Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

10 λόγοι για να πάμε Πρέβεζα και Πάργα


Η Πρέβεζα είναι μια ξεχωριστή παράκτια πολιτεία, κτισμένη πάνω σε χερσόνησο που παρεμβάλλεται ανάμεσα στο Ιόνιο πέλαγος και στον Αμβρακικό κόλπο. Αν και με την πρώτη ματιά σχηματίζεις την εντύπωση πως πρόκειται για έναν τόπο κατεξοχήν θαλασσινό, εύκολα διαπιστώνεις το αντίθετο καθώς περιπλανιέσαι στις γύρω μεσόγειες περιοχές. 

  • Βόλτα στον ποταμό Λούρο και στο αρχαίο υδραγωγείο. Σχεδόν παράλληλα με την εθνική οδό Πρέβεζας - Ιωαννίνων περνάει η κοίτη του ποταμού Λούρου. Κοντά στο χωριό Άγιος Γεώργιος βρίσκεται το γιγαντιαίο για την εποχή του Υδραγωγείο Λούρου, που κατασκευάσθηκε μετά το 31 π.Χ. με εντολή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αυγούστου Οκτάβιου και υδροδοτούσε τη Νικόπολη. 

    Βόλτα με βάρκα στην κοίτη του Αχέροντα. Ακολουθώντας το δρόμο που συνδέει την Πάργα με την Πρέβεζα θα καταλήξετε στην καλή παραλία της Αμμουδιάς, στις εκβολές του ποταμού Αχέροντα. Εδώ θα επιβιβασθείτε στις τουριστικές βάρκες που εκτελούν δίωρες εκδρομές τόσο στις εκβολές του ποταμού με τα βράχια και τις θαλασσοσπηλιές, όσο και στην κατάφυτη κοίτη του για να παρατηρήσετε το πλήθος των ειδών της πλούσιας ορνιθοπανίδας της περιοχής.
    Από την αρχαία Νικόπολη βγαίνουμε στο δρόμο Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας και στα έξι χλμ. συναντάμε το χωριό Κανάλι με απλωτή αμμουδιά όπου κρύβονται ξενοδοχεία και κάμπινγκ σε μια πανδαισία πράσινου. Ενάμιση χιλιόμετρο μετά στρίβουμε δεξιά για Κασσώπη και ανηφορίζουμε για τα βουνά του Ζαλόγγου.


  • Διασχίστε το μονοπάτι από Γκούβα ως Γκρι Νερό. Στην τοποθεσία Γκούβα, λίγο πιο έξω από το χωριό Αγιά της Πάργας ξεκινάει μια υπέροχη διαδρομή, ιδανική για πεζοπορία. Το μονοπάτι 4χλμ. ξεκινάει εκεί βρίσκονται οι πηγές που αποτελούν (με το εξαιρετικό πόσιμο νερό τους) την κύρια άρδευση της Πρέβεζας και της Πάργας.


  • Οικοπεριήγηση με τα δελφίνια του Αμβρακικού κόλπου. Ο Αμβρακικός κόλπος είναι ένα από τα πιο πλούσια σε είδη οικοσυστήματα στη Μεσόγειο. Εδώ διαχειμάζει το 1/3 του συνολικού πληθυσμού των υδρόβιων πουλιών της χώρας μας. Στη λιμνοθάλασσα Τσουκαλιό φωλιάζουν περίπου 30 ζευγάρια από το σπάνιο και απειλούμενο είδος των αργυροπελεκάνων.

  • Γνωρίστε το... ελβετικό τοπίο στη Λίμνη Ζηρού. Κοντά στη Φιλιππιάδα και σε ένα τοπίο απρόσμενης φυσικής ομορφιάς βρίσκεται η λίμνη Ζηρού, μια παρθένα από ανθρώπινες επεμβάσεις περιοχής, όπου τα γαλήνια νερά και η πλούσια βλάστηση προσφέρουν στον επισκέπτη μια αίσθηση απόλυτης ηρεμίας.


    Mύτικας - Λούτσα: Μία διαδρομή, εκατό παραλίες. Λίγο βορειότερα της Πρέβεζας, ο κόλπος της Νικόπολης διαγράφει ένα τεράστιο τόξο που πάνω του μπερδεύονται τα χρώματα της χρυσαφιάς άμμου, των γαλάζιων νερών και των καταπράσινων ακτών. Εφορμώντας από την Πρέβεζα, πρώτα συναντάμε το ακρογιάλι που ξεδιπλώνεται ανάμεσα στα χωριά Μύτικας και Κανάλι. 


    Δείτε τη θέα από το κάστρο της Πάργας. Στο μεσαιωνικό κάστρο που δεσπόζει πάνω στο ύψωμα βόρεια από το λιμάνι, μπορείτε να έρθετε με τα πόδια ανηφορίζοντας τα σκαλοπάτια από τον μόλο και διασχίζοντας την παλιά πόλη, ή πιο ξεκούραστα με το αυτοκίνητο.

    Δείτε τις Πύλες του Aδη. Πηγαίνοντας προς Πάργα θα περάσετε τη γέφυρα του ποταμού Αχέροντα και θα επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο του Νεκρομαντείου. Στη συνάντηση των ποταμών Κωκυτού και Αχέροντα, κοντά στις όχθες της Αχερουσίας λίμνης, βρισκόταν κατά τους αρχαίους Έλληνες η Πύλη του Aδη.
    Οι καλύτερες παραλίες της Πάργας. Γύρω από το κοσμοπολίτικο θέρετρο του Ιονίου απλώνονται πολυάριθμες ακρογιαλιές με φανατικούς φίλους. Δημοφιλής παραλία είναι αυτή του Βάλτου, βόρεια της πόλης. Εκτείνεται κάτω από το Κάστρο και έχει δυνατότητες για θαλάσσια σπορ, ενώ νοικιάζονται ξαπλώστρες και ομπρέλες.
    Περιηγηθείτε στα σοκάκια της παλιάς πόλης της Πρέβεζας και στο Σαϊτάν Παζάρ. Τα στενά σοκάκια με τα μικρά λαϊκά σπιτάκια με τους ολάνθιστους κήπους, δεσπόζουν γύρω από το Σαϊτάν Παζάρ -Παζάρι του Διαβόλου-, δηλαδή το παλιό εμπορικό κέντρο της πόλης, που σήμερα έχει μετατραπεί σε τουριστικό αξιοθέατο γεμάτο καφενέδες και γραφικά ταβερνάκια.
    Αρχαία Νικόπολη, ανακαλύψτε την ιστορία. Σε απόσταση αναπνοής, μόλις 7 χιλιόμετρα βόρεια βρίσκεται η αρχαία Νικόπολη. Η πόλη χτίστηκε από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Οκταβιανό Αύγουστο μετά τη νίκη του στην περίφημη ναυμαχία του Ακτίου το 31 π.Χ.
    Πάργα, το θαύμα της φύσης. Το τοπίο με τα κατάφυτα νησάκια και τους διάσπαρτους βράχους που μοιάζουν να στολίζουν τις λαμπερές αμμουδιές αποτελούν εικόνα μοναδική και διάσημη στη Μεσόγειο, για αυτό θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε την Πάργα έστω και μια φορά.
    Περπατήστε στην προκυμαία της Πρέβεζας.  Αν και η Πρέβεζα έχει αλλάξει αρκετά τα τελευταία χρόνια, παραμένει σήμερα μια από τις πιο γοητευτικές παραθαλάσσιες πολιτείες της δυτικής Ελλάδας. Το μεγαλύτερο μέρος της προκυμαίας έχει πλακοστρωθεί και πεζοδρομηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: