Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

Τα δάκρυα δε στέρεψαν ακόμη στην Κρυοπηγή... Τελέστηκε σήμερα Μ. Παρασκευή το μνημόσυνο των εκτελεσθέντων Κρυοπηγιωτών το 1944, από τα στρατεύματα κατοχής

Τα δάκρυα δε στέρεψαν ακόμη στην Κρυοπηγή... - Τελέστηκε το μνημόσυνο των εκτελεσθέντων (pics)

Τελέστηκε σε κλίμα συγκίνησης το πρωί της Μ. Παρασκευής στην Κρυοπηγή, το ετήσιο μνημόσυνο για τους 23 Κρυοπηγήτες, που στις 14 Απριλίου 1944 εκτελέστηκαν στη θέση Αγία Τριάδα στο Αγρίνιο από τα στρατεύματα Κατοχής και τους ντόπιους συνεργάτες τους.

 MG_8510

Το «παρών» στη εκδήλωση έδωσαν Κρυοπηγήτες από την Αθήνα, την Πρέβεζα και άλλες πόλεις, οι κάτοικοι του χωριού, ο βουλευτής Πρέβεζας της ΝΔ, Στέργιος Γιαννάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου Περικλής Βασιλάκης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Δημήτρης Κωνής και Γιώργος Ζάκας, ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαϊλης, ο Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Ζαλόγγου, Κώστας Ματέρης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Δημήτρης Παππάς (ΑΣΥΠ), Βασίλης Κωστούλας, Γιώργος Παπαδιώτης (Δημοτική Ριζοσπαστική Συνεργασία), Γιάννης Νόβας, Βαγγέλης Τσοβίλης (Λαϊκή Συσπείρωση), ο δημοτικός σύμβουλος Πάργας Σωτήρης Γάκης (Λαϊκή Συσπείρωση) ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Κρυοπηγής, Νίκος Ντελής, ο συντονιστής των ΑΝΕΛ στην Πρέβεζα, Παντελής Ζέρης, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, της ΛΑΕ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, εκπρόσωποι της Πολεμικής Αεροπορίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και συγγενείς των εκτελεσθέντων.

 MG_8504

Τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, πραγματοποιήθηκε προσκλητήριο νεκρών και σύντομη ομιλία εκ μέρους των Κρυοπηγητών από τον κ. Σπύρο Τζίμα.

 MG_8525

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από το Δήμαρχο Πρέβεζας, το βουλευτή Πρέβεζας της ΝΔ Στέργιο Γιαννάκη, από τον Αντιπεριφερειάρχη Ηπείρου, κ. Βασιλάκη, το Δήμαρχο Αγρινίου, τον πρόεδρο της ΤΚ Κρυοπηγής, από εκπρόσωπο της Πολεμικής Αεροπορίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πρέβεζας, της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού, του Συνδέσμου Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ Νομού Πρέβεζας, από εκπροσώπους της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, των συγγενών των θυμάτων, της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονίδας Ελλάδος, της συντονιστικής επιτροπής Πρέβεζας των ΑΝΕΛ, του ΚΚΕ, της ΚΝΕ, της ΕΕΔΥΕ, του ΠΑΜΕ, της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας και της ΛΑΕ και εκπροσώπων των Συλλόγων Κρυοπηγητών Πρέβεζας και Αθήνας.

 MG_8498

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης στεφάνων υπήρξαν διαμαρτυρίες από μέλη του ΚΚΕ για το πρωτόκολλο (το οποίο ισχύει από τη δεκαετία του '80), καθώς ο εκπρόσωπος της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού κατέθεσε πριν από τον εκπρόσωπο της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, τον εκπρόσωπο δηλαδή της Εθνικής Αντίστασης. Έντονες διαμαρτυρίες από τα μέλη του ΚΚΕ υπήρξαν και λίγο πριν το πέρας της εκδήλωσης, καθώς όλοι περίμεναν την ανάκρουση του Ύμνου της Θυσίας και εν συνεχεία του Εθνικού Ύμνου, αλλά αντί του «Επέσατε Θύματα» ακούστηκε ένα στρατιωτικό εμβατήριο, λόγω λάθους. Τα μέλη του ΚΚΕ τραγούδησαν στη συνέχεια με πάθος τον Ύμνο, ο οποίος συνοδεύει την επιμνημόσυνη δέηση της Μ. Παρασκευής στην Κρυοπηγή.



Δείτε το video


www.atpreveza.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: