το μεσημέρι της Κυριακής. Αλλά και αυτή του αντιπροέδρου Αδωνι Γεωργιάδη το πρωί του Σαββάτου.
  • Γιατί είναι σχεδόν ο μόνος τρόπος, με τον οποίο μπορεί να γίνει ανασυγκρότηση του κόμματος, οργανωτικά και στελεχειακά. Νέος κόσμος θα μπει σε όργανα, νέα άτομα θα εμφανιστούν στο προσκήνιο. Νέος μηχανισμός, αν θέλετε, θα στηθεί, ώστε να εδραιώσει ακόμα περισσότερο την εξουσία του νέου ηγέτη – είναι και αυτός ένας δρόμος προς την πολιτική «ενηλικίωση» του κ. Μητσοτάκη.
  • Γιατί καλό είναι, επιτέλους, να δείξει η ΝΔ εάν μπορεί από ένα κόμμα που αντλεί τη μεγαλύτερη εκλογική πελατεία του από τα μεγαλύτερα ηλικιακά στρώματα να μετατραπεί σε έναν πολιτικό φορέα που με ανοιχτές διαδικασίες και τη χρήση της τεχνολογίας να αγκαλιάσει και νεαρότερο κοινό. Γιατί με τα τεχνοφοβικά που έγιναν τον περασμένο Νοέμβριο θα γελούσε ακόμη και ο μαθητής γυμνασίου που, πλέον, ξέρει να γράφει κώδικα για ιστοσελίδες και προγράμματα.
  • Γιατί το κόμμα πρέπει να δείξει προς τα έξω, τόσο προς την κοινωνία, όσο και προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα, πως είναι συμπαγές και έτοιμο να διεκδικήσει την εξουσία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά υπό αυτό το πρίσμα τόσο το νέο καταστατικό όσο και η ομιλία του αντιπροέδρου Κωστή Χατζηδάκη με θέμα «Οι ιδέες μας λύση για την κρίση».
  • Γιατί το νέο καταστατικό θα δείξει τον δρόμο. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της ανοικτής διαβούλευσης που προηγήθηκε για το καταστατικό, μεταξύ άλλων τα μέλη της ΝΔ φέρεται φέρεται να επιθυμούν εκλογή προέδρου από τα μέλη (67,4%), πενταετή θητεία για τον πρόεδρο (61,6%), διαδικτυακά δημοψηφίσματα για τις θέσεις του κόμματος (96,9%) και καθοριστικό ρόλο των τοπικών κοινωνιών στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων (88,5%)

Γιατί «όχι»
  • Γιατί δεν υπάρχει πραγματικά σοβαρός λόγος για κάτι τόσο μεγάλο. Ο νέος αρχηγός έχει εκλεγεί πριν από 100 μέρες. Συνήθως ένα συνέδριο σηματοδοτεί μια μετατόπιση, μια νέα στρατηγική. Αλλά αυτά έχουν ήδη γίνει με την εκλογή του κ. Μητσοτάκη στην ηγεσία του κόμματος στις 10 Ιανουαρίου.
  • Γιατί γίνεται σε μία περίοδο που η διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους δανειστές βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σημείο της. Η Νέα Δημοκρατία ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη, οφείλει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις – δύσκολο αυτό να γίνει όταν μετρώνται κουκιά και διαλύονται ή φτιάχνονται «βαρονίες».
  • Γιατί το συνέδριο διεξάγεται μια εβδομάδα μετά το φιάσκο του συνεδρίου της ΟΝΝΕΔ. Η οποία έχει αποκλειστεί από τις εργασίες και αναμένεται να αντιδράσει. Αν αντιδράσει δυναμικά, τα όποια επικοινωνιακά οφέλη θα εξαϋλωθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: